Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

NEtwerk niet toegankelijk door onvoldoende geheugen??

Anoniem
BartT
14 antwoorden
 • Ik heb een tot voor kort goed functionerend draadloos netwerk. Nu kan ik op een of andere manier de gedeelde mappen op de server niet bereiken. Mijn laptop geeft bij aanklikken als foutmelding: Onvoldoende geheugen. Sluit een of meerdere programma's (ik heb bijna niks aanstaan!). Pingen lukt wel, de computer en de mappen die ik gedeeld heb op de server zijn zichtbaar en andersom kan ik wel van de server op de laptop kijken. Komt iemand dit bekend voor?
 • Onvoldoende geheugen is helaas een foutmelding die vaker gegeven wordt. O.a. als bestanden in gebruik zijn, maar soms ook als de rechten niet goed ingesteld zijn.
 • [quote:5d8632e92e="BartT"]Mijn laptop geeft bij aanklikken als foutmelding: Onvoldoende geheugen. [/quote:5d8632e92e] Iets meer systeeminformatie is welkom. Vermoedelijk gebruik je Windows XP, en dan vind ik dit een zeer vreemde foutmelding. Voor Windows 98 treedt de melding wel eens op als er teveel(!) geheugen in de computer zit of als de configuratie niet goed is. Je hebt recentelijk helemaal niets aan de laptop gewijzigd?
 • Op de server draait windows XP (home). Op de laptop windows ME. Die is een half jaar geleden nog eens "schoon" opnieuw geinstalleerd, geen recente essentiele veranderingen (functioneerde na de nieuwe installatie wel normaal trouwens). Hij heeft standaard 128 MB intern geheugen, daar is ook niets aan veranderd.
  Op de server heb ik recent wel Drive-image 7.0 geinstalleerd en later gede-installeerd omdat ik het zonder netwerkmogelijkheden wilde installeren, kan daar iets mis mee zijn gegaan? Ik hoef me op de server nooit met een wachtwoord of zo aan te melden, ik ben daar in principe de enige gebruiker, dus hoe dat precies met rechten en wachtwoorden zit begrijp ik dan nooit zo goed.
 • [quote:18e5a437f9="BartT"]Op de server heb ik recent wel Drive-image 7.0 geinstalleerd en later gede-installeerd omdat ik het zonder netwerkmogelijkheden wilde installeren, kan daar iets mis mee zijn gegaan?[/quote:18e5a437f9] De server is niet het probleem, als de foutmelding op de laptop verschijnt. Hoeveel virtueel geheugen heb je in gebruik voor ME?
 • Het virtuele geheugen wordt beheerd door Windows zelf. Er is ruim voldoende schijfruimte over (> 4G). Als ik bij prestaties kijk zie ik dat er 79% bronnen "over" zijn, ik weet niet of dat een normaal getal is. Als ik op ctr-alt-del druk zie ik vrijwel geen openstaande programma's, in ieder geval geen ruimte-vreters.
 • [quote:3b1d12df84="BartT"]Het virtuele geheugen wordt beheerd door Windows zelf. Er is ruim voldoende schijfruimte over (> 4G).[/quote:3b1d12df84] Dat was de vraag niet. Het slechte nieuws in WIndows 98 (ook ME) het virtueel geheugen niet boven de 512MB mag uitkomen. Dit nieuws is van Microsoft zelf. Nu verwacht ik in jouw situatie niet dat je erboven komt, maar ja, als het toch over die grens komt, tja … dan kon dat wel eens je probleem zijn. Hier staat mijn eigen geheugensteuntje over dit onderwerp
  Hoeveel geheugen heb ik nodig voor Windows? en iets verder op in de tekst staat er een url naar Foutberichten over onvoldoende geheugen ... (MSKB-253912).
 • Zo, da's voor mij een hoop nieuwe techniek, wel boeiend. Ik kom er nog niet helemaal uit. De knowledgebase van Microsoft schijnt overigens ME niet meer te ondersteunen, die komt in ieder geval niet meer voor in het rijtje.
  Ik heb de tip van "conservativeswapfile=1" of zoiets overgenomen (moet die in de system.ini staan onder het kopje [boot] ?) maar dat verandert helaas niets.
  Windows beheert nu zelf het virtuele geheugen, dat zou toch goed moeten zijn? Is het zinvol daar nog iets aan te veranderen?
  Alvast bedankt voor alle moeite overigens
 • [quote:beb9f6f1b4="BartT"]Zo, da's voor mij een hoop nieuwe techniek, wel boeiend. Ik kom er nog niet helemaal uit. De knowledgebase van Microsoft schijnt overigens ME niet meer te ondersteunen, die komt in ieder geval niet meer voor in het rijtje.[/quote:beb9f6f1b4] Vermoedelijk wel, want zonder ingrijpen kan die swap groter worden dan 512MB. Windows is niet een programma/ besturingssysteem dat zichzelf beschermt. Het kan ook zijn dat de WInME installatie verstoord is, op zich heeft Windows bij normaal gebruik, nooit veel geheugen in gebruik. Ik denk dan aan minder dan 256MB. Een swap van 256MB is vaak voldoende. BIj echt zwaar werk, dan is vaak wel veel meer nodig. In dat geval is geheugen uitbreiding de verstandigste optie.
 • Om het nog eens ingewikkelder te maken (of niet?….): het ligt toch aan de XP-server! Een andere, met UTP verbonden XP-computer kan ook niet in het netwerk kijken en geeft een melding dat er onvoldoende ruimte op de server zou zijn. Ook hier weer: andersom gaat 't wel, vanaf de server kun je wel op deze computer kijken. Voor alle duidelijkheid: Op de server is nog bijna 30 G harde schijfruimte vrij en hij heeft 512 Mb intern geheugen. Wat o wat kan er aan de hand zijn?
 • [quote:f906af6ee2="BartT"]Een andere, met UTP verbonden XP-computer kan ook niet in het netwerk kijken en geeft een melding dat er onvoldoende ruimte op de server zou zijn.[/quote:f906af6ee2] Het zinsdeel 'op de server' is een belangrijk stukke informatie dat niet eerder gemeld was.
  [quote:f906af6ee2="BartT"]Op de server is nog bijna 30 G harde schijfruimte vrij en hij heeft 512 Mb intern geheugen. [/quote:f906af6ee2] Dan zou je in de logboeken van je Windows XP systeem ook een foutmelding moeten hebben. Ga maar eens kijken onder Systeembeheer.
  Hoeveel geheugen echt vrij is daar zeggen die cijfers niks over. Ik ben het met je eens dat wat je hebt, voldoende lijkt te zijn. Heb je als een p[ Ctrl-Alt-Delete op je XP systeem ingedrukt en vervolgens naar de informatie onder de tab Prestaties gekeken?
 • Waar kan ik precies dat logbestand vinden? Als ik ctrl-alt-del indruk zie ik 523760 beschikbaar fysiek geheugen en 169580 beschikbaar, geheugengebruik 265728 ,met als piek 295308, limiet 1280612. Getallen die mij niet zo veel zeggen, maar geeft 't een aanwijzing?
 • [quote:94b5a68f11="BartT"]Waar kan ik precies dat logbestand vinden? [/quote:94b5a68f11] Het is op zich een heel verhaal en dan kan het op vele manieren afhankelijk van bepaalde WIndows instellingen. Daarom deze tip: gebruik eens de Windows help: klik op 'Start' (links onder), klik op 'Help en ondersteuning'.
  Tik nu in 'Systeembeheer'. Bij verscheen toen rechts gelijk informatie met een URL met de tekst 'Computerbeheer'. En Volilá. Tja, typisch Microsoft waarom dezelfde terminologie handhaven als het toch nog iets verwarrender kan.
 • Wow, dat is weer een heleboel nieuwe informatie (leuk!). Gezien het tijdstip en de drukte op het moment zal het even duren voor ik er goed in rond kan struinen, ik heb zo op het eerste gezicht nog geen duidelijk bericht gevonden, maar ik kan zo wel weer een hoop leren over windows "onder de motorkap" zie ik wel… Goede tip alvast.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.