Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerkprobleem XP-98: XP wil wachtwoord

Anoniem
Willem vdH
15 antwoorden
 • Beste mensen. Ik kom er niet uit. Heb juist XP geïnstalleerd op m'n laptop. Verder 2 Windows98-pc's in het netwerk (achter router). Netwerk doet 't - pingen gaat goed. Op elke pc zijn alle computers te zien in netwerkomgeving. Alle stations zijn gedeeld. Vanaf de XP-laptop kan ik alles doen op de Win98-pc's, maar op de win98-pc wordt een wachtwoord gevraagd, als ik naar de XP-laptop toe wil. Daar snap ik niets van - ik weet niets van een wachtwoord. Heb inmiddels wel een gastaccount ingesteld op de laptop, maar dat helpt niet. XP-firewall is uitgeschakeld. In 3 * Zonealarm het netwerk als "trusted" ingeschakeld.
  Hoe kan ik dat wachtwoordprobleem oplossen ?
 • Wat is de exacte foutmelding? Iets met SFC? Heb je de netwerk wizard op het XP systeem uitgevoerd?
 • Geen foutmelding, maar venster "U moet een wachtwoord opgeven voor deze verbinding": Netwerkbron: \\NB\IPC$.
  NB is de naam van m'n laptop, maar 'k weet niet waar IPC$ voor staat.
  Zodra ik dan een wachtwoord (of niets) invul krijg ik de foutmelding: "Het wachtwoord is ongeldig - probeer het opnieuw".
  In XP heb ik nooit iets gezien over een wachtwoord opgeven, dus ik weet niet wat ik in Win98 moet invullen.
 • En ja, ik heb de netwerkwizard doorlopen. Ik sluit niet uit, dat ik daarbij iets verkeerd heb gedaan (bij herhaling zelfs), maar ik weet niet wat.
 • (foutje)
 • Geef de gebruiker op de pc met XP een wachtwoord, dit kun je dan later gebruiken om in te loggen. XP eist dit voor zover ik weet bij een dergelijke verbinding. (Het kan dan dus niet zonder wachtwoord)
 • Ga ik proberen. Zelfde ww op win98-pc voor zelfde gebruikersnaam ?
 • [quote:b3f28b882c="Willem vdH"]Geen foutmelding, maar venster "U moet een wachtwoord opgeven voor deze verbinding": Netwerkbron: \\NB\IPC$.
  [/quote:b3f28b882c]Dit is een aanmeldingsprobleem. Ik zou met de eenvoudige WinXP instelling alleen niet deze reactie verwachten. Gebruik je de home of pro versie? In principe is het voldoende om op basis van de werkgroep naam contact te maken. En zelfs dat laatste zou niet persé noodzakelijk zijn, alleen heb ik zelf, die test niet expliciet uitgevoerd. Iha is een gebruikersnaam nodig met voldoende rechten. Ik zou als ik jou was, de netwerkwizard nogmaals uitvoeren. Let op het gebruik van thuisnetwerk en zo. Eventueel met diskette, de Win98 PC's proberen in te stellen.
 • Hij doet 't !!!
  Fantastisch - daar zat ik nou een week mee te prutsen. Ik ben dan ook een XP-amateur !
  Netwerkwizard opnieuw doorlopen op laptop + één pc: geen verandering.
  In XP: wachtwoord ingesteld (voor mijzelf als gebruiker) - opnieuw opgestart - en vanaf andere pc's (via netwerkomgeving) aangemeld op de laptop (nu mèt zelfde wachtwoord als op de laptop) en HET WERKT !
  Daar ben ik erg blij mee, na dààààgen zoeken op internet en in nieuwsgroepen.

  Heel erg bedankt - al snap ik nog niet waarom er een wachtwoord nodig is.
 • Heb ook een thuis netwerk met xp pro en win98se.
  Alle pc's kunnen zonder problemen op de gedeelde mappen en printers zonder wachtwoord etc.
  Ik denk dat je bij het delen van de drives etc.. ergens een vinkje ben vergeten.
 • Tja, ik wil dat wachtwoord best wel kwijt. Maar waar staat welk vinkje verkeerd ? Dat vind ik nooit meer terug. Of weet iemand dat ?

  Anders laat ik het maar zo. Ik ben al heel blij dat ik weer toegang heb.
 • Het is niet persé noodzakelijk om een wachtwoord te gebruiken, het is wel erg verstandig … De Windows aanmelding maakt er volgens mij ook geen verschil in, de gebruikersnaam in combinatie met wel/geen wachtwoord zou wel voldoende moeten zijn. Zelf gebruik ik geen wachtwoord en ziet XP een 98 gebruiker als gast.
 • [quote:ae46a6b1d1="Hans.Vosman"]Het is niet persé noodzakelijk om een wachtwoord te gebruiken, het is wel erg verstandig … De Windows aanmelding maakt er volgens mij ook geen verschil in, de gebruikersnaam in combinatie met wel/geen wachtwoord zou wel voldoende moeten zijn. Zelf gebruik ik geen wachtwoord en ziet XP een 98 gebruiker als gast.[/quote:ae46a6b1d1]

  Komt mij aannemelijk voor, kun je dan ook uitleggen waarom er om een wachtwoord gevraagd wordt?
 • [quote:632fa89f7f="Jaap H"]Komt mij aannemelijk voor, kun je dan ook uitleggen waarom er om een wachtwoord gevraagd wordt?[/quote:632fa89f7f] Op dit moment heb ik er geen goede reden voor. Ik heb XP Home als Pro, beide werken samen met Win98SE. De gebruiker op WinXP heeft bij mij wel beheerders rechten. Maar ja, ook dat zou ook geen echt verschil mogen opleveren. Zojuist ook gezien dat bij mij gast is uitgeschakeld … Ik zal me er weer eens in gaan verdiepen.
 • Even getest met Windows 98, 2000 en XP. Ik kreeg met een willekeurige gebruikersnaam toegang tot het XP systeem. Met Windows werd gevraagd om een wachtwoord en werd IPC$ getoond. Ik heb vervolgens in Windows 98 een gebruikersnaam aangemaakt waarvan ik wist dat die op het 2000 systeem voorkwam, vervolgens kon ik wel verbinding maken. Ik vermoed toch dat er op je systeem een instelling niet goed is omdat 2000 kritischer is dan XP. Ik gebruik bij XP wel de eenvoudige netwerk variant. Ook even getest met en zonder wachtwoord, en ja hoor, ook dat maakt niet uit. De correcte Windows aanmelding is voldoende, en daarbij voldoet bij mij ook een leeg wachtwoord,

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.