Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Bestanden delen

Anoniem
Eddy Brouwer
16 antwoorden
 • Ik ben begonnen met een netwerk. Twee pc's met beide WinXP Pro-sp1. De verbinding leg ik via een kabel. Als netwerkkaart gebruik ik op de ene pc een geïntegreerde kaart van nvidia(MSI K7N2 Delta ILSR) en op de andere pc geïntegreerde kaart van 3COM(Asus A7N8X DeLuxe). Nu lukt het delen van een internetverbinding wel, maar het delen van bestanden en een printer(Epson Stylus Photo 830) niet. Ik las eerder in het forum dat je niet op beide pc's met dezelfde naam ingelogd mag zijn. Wie weet wat ik fout doe?
 • heb je de printer wel gedeeld?

  maak op pc1 dezelfde gebruikers aan als op pc2. staat je printer op pc1 geinstalleerd?> geef gebruiker A het recht te mogen printen. is gebruiker A op pc2 ingelogd, dan moet deze moeiteloos kunnen printen.

  d.
 • Ik heb de printer gedeeld, log op beide pc's aan met dezelfde gebruikersnaam. Deze twee gebruikers zijn de enoge gebruikers op de pc en hebben dus administrator rechten. Beide pc's hebben een eigen naam, namelijk pc1 en pc2. De groep die ik heb aangemaakt heet thuis.
 • als je de printers installeerd en tijdens de installatie op de keuze netwerkprinter klikt kun je de printer dan wel kiezen uit de lijst die tevoorschijn komt?
 • Voor de printer moet ik even proberen of dit lukt. Dat laat ik nog even weten. Dan het probleem met bestanden delen. Dat heeft volgens mij niets met de printer te maken.
 • heb je dan wel bestands en printerdeling als service bij je protocollen geinstalleerd??
 • Hoe kan ik zien of dit geïnstalleerd is? Er staat een vinkje voor Bestands en rinterdeling voor microsoft netwerken. Ik dacht dat dat voldoende was.
 • Ik ben ook zeer benieuwd naar een duidelijk antwoord om bestanden te kunnen delen! :wink:
 • Het installeren van bestands- en printer deling is niet voldoende. Het schept alleen de randvoorwaarden die nodig zijn.

  Om bestanden te delen moet je de mappen waar de bestanden in staan delen. Klik in de verkenner met de rechtermuisknop op de bewuste map (of schijf) die je wilt delen. Kies in het menu voor delen en je komt in een dialoogvenster met meerdere tabbladen. Je moet een tweetal dingen aangeven:
  1. De naam van de share (oftewel de deur, hierdoor komen de andere gebruikers binnen)
  2. De gebruikers die gebruik mogen maken van deze share. In het begin kun je hem instellen op everyone. Later kun je dit beperken tot minder gebruikers (let op: de 2 dezelfde gebruikersnamen die je hebt gemaakt zijn voor windows verschillend, b.v. pc1\user en pc2\user)

  Je kunt in de verkenner van de andere pc nu de juiste benaderen en zult zien dat de share die je aangemaakt hebt als een mapje in de pc is komen te hangen.

  Succes.
 • Ben er weer mee bezig geweest. Internet delen is nog steeds geen probleem. Ik kan van de pc met internetverbinding ook naar de andere pc pingen. Andersom lukt echter niet. Ook mijn printer wordt niet gevonden. Ideëen?
 • [quote:6f41da84da="Eddy Brouwer"]Ik las eerder in het forum dat je niet op beide pc's met dezelfde naam ingelogd mag zijn. Wie weet wat ik fout doe?[/quote:6f41da84da] Dat lijkt me onzin. Ik werk in het algemeen met gelijke gebruikers namen.

  Windows XP (eenvoudige config) zal een binnenkomend verzoek meer op het niveau gast afhandelen. In het algemeen is een thuisnetwerk met Windows XP een eenvoudige configuratie.

  Wil je van jouw computer naar een computer met Windows 2000 (en WIndows XP met aanmeldvenster, minder eenvoudige config), dan is het van belang dat de gebruikersnaam dat op jouw computer wordt gebruikt, ook bekend is op de computer waar je naar toe wilt. Volgens mij hoeven wachtwoorden op het ene systeem niet persé gelijk te zijn als op het andere systeem. Als een wachtwoord nodig is, moet je die voor het juiste systeem wel opgeven.

  De in grote lijnen gegeven procedures voor bestands -en printerdeling lijken me correct. ALs er toch iets fout is ingevuld dan kan ik dat met de gegeven informatie niet controleren. Mijn advies is daarom alle stappen zeer zorgvuldig nog eens te doorlopen.
  Windows aanmelding levert wel eens wat probleempjes op. Wil je van bv een Win9x systeem naar WinXP (eenv. config), dat is mijn advies om als primaire netwerkaanmelding "Microsoft Family" te kiezen.
  Heel soms wordt de boel wat laat herkend, zoeken naar de bewuste computer werkt dan juist wel. COntroleer of IP adressen kloppen. Hier staat en valt alles mee. Als 1 van de adressen niet klopt, zal de rest echt niet werken. Als je 1 kant op kan pingen naar een andere computer, dan is het netwerk (kaart en kabels) in principe okay. Let in dat geval op de instellingen. Ga in zo'n geval geen kaarten of kabels trekken, dat heeft geen enkele zin.
 • Het werkt!!! Het probleem zat in het feit dat de host computer een verkeerd ip adres kreeg toegewezen via de wizard. Ik heb alles nu handmatig ingesteld via een link in de sticky en het werkt. Op één ding na: het verbreken van de inbelverbinding op de cliënt. Op de host staat aangevinkt dat de cliënt de verbinding mag verbreken, maar dit gebeurt echter niet.
 • Nog iets. Op de host computer kan ik de gedeelde mappen van de cliënt niet zien. Andersom wel. Pingen lukt naar beide pc's.
 • Je kan ook via Start > Alle programma's > Bureau-accessoires > [b:0535fb08ab]Opdrachtprompt[/b:0535fb08ab].

  En dan [b:0535fb08ab]ipconfig/renew[/b:0535fb08ab]

  en dat op beide computers doen om je IP aderessen te refreshen.
 • Loop ik dan niet het risico dat de ip adressen gaan veranderen en daardoor de hele boel weer overhoop ligt?
 • Geen echte risico's. Het netwerk gaar er in ieder geval niet slechter van werken. Soms mislukt de renew opdracht, dus dan weet je dat er toch een netwerk probleem is (hardware of alleen "maar" Master/Browser). Als de renew opdracht vlotjes verloopt, dan is het netwerk okay. Omdat je geen router gebruikt (dacht ik), heb je een DHCP functie nodig (kan middels internet delen) of je moet de IP adressen handmatig instellen. In dat laatste geval heeft de renew opdracht geen zin. Middels pingen naar de andere computer (en ja firewall uit, voor de zekerheid), kan je controleren of de ene computer het IP adres van de andere kan vinden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.