Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Inloggen met een XP client op een WIN2K server erg traag

Anoniem
Tweaky
9 antwoorden
 • Wie weet raad met het volgende probleem.

  Op de basisschool zijn enkele nieuwe PC's met win XP prof. aangeschaft.
  Deze moeten worden aan gesloten op een netwerk met een Windows 2000 server. De overige PC's draaien allemaal met Win98 SE.

  Het probleem is dat het inloggen met de WinXP clients op het netwerk [b:b97bdf6368]3 tot 5 minuten !!! [/b:b97bdf6368]duurt. De win 98 clients loggen meteen in.

  Het netwerk is aangesloten middels coax kabels (thin ethernet 10Mb/s)
  De server deelt de IP-aderessen uit middels DHCP.

  Wie weet raad?
 • Kijk eens in de logboeken (zowel server als XP werkstations) of er iets staat aangegeven. Ik heb eenzelfde probleem gehad en toen bleek dat de pc op een of andere manier niet opgenomen was in de Active Directory.
 • Ik neem aan dat het hier om Windows XP Professional en een Active Directory domein gaat.

  Controleer even de DNS-instellingen die je server middels DHCP uitgeeft. De primaire DNS-server van de werkstations moet verwijzen naar een domain controller. In de DNS van de domain controllers staan namelijk zgn. service-records (SRV-records). In deze SRV-records staan verwijzingen naar services die in een domein aanwezig zijn. Windows 2000 en XP gebruiken deze records om op een domein in te loggen. Dit in tegenstelling tot Windows NT en 9x, deze versies van Windows gebruiken WINS en NETBIOS.
 • Bedankt voor de tips! :P
  Ik ga e.e.a. morgen proberen.
 • Helaas mochten de bovengenoemde tips niet baten. :(
  Omdat we ook allerlei andere problemen met rechten ondervinden, hebben we besloten om XP te verwijderen en good old Win98 te installeren. Bedankt voor de hulp! :wink:
 • Tja, is niet echt de oplossing, maar goed, als jullie er tevreden mee zijn… Ik had nog ff wat verder gezocht naar de oorzaak. Het heeft vast iets met naamresolutie op je netwerk te maken.
 • Je zou het (voorzichtig) nog eens kunnen proberen met een enkele test-client… Windows XP clients hebben moeite om in te loggen op een Windows NT compliant domain controller. In dat geval helpt het om een registerwaarde toe te voegen:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\netlogon\parameters; en de toe te voegen waarde is een DWORD met de naam "RequireSignOrSeal" (zonder de aanhalingstekens, natuurlijk) en de waarde 0.
 • Windows XP machines hebben helemaal geen moeite met inloggen op een NT compliant domain. Je moet alleen wel je netwerk goed ingericht hebben. Dat wil zeggen: Op NT domain controllers moet service pack 6 draaien. Op 2000 en 2003 domain controllers moet je een active directory-integrated DNS-zone voor je domein hebben, die dynamic updates ondersteunt. Tevens is WINS noodzakelijk in een NT-domein (waar ook niet-2000 en XP clients draaien).

  Op de XP machines vul je het IP-adres van de domain controller(s) in als DNS-server(S) en WINS-server(s), of laat je die d.m.v. DHCP toewijzen.

  Ik heb nog nooit problemen gehad met XP-clients in wat voor Windows-domein dan ook.
 • Sorry voor het omhoog schoppen van et topic, maar ik zit op het moment met precies hetzelfde probleem met een iets rare wending.

  Probeer ik in te loggen met een win2k laptop, alles werkt perfect, start meteen door. Probeer ik op dezelfde account in te loggen op 'n winXP prof, moet ik langer als 5 min wachten voordat hij eindelijk ingelogd is. Heb alles wat hier boven staat al geprobeert, maar het lijkt mij toch ergens aan XP te liggen.

  (heb dit probleem ook al eerder gehad :-? )

  Bvd :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.