Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Eerste eigen thuisservertje

Anoniem
None
34 antwoorden
 • Hay allemaal,

  Met een ADSL-verbinding in het vooruitzicht, zou ik jullie willen vragen wat het beste is voor een vrij eenvoudig thuisservertje. (Midi-tower met 200mhz, 64mb EDO-ram, 2,5Gb harddisk (kan eventueel groter…))

  Ik heb de volgende functies in gedachte:
  - Delen van internet (ADSL van MyADSL)
  - Website hosten
  - Draaien van p2p-prgramma's, zoals Overnet
  - Draaien van klein Wake-On-Lan progje om pc's binnen 't netwerk wakker te maken
  - Voor intern gebruik een 'Gedeelde map', bestanden moeten door pc's binnen 't netwerk snel en makkelijk te openen zijn
  - Ook lijkt het me wel handig, aangezien alles in een stoffig donker hoekje komt te staan, om de server van afstand bestuurbaar te maken (vanaf een pc binnen z'n netwerk dus)
  - Tot slot wil ik in de toekomst de schijven als RAID-systeem laten functioneren

  Het lijkt misschien een berg met eisen, maar zo ziet ongeveer mijn ideale thuisserver er uit. ;-) Ikzelf denk dat Windows 2000 voldoende is, maar hoe ik daar een website op host zou ik niet weten, een goed progje om de server op afstand te besturen ken ik niet en met de juiste beveiliging weet ik geen raad…

  Ik hoop dat jullie ideeen hebben hoe ik dit het beste kan realiseren, met welke middelen, software, etc…

  Groeten,

  Roel
 • Windows 2000 is inderdaad een goeie keuze, maar niet voor het systeem wat ij voorhanden hebt… Ik denk dat je meer de Linux kant op moet.
 • Onzin, kan ook goed met XP. Internet delen via XP is fluitje van een cent.

  NIS (norton internet security) 2003 erop zetten voor de beveiliging.

  Webserver: Apache 2, PHP en MySQl nodig. Kijk maar eens op google.

  Bestanden delen kan in XP, wel persoonlijke firewall configureren dat hij dat toelaat.

  En dat op afstand besturen kan volgens mij met VNC.
 • [quote:82832167e4="roel-online"]een vrij eenvoudig thuisservertje. (Midi-tower met 200mhz, 64mb EDO-ram, 2,5Gb harddisk (kan eventueel groter…))[/quote:82832167e4] Met die 64mB Edo heb je absoluut geen snelheid. Minimaal 128MB en dan bij voorkeur SD-Ram of beter scheelt enorm. Ook is de harde schijf krap bemeten. Inderdaad is Linux dan een betere optie, hoewel die ook nog wel wat systeem eisen stelt.
 • ja leuk, neemt ie linux: loopt hij eerst twee weken te ploeteren om het systeem ontdekken. nee, leer mij linux kennen. :-?

  hij wil simpel én met de kennis die hij heeft iets kunnen bouwen. aangezien windows bekend is, is er niets op tegen iets met dit OS te bouwen. ik verwacht dan ook volledige steun voor iemand die daar voor kiest.

  goed wat ik gebruik ( in één dag klaar)

  - windows 2000 professional
  - apache 1.3.29 of 2.0
  - laatste php pakket
  - laatste mysqlpakket
  - download phpmyadmin
  - ftp: cesarftp, is freeware
  - mailserver: ik gebruik Kerio. maar kan ook http://www.argosoft.com/applications/mailserver/download.asp zijn
  - WinVNC (realvnc). om pc op afstand te besturen.

  bestanden delen en vergeet niet aparte harde schijven te gebruiken voor data. (is veiliger)

  succes,
  d.
 • [quote:d9b962c56c]ja leuk, neemt ie linux: loopt hij eerst twee weken te ploeteren om het systeem ontdekken. nee, leer mij linux kennen.

  hij wil simpel én met de kennis die hij heeft iets kunnen bouwen. aangezien windows bekend is, is er niets op tegen iets met dit OS te bouwen. ik verwacht dan ook volledige steun voor iemand die daar voor kiest.[/quote:d9b962c56c]Precies! Dat bedoel ik! Met Windows 2000 is alles nog te begrijpen, met Linux duurt het zo lang voordat het eindelijk werkt.

  Maar kan ik met dit systeem Windows 2000 wel een beetje op een redelijke manier als server laten draaien? Kan ie het wel aan? De server komt gewoon in een donker hoekje te staan om daar 24/7 als servertje te draaien, hij doet dus geen andere intensieve dingen.

  Ik heb gehoord dat Overnet erg veel processor kracht verbruikt, dus die zal ik er niet op draaien…
 • Dat is precies wat duidelijk wil maken: Windows is de beste optie als je een lekker simpel servertje wil hebben, maar je moet uiteraard ook naar je specs blijven kijken. Met 200 MHz, 64 MB RAM en een 2,5 GB schijfje kom je niet ver.
 • zorg wel voor meer intern geheugen zoals al als tip is gegeven. ik heb met dezelfde configuratie ook een pentium 133 mhz gedraaid. maak je geen zorgen.

  [offtopic]om even flinke heen en weer gezeik te voorkomen. ik prefereer ook linux boven windows als server systeem. fedora is bijvoorbeeld heel geschikt. maar voor wie wil beginnen of zich verder niet wil verdiepen kan een configuratie zoals ik aanhoudt proberen. [/offtopic]

  d.
 • Bedankt! Ik zal het intern geheugen (als 't tenminste mogelijk is) verder opschroeven, en dan in het weekend Windows 2000 installen…
 • [quote:676feab369="Dilbert"]zorg wel voor meer intern geheugen zoals al als tip is gegeven. ik heb met dezelfde configuratie ook een pentium 133 mhz gedraaid. maak je geen zorgen.[/quote:676feab369] Dan ben ik benieuwd wat je prettig werken vindt. Zelfs met een PI-200MMX, 64MB SD-Ram en 6 GB HD vond ik WIndows 2000 Professional nagenoeg onwerkbaar. Dat is alweer een paar jaartjes terug. De CPU op zich, dat is niet het echte probleem. Sneller is prettiger, maar ook 133MHz zou ik wel aandurven. Met de huidige voorgestelde configuratie kan ik alleen Windows NT 4 server adviseren. Ik betwijfel overigens of die WIndows versie zoveel makkelijker is dan Linux. Nou heb ik wel wat Unix ervaring en nagenoeg geen Linux ervaring. Eén ding weet ik wel, ook bij WIndows kan het knap ingewikkeld worden.
 • Gebruik hier zelf een P2. 266 192 MB intern geheugen. Loopt als een trein. Deel bestanden en internet met XP pro. Gebruik NIS als beveiliging en draai een FTP server met GuildFTP. Nergens last van, loopt prima…

  Gewoon proberen dus met dat oude bakkie.

  Windows NT is zeker een goede optie, heb ik hiervoor gehad op een P1 100 en die voldeed ook wel.
 • [quote:372909f01b="Lionhead"]Gebruik hier zelf een P2. 266 192 MB intern geheugen. Loopt als een trein. Deel bestanden en internet met XP pro. Gebruik NIS als beveiliging en draai een FTP server met GuildFTP. Nergens last van, loopt prima…[/quote:372909f01b]Dat is ook niet een helemaal eerlijke vergelijking. Overigens lijkt WIndows XP op 128MB en PII-233 het al aardig te doen (eigen ervaring). Minder CPU kracht zou best kunnen, minder geheugen, tja, volgens mij echt niet. Maar ja er blijft een verschil tussen 'het werkt' en het 'werkt prettig(er)'. Ik ga toch voor het laatste.
 • [quote:143ec107d5="Hans.Vosman"][quote:143ec107d5="Dilbert"]zorg wel voor meer intern geheugen zoals al als tip is gegeven. ik heb met dezelfde configuratie ook een pentium 133 mhz gedraaid. maak je geen zorgen.[/quote:143ec107d5] Dan ben ik benieuwd wat je prettig werken vindt. Zelfs met een PI-200MMX, 64MB SD-Ram en 6 GB HD vond ik WIndows 2000 Professional nagenoeg onwerkbaar. Dat is alweer een paar jaartjes terug. De CPU op zich, dat is niet het echte probleem. Sneller is prettiger, maar ook 133MHz zou ik wel aandurven. Met de huidige voorgestelde configuratie kan ik alleen Windows NT 4 server adviseren. Ik betwijfel overigens of die WIndows versie zoveel makkelijker is dan Linux. Nou heb ik wel wat Unix ervaring en nagenoeg geen Linux ervaring. Eén ding weet ik wel, ook bij WIndows kan het knap ingewikkeld worden.[/quote:143ec107d5]

  Haha, nu toevallig heb ik een pentium 3, 750mhz, 128mb ram met een 6gb harde schijf :P in gebruik genomen. Meerdere harde schijven moeten nog komen. Maar het draait voorlopig prima al loopt het wel snel.

  d.
 • [quote:f7b78b10ae="Dilbert"]Haha, nu toevallig heb ik een pentium 3, 750mhz, 128mb ram met een 6gb harde schijf :P in gebruik genomen. Meerdere harde schijven moeten nog komen. [/quote:f7b78b10ae] Tja, dat lukt ook wel met zo'n CPU.
 • [quote:ff323e9140="Hans.Vosman"][quote:ff323e9140="Lionhead"]Gebruik hier zelf een P2. 266 192 MB intern geheugen. Loopt als een trein. Deel bestanden en internet met XP pro. Gebruik NIS als beveiliging en draai een FTP server met GuildFTP. Nergens last van, loopt prima…[/quote:ff323e9140]Dat is ook niet een helemaal eerlijke vergelijking. Overigens lijkt WIndows XP op 128MB en PII-233 het al aardig te doen (eigen ervaring). Minder CPU kracht zou best kunnen, minder geheugen, tja, volgens mij echt niet. Maar ja er blijft een verschil tussen 'het werkt' en het 'werkt prettig(er)'. Ik ga toch voor het laatste.[/quote:ff323e9140]Maar een server zelf hoeft toch niet 'prettig(er)' te lopen? Alleen bij de installatie zou het ff fijn zijn, maar daarna is het alleen zaak dat ie de clients goed bedient, meer niet lijkt mij…
 • [quote="roel-online"}Maar een server zelf hoeft toch niet 'prettig(er)' te lopen? Alleen bij de installatie zou het ff fijn zijn, maar daarna is het alleen zaak dat ie de clients goed bedient, meer niet lijkt mij… Op zich heb je gelijk. Er zijn 2 redenen dat ik het prettig vind:
  1. Wanneer een programma of opdracht relatief snel wordt uitgevoerd om bijvoorbeeld instellingen aan te passen
  2. Als gewone programma's of opdrachten al niet voldoende vlot werken dan verwacht ik met specifieke server software ook snelheidsproblemen.

  Om te hobbyen, okay. Maar 64MB en WIndows 2000, tja, dat zie ik zelf niet zitten.
 • De boodschap lijkt me wel duidelijk. EDO ram is best nog wel te krijgen trouwens.
 • Kijk, dit is nou precies wat ik met ook afvraag. Ik heb thuis ook nog zo'n oud bakkie staan, en ik wil het ook wel eens proberen, zo'n eigen thuis server. Ik vind het op zich niet erg om in Linux te moeten duiken, zolang 't maar enigzins grafisch blijft. Welke Linux zou ik dan het beste kunnen nemen? Ik heb nog totaal geen ervaring met Linux, en ik wil dus ook van dit soort dingen kunnen doen: FTP servertje draaien enz.

  Mzzl,
  Bob
 • Hmmm. Zelf heb ik goede (beginners) ervaringen met Mandrake (9.1 en 9.2). Ik heb ook anderen geprobeerd maar dat was het toch net niet (voor mij dan). Redhat is ook wel prettig, Fedora lukte bij mij een stuk minder, Suse had (en heeft) nog steeds moeite met hardware herkenning en zo kan ik nog wel even doorgaan! :-)
  Maar ja, als je een eigen server op wilt zetten zul je eerst in Linux moeten duiken, dan weet je een beetje wat je doet. Dat geldt trouwens ook voor windows serversoftware.

  Suc6
 • [quote:9f86b19ae9="bob_emmen"]Ik heb thuis ook nog zo'n oud bakkie staan, en ik wil het ook wel eens proberen, zo'n eigen thuis server. Ik vind het op zich niet erg om in Linux te moeten duiken, zolang 't maar enigzins grafisch blijft. [/quote:9f86b19ae9] Zelf ervaring met Debian Linux. Installeert vrij eenvoudig. ZO'n beetje vanaf 64MB en P1-133 kan ook de KDE redelijk gebruikt worden. Om wat voor oud bakkie gaat het? Wat voor geheugen gaat erin? Simm? Dimm?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.