Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

UTP straight maken

Anoniem
bvvelde
3 antwoorden
 • Ik heb sinds een tijdje ADSL en het (wireless) modem had ik naast mijn PC in de kelder staan. Nu wil ik het modem echter in de meterkast plaatsen om een beter bereik te hebben tijdens het wireless internetten met mijn laptop. Nu heb ik echter een probleem met de bekabeling naar mijn PC vanuit de meterkast. De UTP-kabel in de kelder loopt via een kabelgoot en komt uit in een soort van wandcontactdoos die in de kabelgoot zit verwerkt. Deze wandcontactdoos bevat 2 modules (wit blokje met daarop de kleuren oranje, blauw, groen, bruin) , waarvan 1 dus voor de ADSL. De volgorde van de aanlsuiting van de aders hierop is als volgt: oranje, oranje-wit, blauw-wit, blauw, groen, groen-wit, bruin, bruin-wit. Dit heeft volgens mij te maken met het feit dat ik hiervoor internette via ISDN. De volgorde van de aders van de UTP aan de zijde van de meterkast is: oranje-wit, oranje, groen-wit, blauw, blauw-wit, groen, bruin-wit, bruin. Graag zou ik willen weten wat ik aanmoet met de aders in de wandcontactdoos. Ik ga er vanuit dat er geen andere oplossing is dan de aders om te zetten naar de volgorde die ervoor zorgt dat de kabel 'straight' wordt. Een vraag die er dan nog bij komt: hoe moet ik de aders uit de module halen? De aders zitten erg vastgeklemt en er is geen ruimte om ze met je handen er tussen uit te halen.
 • Als je een systeem in je kabelgoot hebt met rj45 outlets (die witte module blokjes) is het vrijwel standaard om deze van module tot module "straight" aan te sluiten. Onderweg twisten lijkt me onwaarschijnlijk. Verder verschilt het nog wel eens van de ene module en kabel wat betreft de kleuren. Vaak hebben die modules een A of een B bedrading wat nog wel eens voor wat verwarring kan zorgen.

  Als je de bedrading in zo'n module wilt aanpassen heb je een speciaal stuk gereedschap nodig. Een apparaat met een punt eraan, deze zet je in het sleufje van de module en drukt erop. Het midden propt het draadje tussen de metalen vlakjes de andere kant snijd het overtollige draad af.

  Je zou het kunnen proberen met een klein schroevendraaiertje maar de kans dat je die module verkl**t is aanwezig.

  Die plugjes moet je aankijpen met een speciale tang (kan je halen bij de doe het zelf zaak). Plugjes kan je maar 1x gebruiken.


  Maar als je het nu zo doet : adsl met standaard kabel de goot in.
  boven met standaard kabel vanuit de goot weer naar het modem.

  Adsl is maar 4 draadjes dus dat kan toch haast niet fout gaan ?
  Als je wilt kan je 'm met een eenvoudige multimeter toch doormeten ??

  Succes
  Ohja : http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/642065#3
 • [quote:8e1ecbbc7a="Compu"] Deze wandcontactdoos bevat 2 modules (wit blokje met daarop de kleuren oranje, blauw, groen, bruin) , waarvan 1 dus voor de ADSL. De volgorde van de aanlsuiting van de aders hierop is als volgt: oranje, oranje-wit, blauw-wit, blauw, groen, groen-wit, bruin, bruin-wit. [/quote:8e1ecbbc7a] De kleuren zeggen niet alles. De volgorde van de connector aansluitingen verschilt veelal van de volgorde van het vastklemmen van de draden aan de connector. Straight is dat de draden 1-op-1 de ene connector met de andere verbindt. Een goede UTP doos geeft de kleuren overigens netjes weer. Dus een kwestie van de draadjes in het juiste sleufje duwen (best nog wel een lastig karwei). Als het minder eenvoudig eruit ziet, dan is het vermoedelijk geen officiele cat5 aansluiting. Dan moet je het zelf uitpuzzelen. Ingeval van ISDN, of ADSL dan betreft het minder draden en feitelijk worden de binnenste 2 contacten in principe gebruikt voor de telefoon. Als de aansluiting momenteel niet gebruikt wordt, dan moet je daar verder ook geen tijd insteken. Als je niet precies weet waarmee je bezig bent, dan zou ik er gewoon een expert bijhalen. Met geknoei schiet je niks op.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.