Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Gigabyte LAN echt sneller?

Anoniem
Draayertje
5 antwoorden
 • Hoi,

  Ik wil een netwerkje gaan samenstellen. Dit netwerk bestaat uit 11 pc's en 4 printservers. 1 pc gaat fileserver worden. De 11 pc's en 4 printservers worden aan elkaar gekoppeld middels een switch. Nu krijgt de utp kabel tussen de switch en de fileserver flink voor zijn kiezen als er 10 pc's data gaan uitwisselen met die fileserver…
  Ik zit dus te overwegen om de fileserver uit te rusten met een gigabit LAN kaart, dan ipv 10/100 Mb switch een 10/100/1000 Mb switch aan te schaffen, en die utp kabel tussen de fileserver en gigabit switch CAT 6 te maken, dus 1000 Mb. Dan die overige 10 pc's verbinden aan de switch met een 100 Mb utp kabel.
  Kan me voorstellen dat, als die 10 pc's (in het extreemste geval) allemaal tegelijk data gaan uitwisselen, er dus per pc een bandbreedte van 10 Mb overblijft en das niet veel…. Met zo'n gigabit switch heb je dan tenminste nog 100 Mb per pc.
  Maar misschien zit ik er met deze redenatie ook helemaal naast en is het helemaal niet nodig… Het zou in ieder geval een hoop geld schelen als het niet nodig zou zijn.
  Is dit volgens de kenners/ervaren mensen onder ons noodzakelijk/wenselijk om in deze situatie een gigabyte LAN toe te passen, of redden die 10 pc's het wel met een 100 Mb kabeltje en switch?

  Bij voorbaat dank voor jullie reacties,

  Rob
 • [quote:39b0473cd8="Draayertje"]Kan me voorstellen dat, als die 10 pc's (in het extreemste geval) allemaal tegelijk data gaan uitwisselen, er dus per pc een bandbreedte van 10 Mb overblijft en das niet veel…. Met zo'n gigabit switch heb je dan tenminste nog 100 Mb per pc.[/quote:39b0473cd8] Tja, tijden veranderen, vroeger was 10Mbit/s wel okay en was (heel) eventjes wachten, niet zo'n probleem. Voor normaal gebruik, lijkt me dat nog steeds geen probleem. Gemiddeld genomen zou ik verwachten dat 100Mbit/s dus al voldoende snel is. Maar ja, hoeveel verkeer is er daadwerkelijk? Als er nu sprake is van een te zware belasting voor vrij lange tijd, tja, dan heeft het echt zin. Als er zo nu en dan sprake is van een piek tja, … Er is altijd ergens een bottleneck. Wat betreft de investeringen, tja, richten op de toekomst kan natuurlijk geen kwaad. Blijf wel reëel.
 • Tja, alle 10 de pc's slaan hun projecten op op de fileserver. Verder draaien op 6 pc's een applicatie die om de 2 minuten een backup op de fileserver maakt van de op dat moment geopende bestanden. Ik denk op zich dat het nog wel kan met een 100 Mb netwerk. De meerprijs voor een gigabyte lan bedraagt in mijn situatie € 132,- Dat valt achteraf toch wel mee.
  Ik schaf dan het volgende aan:
  1000 Mb 8 poorts switch. Aan deze switch hang ik dan:
  - fileserver middels CAT6 utp
  - 4 100 Mb 8 poort switches middels CAT5 utp (hier hangen dan per switch 3 pc's en een printserver aan)
  Dan heeft volgens mij het grootste knooppunt een groot genoege bandbreedte…. Of verplaats ik dan de bottleneck en moet het hele netwerk 1000 Mb worden?
 • [quote:3f2f630d10="Draayertje"]De meerprijs voor een gigabyte lan bedraagt in mijn situatie € 132,- Dat valt achteraf toch wel mee.
  Ik schaf dan het volgende aan:
  1000 Mb 8 poorts switch. Aan deze switch hang ik dan:
  - fileserver middels CAT6 utp
  - 4 100 Mb 8 poort switches middels CAT5 utp (hier hangen dan per switch 3 pc's en een printserver aan)[/quote:3f2f630d10]Qua kosten lijkt me dat een goede keuze. De fileserver moet het meeste werk verzetten, de switches moeten dat werk weer verdelen. Vervangen van de kabels zal uiteindelijk het meeste kosten.
 • waarom niet 1 x 24 poorts switch ? of zit de boel tever uitelkaar ?


  Peter

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.