Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Hoe krijg ik een netwerk met Win 95 en Win XP

Anoniem
None
33 antwoorden
 • Ik heb een netwerkkaart gekocht voor mijn Windows XP computer
  Ik heb met een crossoverkabel direct (zonder hub enz.) verbonden met een computer 95.
  Bij de Wizard Netwerk instellen heb ik een netwerkinstallatie floppy gemaakt maar die werkt niet in Windows 95.

  Hoe kan ik nu bestanden enzo delen als ze elkaar niet zien??
 • klopt. windows 95 :o is net even anders.

  heb je:
  - tcp/ip protocol geinstalleerd?
  - 'bestanden en printers delen' geinstalleerd?
  - zit je op dezelfde werkgroepnaam?
  - heb je wel een map gedeel? (rechtermuis > delen)
  - werkt je kabel? (branden ledjes van netwerkkaarten)
  - kun je pingen? (start > uitvoeren > ping)

  d.
 • Misschien is het handig om bij een vrien/kennis de wizard van windows ME te lenen. Ik heb eerst Windows ME gehad en darme een netwerk met windows 95 gemaakt, en dit ging heel gemakkelijk door de wizard van ME die wel op windows 95 staat. Als je deze gebruikt + de wizard van XP moet het eigenlijk geen problemen geven.

  Let er wel effe op dat je je firewall goed instelt.
 • [quote:ad1666e7f6="Rainmaker"]Misschien is het handig om bij een vrien/kennis de wizard van windows ME te lenen. Ik heb eerst Windows ME gehad en darme een netwerk met windows 95 gemaakt, en dit ging heel gemakkelijk door de wizard van ME die wel op windows 95 staat. Als je deze gebruikt + de wizard van XP moet het eigenlijk geen problemen geven.

  Let er wel effe op dat je je firewall goed instelt.[/quote:ad1666e7f6]


  Goede Tip. maar waar haal je op de winME cd die wizard vandaan?
 • Ik denk dat je sneller klaar bent als je de tips van Dilbert opvolgt. Overigens is het niet een totaal ander verhaal. Zelf voer ik op een XP computer altijd de netwerk wizard uit. Vervolgens stel ik de Windows 9x systemen handmatig in. Met router/DHCP server in het netwerk,IP adres op automatisch, standaard keuze, dus dan hoef je juist niks in te vullen. Dan bestandsdeling nog aan en, volgens mij, is ook Microsoft Family prettig (va IE4). De ME wizard doet dat volgens mij niet. Op mijn homepage heb ik ook nog wel wat details staan.
  Handmatig Windows 9x instellen is niet complexer dan de wizard, alleen anders. Met ipconfig (Windows XP) en winipcfg (Win 9x) kan je de echte kaartinstellingen weergeven. Ingeval van problemen, ben ik (en anderen) in die informatie geïnterresseerd. Overigens heeft Windows 95 nog wel eens last van aanmeldingsproblemen, ook als alle instellingen goed staan. Enig geduld loont de moeite.
 • Ik heb de tips van Dilbert opgevolgd, maar het hielp niets.
  Het Pingen lukt niet, er staat steeds 'doelhost niet gevonden'.
  Ik sluit vaak de crossover kabel aan tussen 2 Windows 95 computers die ik heb, en dat gaat goed, dus ik de netwerkkaart op die Windows 95 computer doet het gewoon, en de lampjes op de netwerkkaart op de computer met Windows XP zijn aan.
  Ik weet echt niet meer wat ik nog kan proberen.
 • zet van xp en 95 de getallen van TCP/IP eens hier neer wat je preceis ingevuld hebt.
  Hoe heb je de wizard onder XP gedraaid?
 • Moet zondermeer kunnen werken, want ik heb een soortgelijke opstelling, en daar loopt het als een trein. Waar je wel even op moet letten, is dat je op de 95 bij de TCP/IP instellingen bij de gateway het ip-adres van de host moet instellen. Over de DNS-configuratie schijnen de meningen te zijn verdeeld, maar zelf heb ik daar ook dat adres ingevuld. Samengevat:
  Host:
  IP adres 192.168.0.1
  Subnetmasker 255.255.255.0
  Verder niets ingevuld.
  Client:
  IP-adres 192.168.0.2
  Subnetmasker 255.255.255.0
  Gateway 192.168.0.1
  DNS 192.168.0.1
  Maar het is mogelijk dat deze laatste overbodig is, en dat je die kan uitschakelen. Kan in elk geval geen kwaad als je hem invult.
  Internet delen d.m.v. softwarematige router.

  Jan de Boer
 • Ik neem aan dat hij deze basis getallen al in de sticky notes van het forum (bijna op elk) gevonden heeft….
  Ben benieuwd wat hij er heeft staan…
 • Ik heb de instellingen verandert naar dit:

  host (met Windows XP)
  naam: pc-xp
  ip adres: 192.123.234.3
  Subnetmasker: 255.255.255.0  client (met Windows 95)
  Naam: pc-1
  IP adres: 192.123.234.2
  Subnetmasker: 255.255.255.0
  Gateway: 192.123.234.3
  DNS Host: pc-xp
  DNS server: 192.123.234.3

  maar hij doet 't nog steeds niet, ik zal nog proberen de ip adressen te veranderen, maar ik weet niet of dat wat zal uithalen.
 • Ik heb op het moment eigelijk precies hetzelfde probleem maar dan met een switch ertussen en Win 98.. met een andere netwerk kaart ging het wel goed met netwerken dus zou het dan ook nog aan de kaart kunnen liggen? want voor de kaart die ik nu heb zijn geen goede drivers te vinden op het hele internet dus dan maar een andere maar die werkt dus ook niet…. :evil: iemand verders nog tips?? en moet je alleen je externe toegangsadapter instellen of je netwerkkaart?
 • Windows 95 en XP zou in principe gewoon samen moeten werken. Zelf ben ik voorstander van automatische TCP/IP instellingen en het gebruik van een DHCP server via een router (hoeft natuurlijk niet persé). Wanneer de automatische instellingen niet worden geaccepteerd duidt dat bijna altijd op een probleem met de betreffende computer: of netwerkkaart kapot, of netwerkabel niet in orde, of slecht contact of wat anders. Heel soms werken handmatige instellingen uiteindelijk wel, dat is helaas ook waar … in mijn geval geldt dat overigens voor mijn Linux systemen, niet voor mijn Windows * systemen.
 • [quote:17fa06ae65="Dilbert"]klopt. windows 95 :o is net even anders.

  heb je:
  - tcp/ip protocol geinstalleerd?
  - 'bestanden en printers delen' geinstalleerd?
  - zit je op dezelfde werkgroepnaam?
  - heb je wel een map gedeel? (rechtermuis > delen)
  - werkt je kabel? (branden ledjes van netwerkkaarten)
  - kun je pingen? (start > uitvoeren > ping)

  d.[/quote:17fa06ae65]edit: dit heb je allemaal gedaan dus
  Maar:
  ik snap niet waarom je nu weer een vreemde ip range neemt met het risico dat het in het publieke domein zit….
  Gewoon 192.168.0.1 2 3 etc nemen, wat maakt het uit dat hoort gewoonaltijd te werken, want is voor lokaal bedoeld.
  Vooral dat delen is niet duidelijk.
  Verder: heb je een firewall aan staan?

  [quote:17fa06ae65="Hans.Vosman"]Windows 95 en XP zou in principe gewoon samen moeten werken. Zelf ben ik voorstander van automatische TCP/IP instellingen en het gebruik van een DHCP server via een router (hoeft natuurlijk niet persé). ……………[b:17fa06ae65] Heel soms werken handmatige instellingen uiteindelijk wel, dat is helaas ook[/b:17fa06ae65] [/quote:17fa06ae65] ??????????
  Ik weet het is warm weer ;) maar zou je dit eens kunnen onderbouwen?
  Heb heel veel moeite om hier uberhaupt maar ook enige logica in te ontdekken. ik werk al jaren (*) met vaste ip-nrs nog nooit problemen gehad.

  (*) een netwerk tussen 2 buren met 8 PC, 1 MAC, 1 Apple notebook, 1 laptop met XP/Linux., internet via kabel via een Smoothwall router en netwerk combi kabel/draadloos.
 • [quote:9d63e83e8c="andre@home"]??????????
  Ik weet het is warm weer ;) maar zou je dit eens kunnen onderbouwen?
  Heb heel veel moeite om hier uberhaupt maar ook enige logica in te ontdekken. ik werk al jaren (*) met vaste ip-nrs nog nooit problemen gehad.[/quote:9d63e83e8c]Wanneer iets naar een half jaar nog niet werkt (dit topic is dacht ik in maart gestart) zit het probleen vermoedelijk erg diep en is enige systematiek vermoedelijk gewenst. Handmatige instellingen zijn vaak ogenschijnlijk okay. Als die niet werken maken die het probleem alleen onnodig complexer. Wat zou er nu eens niet goed staan? Effectiever is het dan om uit te zoeken waarom de automatische instellingen niet worden geaccepteerd.
  Overigens ga ik ervan uit dat de computernamen uniek zijn, de Windows (95) aanmelding okay is, en inderdaad de ledjes branden, en de netwerkkaart okay is … dat is toch wel op een andere computer getest of met een ander OS of …

  Zelf werk ik met een wisselend aantal computers in mijn netwerk. Het gebruik van vaste instellingen vind ik daarom alleen maar extra lastig. De DHCP server het werk laten doen, dat scheelt me een kladblaadje, dat vermoedelijk toch steeds zoek is.

  In het geval van WIndows 95 wil een schone installatie ook wel eens helpen. Hoewel niet persé nodig, gebruik ik Windows 95 in combinatie met de active desktop (dat zit in IE va versie 4.0).
  Gebruik overigens wel een netwerkkaart en kabel waarvan je zeker bent dat die in orde zijn.
 • dit is geen groot netwerk waar een kladblaadje nodig is om alles te onthouden….
  Heel basic dus prima met vaste ip nrs in te stellen/ te testen.
  Wat ik bij 99% van de postings vind is dat er onvoldoende informatie gegeven wordt, deels door gebrek aan kennis, deels uit gemak (het kost moeite om alles op te zoeken en hier te plaatsen).
  Als het dan vanaf feb-04 al geduurd heeft is er blijkbaar niet veel belang/haast bij (dit keer niet gezien). Bij een strukturele aanpak is het vaak even zaak goed op een rij te zetten met niet al te grote tussenpauzes want anders is het bij mensen met die ervaring "hoe zat het ook al weer" en kun je haast opnieuw beginnen.
  Verder vind ik dat er zoveel info op internet te vinden is, de topic starter mag best wel eens aangeven op welke pagina's hij geweeest is en wat hij gedaan heeft. Met de teruggekoppelde info kan wellicht een beter advies gegeven worden dan nu.
  Een aantal van dit type forums dreigt een hoog "roept u maar gehalte" te krijgen, een teken om eens een pas op de plaats te maken. Jammer voor de TS, maar een signaal kan geen kwaad.
 • [quote:76f47f1c5e="Hans.Vosman"] Handmatige instellingen zijn vaak ogenschijnlijk okay. Als die niet werken maken die het probleem alleen onnodig complexer. Wat zou er nu eens niet goed staan? Effectiever is het dan om uit te zoeken waarom de automatische instellingen niet worden geaccepteerd. [/quote:76f47f1c5e] Ik geef eveneens de voorkeur voor DHCP. Als dat niet werkt hoeft dat inderdaad niet te betekenen dat het met handmatige instellingen dan wel goed werkt. Tenzij er iets mis is met de DHCP server. [quote:76f47f1c5e="Hans.Vosman"] en inderdaad de ledjes branden, en de netwerkkaart okay is [/quote:76f47f1c5e] Ik vraag me hierbij af of de knipperende ledjes op de netwerk kaarten voldoende zijn, om aan te tonen dat het netwerk inclusief de netwerk kabel in orde is. Ik zelf test dan bij voorkeur beide netwerk kaarten met de diagnostische software van de netwerk fabrikant. De pc's worden dan eerst met een win98 boot diskette opgestart. De netwerkkaart zelf kan altijd met de diagnostische software worden getest. Om de netwerk verbinding zelf te testen wordt er door de diagnostische software eerst één ingesteld om pakketten te ontvangen. De andere pc gaat die pakketten dan verzenden. De beide netwerk kaarten zouden dan wel dezelfde chipset moeten hebben. Als er bij deze test geen pakketten verloren gaan (in beide richtingen) lijkt me het netwerk hardware matig in orde.
 • [quote:f39f1cdbb8="jolo"]Tenzij er iets mis is met de DHCP server. .[/quote:f39f1cdbb8]juist voor mij een reden om het dus darom juist handmatig te doen.
  Verder zijn er in principe geen verschillen tussen de methodes, als de pc's maar een goed ip krijgen en moet het altijd werken en wordt het dus zoeken naar de oorzaak waar het dan wel mis is.
 • [quote:28e92e6b55="jolo"][quote:28e92e6b55="Hans.Vosman"] en inderdaad de ledjes branden, en de netwerkkaart okay is [/quote:28e92e6b55] Ik vraag me hierbij af of de knipperende ledjes op de netwerk kaarten voldoende zijn, om aan te tonen dat het netwerk inclusief de netwerk kabel in orde is. [/quote:28e92e6b55]In dit geval vrijwel zeker niet omdat het netwerk gewoon gedeeltelijk niet lijkt te werken. Omdat ik zo geen systematiek kon ontdekken in verificatie van de netwerkkaart op bv een ander systeem, blijft het voor mij verder gissen.
 • [quote:9c8d9f05b0="andre@home"][quote:9c8d9f05b0="jolo"]Tenzij er iets mis is met de DHCP server. .[/quote:9c8d9f05b0]juist voor mij een reden om het dus darom juist handmatig te doen.[/quote:9c8d9f05b0]Dat vind ik geen goede reden. In mijn geval weet ik dat de DHCP server goed werkt omdat meerdere Windows PC's goed worden ingesteld. Een volgend Windows systeem toevoegen zou geen foutieve instellingen mogen opleveren, tenzij bv de netwerkkaart defect is, de computernaam al in gebruik is, er toch nog wat anders fout ingesteld staat of automatisch niet mogelijk is. Dat ben ik met Windows overigens nog niet tegengekomen. Kijk dan ben ikzelf al weer een heel stuk wijzer. Bij handmatige instellingen blijft het volgens mij iets meer giswerk, maar ja het blijft natuurlijk een persoonlijke mening.
 • in zijn 1:1 pc via cross kabel situatie heeft hij niet de controle van een extra pc die werkend is in een netwerk, dus een niet werkende DHCP blijft een risico.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.