Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

UTP of BNC om internet te delen

Anoniem
hobby-Bob
7 antwoorden
 • Eerder postte ik een vraag over een draadloze verbinding tussen PC en oude (P75) laptop. Dit gaat waarschijnlijk geen succes worden en dus ga ik toch maar kabels trekken.
  Ik wil gebruik maken van 2 netwerkkaartjes in de host. Geen hubs, routers, switches en watnietmeer.
  Het volgende denk ik te weten:
  Voor een BNC opzet hoef ik alleen nog maar 1 extra PCI netwerkkaartje aan te schaffen (niet eens met coax aansluiting, want die heb ik al één). Connectors & teminators zijn aanwezig.
  Voor een UTP opzet is ook nog een nieuwe PCMCIA netwerkkaart nodig (nl. UTP).
  En voor allebei is natuurlijk een meter of 25 kabel nodig. Wat is nou verstandig, gelet op de kosten en gelet op moeilijkheid van aanleg. (ik weet nl niet hoe je van 25m coax een werkende netwerkkabel maakt)
 • Aan iedere uiteinde van die coax kabel, soldeer je een bnc plug….die plug hang je aan een bnc T-stuk…T-stuk hang je aan de netwerkkaart, en op de overgebleven aansluitingen van het T-stuk doe je een terminator.
 • [quote:2dd190821b="hobby-Bob"]Voor een BNC opzet hoef ik alleen nog maar 1 extra PCI netwerkkaartje aan te schaffen (niet eens met coax aansluiting, want die heb ik al één). Connectors & teminators zijn aanwezig.[/quote:2dd190821b] Ik begrijp dit niet volledig. Om BNC te kunnen gebruiken heb je tenminste 2 netwerkkaarten nodig die dat ondersteunen, BNC werkt dus met 50 Ohms coax kabel. UTP is een 8 adrig snoer. Wat voor aansluiting zit er nu op je laptop? Overigens zou ik alleen maar coax gebruiken als je de spullen hebt liggen. Als je moet (veel) moet investeren, dan zou ik toch echt kiezen voor UTP. Dat is zekerder voor de toekomst. Verder, als je een snelheid wil van 100MBit/s dan zul je zowiezo voor UTP moeten kiezen.
 • Hans,
  wat ik had was een BNC aansluiting op de laptop en een pci-kaartje met zowel BNC als UTP aansluiting. Hierop zat nu het ADSL modem. Het maakt e niet wat voor kaart erbij komt: eentje met alleen UTP, dan het modem naar die en de laptop op de kaart die ik al heb. Had de " nieuwe" kaart BNC dan kon daar de laptop meteen op.
 • Goed… ondertussen heb ik dus een netwerkje (werkend en wel). De verbinding tussen pc en laptop loopt via een coax kabel. Heb de FAQ's gelezen en de hele ochtend zitten prutzen om de internet verbinding te delen met ICS van w98se… vraag ik me langzamerhand af of het eigenlijk wel mogelijk is. (alle beschrijvingen gaan uit van UTP).
  <zucht>
 • [quote:30bf53ba8a="hobby-Bob"]Goed… ondertussen heb ik dus een netwerkje (werkend en wel). De verbinding tussen pc en laptop loopt via een coax kabel. Heb de FAQ's gelezen en de hele ochtend zitten prutzen om de internet verbinding te delen met ICS van w98se… vraag ik me langzamerhand af of het eigenlijk wel mogelijk is. (alle beschrijvingen gaan uit van UTP).
  <zucht>[/quote:30bf53ba8a]De verbinding alszodanig werkt inmiddels schrijf je. Wel, dat is het voornaamste. Dan MOET internetdelen ook lukken. Ongetwijfeld zul je weten dat daar een software-router voor nodig is, hetzij de bij Windows bijgeleverde Internetshare, of een aparte zoals b.v. Sygate. Maar er zijn ook legio andere. Volgens mij moet het daarmee lukken, en ben je niet afhankelijk van het type hardware. Die is immers in orde?

  Persoonlijk was mijn eigen ervaring met ICS van Windows ME negatief. De andere PC was een oudje met Windows 95, en op de een of andere manier wou dat niet lukken. Uiteindelijk heb ik met succes Sygate geïnstalleerd. Daarmee werkt het probleemloos.

  Jan de Boer
 • [quote:de3df0f395="hobby-Bob"]Heb de FAQ's gelezen en de hele ochtend zitten prutzen om de internet verbinding te delen met ICS van w98se… vraag ik me langzamerhand af of het eigenlijk wel mogelijk is. (alle beschrijvingen gaan uit van UTP).[/quote:de3df0f395] TJa, misschien iets voor mij om nog expliciet iets over coax toe te voegen aan mijn netwerkpagina. Een coax TCP/IP instellingen is overigens precies hetzelfde als de UTP instelling, dus voor WIndows is er geen verschil. Heel soms moet je een kaart expliciet configureren voor BNC (bv Linux en 3c509, Windows zoekt het iha zelf wel uit). Op zich kan je met de juiste spullen een coax en UTP netwerk gewoon koppelen. Ik gebruik daarvoor zelf een 8 poort hubje met een coax aansluiting.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.