Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Pc herkent andere pc's in thuisnetwerk niet

Anoniem
Hans.Vosman
16 antwoorden
 • Ik heb sinds kort een thuisnetwerk. 2 pc's via router.
  Op de vaste pc zie ik de laptop wel bij netwerklocaties maar andersom zie de laptop de vaste computer niet. Hij geeft de melding

  netwerk is niet toegankelijk. u hebt niet de juiste machtigingen voor deze netwerkbron. neem contact op met de beheerder.

  Beide pc's hebben xp prof
  Verbinding tussen laptop en router is wel goed. (heb gewoon internet)

  wie kan me helpen
 • ik heb 't zelfde probleem, met 2 gewone pc's. ik kan ook bv wel van de 1e pc in de 2e pc's documenten kijken, maar niet vanaf de 2e in de 1e kijken. ik snap er niks van, maar ik heb vaker van dit probleem gehoord, veel vaker. ook heb ik dit met 2 oudere computers gehad.
 • precies heb ook veel mensen gezien met hetzelfde probleem. alleen nog geen bruikbaar antwoord.
 • [quote:f4e5ca8c9a="nicx"]precies heb ook veel mensen gezien met hetzelfde probleem. alleen nog geen bruikbaar antwoord.[/quote:f4e5ca8c9a]
  Nou dat antwoord is al heel vaak gegeven.
  [code:1:f4e5ca8c9a]Het werkt niet?
  Dit is vaak een onbegrepen probleem en treedt vaak op in een thuisnetwerk met meerdere computers die niet allemaal gebruik maken van Windows XP. In zo'n geval is de foutmelding vaak:
  "U moet een wachtwoord opgeven voor deze verbinding": Netwerkbron: \\NaamComputer\IPC$
  of
  "\\NaamComputer\c is niet toegankelijk. U hebt mogelijk niet de juiste machtigingen voor deze netwerkbron. …"
  De eerste foutmelding treedt vaak op in combinatie met Windows 2000 en soms ook met Windows XP. Dit is een Windows aanmeld probleem, de computer kan zich namelijk niet aanmelden. In deze situatie moet de gebruikersnaam, die gebruikt wordt op de computer die contact wil maken met de 'probleem' computer, worden toegevoegd op de 'probleem' computer. Daarna kan de computer zich wel aanmelden op de andere computer.
  De tweede foutmelding kan veel meer inhouden. Bijvoorbeeld: die andere computer staat niet aan, de bestandsdeling staat niet aan, er zijn geen stations gedeeld, er is een conflict in de naamgeving van het netwerkpad. Dit betekent dat stap voor stap na moet worden gegaan wat goed is ingesteld en wat niet.

  Een goede test is om eerst na te gaan of er van de ene naar de andere computer gepinged kan worden. Let op: een firewall kan een ping verzoek tegenhouden … Als het pingen in één van de richtingen werkt, wijzig dan niet teveel aan je netwerk. Het klinkt misschien vreemd, het niet werkende netwerk, werkt dan namelijk wel … Dus in zo'n geval: geen kabels trekken en netwerkkaarten wisselen. Dat is jammer van je tijd, daar zit het probleem niet. Lukt het pingen niet en lijkt ook andere netwerk opdrachten niet te werken of een vreemd resultaat op te leveren (bijvoorbeeld ipconfig of winipcfg), dan kan het zijn dat er toch sprake is van een hardware probleem.

  Als de bestands -en printerdeling niet aan staat, dan moet die alsnog ingeschakeld worden. Naar keuze aangeven of beide aan moeten staan (standaard instelling) of alleen bestanden delen of alleen printers delen. Verder natuurlijk gedeelde stations respectievelijk printers toevoegen, anders kan een andere computer geen gedeelde stations en/of printers op een andere computer vinden. Windows XP kent overigens wel een speciale map: \\NaamComputer\SharedDocs Hiermee moet het altijd mogelijk zijn bestanden uit te wisselen.
  Netwerkpaden geven ook nog wel eens ongemerkt problemen. Standaard zijn de namen ook niet zichtbaar. In Windows XP kan het echte pad zichtbaar gemaakt worden door in Netwerklocaties de Eigenschappen van een netwerk locatie te bekijken. De naam van de netwerk locatie wordt dan samen met het netwerkpad getoond. Bekijk de volgende netwerkpaden eens: "\\NaamComputer\Windows (c)" en "\\NaamComputer\c". Het eerste netwerkpad werkt dus wel voor een verbinding naar een Windows XP computer, maar werkt niet voor een Windows 98 systeem. Het laatste netwerkpad werkt dus wel voor een verbinding naar een Windows 98 computer, en ook voor een Windows XP systeem. Het is soms best wel knap verwarrend, jij denkt dit te doen en Windows doet zelf dat.

  [/code:1:f4e5ca8c9a]
  (Tekst van Hans Vosman)
 • heb geprobeerd te pingen van de probleemcomputer naar de ander. Kreeg foutcode 65. heb vervolgens de firewall uitgezez maar krijg dan de melding

  time-out bij opdracht
  time-out bij opdracht
  time-out bij opdracht
  time-out bij opdracht

  wat nu
 • heb net de firewall in windows uitgezet. ( vergeten) nu krijg ik nog steeds een time out bij het pingen. Maar ik krijg niet meer de melding dat ik geen machtingen heb. Toch komen er geen computers in beeld als ik zoek naar computers binnen de werkgroep.
 • tik eens in je browser: [b:1324f2f752]\\computernaam[/b:1324f2f752]

  d.
 • [quote:60981067e3="Belg"]
  (Tekst van Hans Vosman)[/quote:60981067e3] De tekst kwam me wel erg bekend voor. Op zich is het niet herkennen een probleem waar ik zo nu en dan ook mee worstel. Zelf vind ik altijd wel een oplossing. Soms een kwestie van wat geduld, soms zoeken via computers en ik moet zeggen WIndows XP maakt het niet altijd even makkelijk.
  Ik gebruik zelf allerlei Windows versies (95, 98, 98SE, 98ME, 2000, XP Home, XP Pro) door elkaar en sinds kort ook Linux (met Samba) systemen met een zeer wisselende architectuur. Het laatste "probleem" wat ik nog wel tegenkwam was dat ik een schijf wel een open zet voor alleen lezen en niet schrijfbaar maak voor alle netwerk gebruikers. TJa, geen echte fout, gewoon een instelling. Volg in ieder geval de suggestie van Dilbert op.
 • melding: "kan het item niet vinden……." :-?
 • Check de volgende instellingen.

  IP adressen : 192.168.1.***
  10.0.0.***
  Werkgroep: (beide zelfede naam)

  [b:14d7b2b6e9]Stel bij beide XP's het gastaccount op actief.[/b:14d7b2b6e9]

  Staat de DHCP aan?
 • [quote:1a528dc37e="lmeuter"][b:1a528dc37e]Stel bij beide XP's het gastaccount op actief.[/b:1a528dc37e][/quote:1a528dc37e]Deze staat bij mij dus wel uitgeschakeld en ik kan gewoon gebruik maken van mijn Windows netwerk. Dus het zou niet persé nodig zijn.
 • het kan ook aan je instellingen van je machtigingen liggen. Ik weet wel dat als je ze actief zet de gastaccounts dan het vaak dan opeens wel werkt.
 • [quote:e26e66bd3d="nicx"]melding: "kan het item niet vinden……." :-?[/quote:e26e66bd3d]Tussen iten en niet staat iets met "\\ …" ? Dit kan wijzen op een niet werkende netwerkverbinding of het niet aanwezig zijn van het gekozen systeem (\\ …).
 • gast acounts staan aan.

  werkgroep zelfde naam.

  maar waar moet ik DHCP aanzetten?

  En met machtigingen bedoel je toch gewoon het delen van mappen?

  Kan het probleem niet gewoon aan de instellingen van de router liggen?
 • [quote:9efa4b5a96="nicx"]Kan het probleem niet gewoon aan de instellingen van de router liggen?[/quote:9efa4b5a96]Nee, volgens mij niet. De router functie is bedoeld voor de WAN poort en dus internet. Internet werkt, dus de router is okay. DHCP wordt soms gedaan door de router. Controleer daarvoor de router instellingen. Wat zegt ipconfig?
  Overigens denk ik dat DHCP niet het probleem ia omdat je al kan internetten. Voor het WIndows netwerk is alleen de IP adres instelling van belang. VOor internet moet ook de gateway en de DNS adressen kloppen. Dus op zich staat dat dus al goed.
  Heb je de netwerk wizard uitgevoerd? Welke Windows versie(s) gebruik je?
 • gebruik allebei winxp prof

  netwerk wizzard uitgevoerd. >>>
  >> stap 1 = overige
  >> stap 2 = [i:2b587b8d10]"mijn computer maakt rechtsreeks verbinding met internet of doet dat via een hub in het net werk……….."[/i:2b587b8d10]

  Dit leek mij de beste configuratie..


  IPconfig>>>192.168.2.101

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.