Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerk uitbreiden met extra switch

Anoniem
J. de Boer
7 antwoorden
 • Hoi,

  Ik ga een extra switch in mijn netwerk hangen, nu vraag ik mij alleen af: Is het altijd noodzakelijk om twee switches onderling te koppelen middels een cross cable, of kan dat ook gewoon met een rechte kabel? Ik meen te weten dat dat afhangt van de poorten van je switch. Ik heb:
  bestaande switch: Sweex 8 port Gb (http://www.sweex.nl/product.asp?pid=308)
  toe te voegen switch: Sweex 5 port Gb (http://www.sweex.nl/product.asp?pid=307)
  Bij de specificaties van beide staat: auto-sensing 10/100/1000. Houdt dit in dat de switches automatisch uplink detecteren?

  gr,

  RoB
 • Als bij allebei autosensing staat (geldt ook voor één van beide), kun je inderdaad zowel een straight- als een crosslinkkabel. Bij moderne switches zijn alle poorten daarom ook eender. Heb zelf dankbaar van deze eigenschap gebruik gemaakt toen ik ons thuisnetwerkje uitbreidde met oorspronkelijk één crosslinkkabel.

  Jan de Boer
 • Het zijn allebei moderne switches met autosensing poorten, dus dat moet helemaal goed komen! Ben er blij om, want dat scheelt mij een hoop gezeur. Bedankt voor je reactie! :)
 • autosensing heeft NIKS te maken met straight of niet, autosensing betekend alleen dat hijzelf detecteerd of hij op 10- 100- of 1000 MB moet draaien. Weliswaar is het wel zo dat de meeste moderne switchen zowel cross- als straight accepteren voor de uplink, maar dat staat los van autosensing.
 • Weer wat geleerd :)
 • Op de site van Sweex staat: Alle UTP poorten ondersteunen Auto-MDI/MDI-X funties. Dit betekent dat je dus gewoon een straight kabel kunt gebruiken.
 • Bedankt! Ik vroeg me al af wat dat betekende. Maar ik heb de proef op de som genomen en twee van die switches tussen twee pc's gehangen, met een straight kabels. Werkt als een tierelier! :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.