Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

thuisnetwerk win98-xp

Anoniem
None
26 antwoorden
 • hallo, ik heb echt alles al door gelezen en geprobeerd, maar ik kom er niet uit.

  ik heb boven een oude pc staan met win98 en beneden een pc met Windows XP, ik kan op allebei tegelijk internetten.
  ze zijn direct verbonden met het internet. (adsl) met zo'n stekkertje wat net iets groter is dan voor je telefoon (rj47?)
  ik heb dat geprobeerd met die wizard netwerkinstellingen geprobeerd maar dat lukt niet egt. die win98 pc die herkent zich zelf wel maar niet die XP en XP al helemaal niet 98 en zichzelf.

  kan iemand mij nu stap voor stap uit leggen wat ik moe gaan doen?

  thnx.
 • Dus je hebt ook die diskette gebruikt op de Windows 98 PC? Ik bedoel die diskette die in Windows XP wordt aangemaakt nadat je de Wizard netwerk instellen hebt doorlopen.
 • Staat er een firewall op? Zo ja, haal die er eens af. Zou kunnen dat het dan wel functioneert.
 • Een firewall eraf gooien? Lekkere oplossing :-?
  Dat ding moet toch te configureren zijn om probleemloos in een netwerk te functioneren? Ik heb er in ieder geval geen problemen mee in mijn netwerk.
 • [quote:80bd07479c="praatpaal"]Een firewall eraf gooien? Lekkere oplossing :-?
  Dat ding moet toch te configureren zijn om probleemloos in een netwerk te functioneren? Ik heb er in ieder geval geen problemen mee in mijn netwerk.[/quote:80bd07479c]
  Ik de meeste routers zit tegenwoordig al een hardwarematige firewall, de softwarematige is daarom niet echt nodig meer.
 • Haha, DBP, je bent wel erg anti firewall zeg :p 8).

  Maar die XP machine zit zich zelf ook niet. Ook niet als je gewoon //[computernaam] in een verkenner doet ([computernaam] vervangen door zijn computernaam).

  Timo
 • [quote:5e6ec4dadd="tengelgeer"]Haha, DBP, je bent wel erg anti firewall zeg :p 8).

  Maar die XP machine zit zich zelf ook niet. Ook niet als je gewoon //[computernaam] in een verkenner doet ([computernaam] vervangen door zijn computernaam).

  Timo[/quote:5e6ec4dadd]
  HAHAHA, en jij schijnt er een groot fan van te zijn. :P
  Ik had eerst ZoneAlarm op alle computers staan, maar kon toen absoluut geen netwerkverbinding krijgen. Heb me toen rotgeergerd.
  Pas twee dagen later kwam ik op het idee de firewall er eens af te gooien en ja hoor, verbinding! Vandaar…….
 • Wat is dit nou voor onzin praat? Fan of geen fan van een firewall? :-?
  Zo'n ding heb je toch gewoon nodig? Het is gewoon een must. Het heeft niks te maken met of je zo'n ding nu leuk vindt of niet. Net als een virusscanner, die heb je ook nodig, of je nu wil of niet. Daarvan zeg je toch ook niet dat je er een fan van bent of niet?
 • Daarom kent een firewall trusted zones. Voeg je die netjes toe op iedere computer is er geen enkel punt en laat die gewoon al het interne verkeer door.

  Timo
 • Eerst maar even de reactie van de TS afwachten voordat we kilometers tekst gaan zitten posten over firewalls of andere mogelijke oorzaken.
 • bedankt voor de vele reacties, ik heb idd die diskette grbruikt van die wizard. Die firewall vind ik wel wat ingewikkelder, ik begrijp dat je er meerder kan hebben ik heb zelf norton antivirus en norton internet security, maar je heb dus ook nog 1 die bij windows xp zit.
  ik heb die uitgezet en die van norton ook, had eerst een slotje bij de lan verbinding nu niet meer, neem aan dat dat betekend dat dan firewall uit is.
 • Even terugkomend op de vraag hoe een Win '98 en een Win XP machine met elkaar te laten communiceren.
  Ik ben daar een paar maanden eindeloos mee bezig geweest, incl. vragen en vele suggesties op dit forum, maar het is me niet gelukt en getuige de vele andere discussies op dit forum en andere is die klans sowieso erg klein.
  Uiteindelijk heb ik een probaat (paarde)middel gevonden om eruit te komen - zelfs met Win '95 machines in het netwerk.

  In het kort:
  1. Zorg dat alle Win '98(SE) en Win '95 machines aan staan en goed in het netwerk functioneren.
  2. Installeer DAN PAS op de machine waarop je dat wilt Windows XP.
  3. Schakel de firewall van Windows XP uit (die stelt sowieso niet veel voor) en voer de noodzakelijke instellingen uit voor het delen van harde schijven en eventueel printers.
  Je zult zien dat alle machines elkaar dan zien zoals het hoort.
  4. Installeer een goede firewall zoals ZoneAlarm (light) of - beter nog - Sygate Personal Firewall en stel die correct in.

  Ik heb deze procedure inmiddels verschillende keren in verschillende netwerkomgevingen uitgevoerd en steeds met 100% succes. Kennelijk is Windows XP zelf zó intelligent dat dat voor normale stervelingen niet meer te volgen is.

  En inderdaad: Een firewall is echt noodzakelijk, en vooral als je via een breedbandverbinding (ADSL, kabel) continue on line bent. Voorzovere ik heb begrepen is een hardwarematige firewall (in een router) slechts een (overigens goede) basisvoorziening en is ter aanvullling een software firewall geen overbodige luxe.

  Succes,
  -Kees
 • ik heb eigenlijk een win95 pc op mijn kamer, maar die is geupdate naar 98, maar draait echt perfect. maar denk niet dat ie het aan kan op dan weer geupdate te worden naar windows xp of wel?
  heb 32,0 mb ram
 • Bjrn,

  Volgens mij is 32 Ram echt te weinig voor XP. Eigenlijk vind ik dat voor '98 al erg krap. Afhankelijk van de processor die erin zit kun je geheugenuitbreiding overwegen. '98 heeft daar absoluut baat bij. Ik neem aan dat je systeem één van de eerste pentiums is?
  Kijk anders op www.microsoft.com (zelf even uitzoeken op welke pagina) wat de miniumeisen zijn voor XP. Ik weet het niet precies, maar ik denk dat het een P400 met 128 Ram is, maar dat is dan ook wel zo'n beetje de ondergrens. Beter is dan 256 Ram.
  Maar waarom zou je overstappen naar XP als '98 het naar tevredenheid doet? Het is ook maar de vraag of XP goed met alle (oude) hardware overweg kan. Ook dat kun je overigens vooraf nagaan op de site van Gates.

  -Kees
 • Trouwens, houdt er ook rekening mee dat XP een ontzettende ruimtevreter is. 1,5 GB voor alleen het besturingssysteem is waarschijnlijk al te weinig. Mijn ervaring is eerder 2 à 3 GB (incl. swapfile). En dan hebben we het nog niet gehad over de applicaties.

  -Kees
 • De officiële systeemeisen voor Windows XP die Microsoft hanteert zijn een 233 Mhz processor en 64 MB RAM. Maar XP is met zo'n configuratie zo traag als stront in een trechter en een aantal voorzieningen zullen helemaal niet werken. Om het een beetje leuk te draaien is wel een 400 Mhz processor nodig en tenminste 128 MB RAM. En inderdaad, de installatie vraagt al gauw zo'n 1,5 GB schijfruimte.

  http://www.microsoft.com/netherlands/windows/windowsxp/professional/systeemvereisten.asp
 • je kan het aantal ram tg zien als je op deze komputer met de rechtermuis klikt en dan op eigenschappen?
  maar het heeft dus geen zin om xp te installeren werkt alleen maar in het nadeel dan, maar is het dan wel mogelijk om een netwerk te maken tussen die xp en win 98?
 • Bjrn,

  Klopt - daar kun je inderdaad de hoeveelheid ram zien.

  Het is verder zeker mogelijk een netwerk te maken tussen computers met welke Windows versie boven 3.x dan ook. (Misschien zelfs met 3.x, maar dat weet ik niet zeker).
  Zie mijn eerdere antwoord hoe ik zelf uiteindelijk toch XP met '95 en '98(SE) aan de praat heb gekregen. Dat moet natuurlijk ook kunnen als je XP al eerder hebt geïnstalleerd, maar mij is dat nooit gelukt - wie wél weet hoe dat moet mag het zeggen.

  Truste,
  -Kees
 • [quote:3c7a20dca2="Kees Schelling"]Dat moet natuurlijk ook kunnen als je XP al eerder hebt geïnstalleerd, maar mij is dat nooit gelukt - wie wél weet hoe dat moet mag het zeggen.[/quote:3c7a20dca2]Nou, ik kan het je helaas ook niet vertellen, alleen dit: Ik installeer gewoon de computer met die Windows versie die ik erop wil hebben (Win9x, 2000 of XP) ongeacht de volgorde. Tot nu heb ik dat altijd aan de praat gekregen.
 • Nou Hans, volgens mij moet je dan behoren tot een kleine kring van gelukkigen. Tenminste, als ik afga op mijn eigen ervaringen, die van een paar vrienden en de vragen die ik hierover een tijdje geleden op dit en andere fora gesteld heb.
  Maar als iemand me precies kan vertellen welke instellingen (netwerk, gebruikers, etc.) XP nodig heeft om '98 en '95 te kunnen begrijpen houd ik mij zeer aanbevolen.

  -Kees

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.