Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

geen netwerk, maar bestanden delen

Anoniem
Martijn Hogendorf
21 antwoorden
 • Hallo,
  Ik heb een nieuwe computer windows xp, en een ouwe bak windows 98, ik noem de nieuwe A en de ouwe B.
  Nu wil ik heel simpel bestanden van B die ik wil bewaren op A zetten, allebei hebben een netwerkkaart en ik heb een crosskabeltje, maar wat moet ik nu doen? Het schijnt dat ik in verkenner met de rechtermuisknop op de C-schijf m'n bestanden moet kunnen delen, maar ik zie het er niet tussen staan!
  Bovendien wil ik wel met A achteraf gewoon weer internetten, moet ik allerlei instellingen veranderen en die daarna weer terug zetten?

  Zoals jullie begrijpen ben ik een leek op dit gebied, ik heb al heel veel info kunnen vinden over internet delen en netwerken maken, maar dat hoeft allemaal niet, gewoon m'n ouwe bestandjes bewaren.
 • [quote:5465294d95="hubbes"]Het schijnt dat ik in verkenner met de rechtermuisknop op de C-schijf m'n bestanden moet kunnen delen, maar ik zie het er niet tussen staan!
  Bovendien wil ik wel met A achteraf gewoon weer internetten, moet ik allerlei instellingen veranderen en die daarna weer terug zetten?[/quote:5465294d95]Ik raad je aan eens de WIndows help te raadplegen (of te gaan zoeken op dit forum of internet). Op zich moet je de bestandsdeling functionaliteit nog toevoegen. Dit staat los van internet delen. Vervolgens werkt dat rechts klikken zoals je dat heb beschreven.
 • Je moet op beide computers "bestands en printerdeling" voor microsoft netwerken installeren" Dit gaat via beide computer;s via de eigenschappen van het netwerk. Dan moet je de volgende gegevens invoeren.

  Computer A
  -computer naam "winxp"
  - Werkgroep "thuis"
  - ip "192.168.0.1"
  -subnetmasker "255.255.255.0

  Computer B
  -Computernaam "win98"
  -wekgroep "thuis"
  -ip 192.168.0.2
  -subnetmasker "255.255.255.0

  Dit alles vul je in via internet protocol tcp/ip

  Als je dit allemaal gedaan hebt, open je een dos prompt en doe je vanaf computer a "ping 192.168.0.2"
  Krijg je antwoord terug, dan weet je dat dat goed is.
  Vanaf computer b doe je het zelfde, maar dan met het ip adres van computer a. Dus: ping 192.168.0.1
  Als je ook hier weer antwoord van terug krijgt dan weet je dat op beide computers de netwerk omgeving goed is.

  Nu ga je idd via de jouw beschreven methode de mappen delen. Omdat je ook via win 98 de bestanden wilt lezen moet je de deel naam niet langer maken dan 11 tekens.

  Nadat je dit gedaan hebt dan kan je via start, uitvoeren: dit invullen.
  \\win98\gedeelde_map Na een enter zie je als het de inhoud van de gedeelde map.

  Dit soort dingen zijn erg veel op het forum behandelt…. Misschien slim om eerst even goed te zoeken.
 • dat is de juiste oplossing Martijn, en zoals je zegt; eerst eens rondneuzen op het forum en de zoekmachines zou geen kwaad kunnen, en je leert meer bij met zelf te zoeken, je komt soms interressante dingen tegen die je later nog kan gebruiken ook, zo heb ik het meeste geleerd om mijn pc up to date te houden, en zelf aan mijn pc te werken :lol:
  elie
 • Dat zijn altijd leuke complimenten :D Hopelijk heeft die er wat aan.
 • Bedankt voor de reacties!
  Ik dacht dus eigenlijk dat ik geen netwerk hoefde te instaleren om m'n ouwe bestandjes van m'n ouwe compu te kunnen plukken, dat was dus waarom ik niet vond wat ik zocht. Want ik heb me helemaal suf gezocht en het ging allemaal over netwerken instaleren en internetverbindingen delen enzoverder.
  Maar goed, ik ga het nu dus proberen op de manier uitgelegd door Martijn, nu heb ik tijdens m'n zoektocht regelmatig ergens gelezen dat als je een netwerk hebt je extra kwetsbaar bent voor virussen e.d., moet ik daar nog rekening mee houden? Dus als ik alles van compu B heb geplukt wat ik bewaren wou, dat ik daarna weer "bestanden delen" uitzet voor ik weer terug het net opga?
  Ik neem aan dat je die getalletjes bij ip en subnetmasker gewoon ff als voorbeeld hebt gebruikt? En die getalletjes betreffende mijn computer vind ik ook bij netwerkeigenschappen?
  Vree bedankt alvast allezins
 • nee hoor, als je die getallen gewoon zo invult dan komt het helemaal goed. Het is belangrijk dat je de werkgroep gelijk houd. Je kan dat zien als een straat. En de computernaam die meot verschillend zijn. Dat kan je zien als de huisnummers van de straat. En je vind in een straat ook nooit 2 dezelde huisnrs
 • O? Is dat mijn echte ip-adres dan? Of hoef ik dat niet te gebruiken? Of ben ik het nu weer veels te ingewikkeld aan het maken?
 • [quote:347d56c4d7="hubbes"]…nu heb ik tijdens m'n zoektocht regelmatig ergens gelezen dat als je een netwerk hebt je extra kwetsbaar bent voor virussen e.d., moet ik daar nog rekening mee houden? Dus als ik alles van compu B heb geplukt wat ik bewaren wou, dat ik daarna weer "bestanden delen" uitzet voor ik weer terug het net opga?
  …[/quote:347d56c4d7]
  Want ik kan me zo voorstellen dat als A nog op delen staat en ik plug de internet kabel weer in de netwerkkaart, dat dat niet de bedoeling is of wel?
 • hmm weet daar niet zo hgeel veelk van hoe dat precies zit…. Maar je kan dat adres gewoon gebruiken dan komt het goed. Voor vragen over ip reeksen en zo zijn der andere experts
 • [quote:041e570073="hubbes"][quote:041e570073="hubbes"]…nu heb ik tijdens m'n zoektocht regelmatig ergens gelezen dat als je een netwerk hebt je extra kwetsbaar bent voor virussen e.d., moet ik daar nog rekening mee houden? Dus als ik alles van compu B heb geplukt wat ik bewaren wou, dat ik daarna weer "bestanden delen" uitzet voor ik weer terug het net opga?
  …[/quote:041e570073]
  Want ik kan me zo voorstellen dat als A nog op delen staat en ik plug de internet kabel weer in de netwerkkaart, dat dat niet de bedoeling is of wel?[/quote:041e570073]

  Voor de aller zekerheid kan je dat weer uitzetten. maar je kan het beveiligen met een wachtwoord. En ook als je een firewall hebt dan kan je die ook configuren daarvoor.
 • [quote:f04ec0b469="hubbes"]O? Is dat mijn echte ip-adres dan? Of hoef ik dat niet te gebruiken? Of ben ik het nu weer veels te ingewikkeld aan het maken?[/quote:f04ec0b469]

  hmm weet daar niet zo heel veel van hoe dat precies zit…. Maar je kan dat adres gewoon gebruiken dan komt het goed. Voor vragen over ip reeksen en zo zijn der andere experts
 • Owkeej,
  in elk geval supermerci alvast[img:67358cbd4b]http://smile.smilies.nl/473.gif[/img:67358cbd4b]
 • Geen dank :D

  Daar is het een forum voor he

  Hoop dat je er wat aan hebt
  Als iets niet lukt zeg dan duidelijk wat niet lukt, en kunnen we je goed verder helpen
 • Nouww, je moet voor internet en netwerk 2 totaal verschillende instellingen gebruiken. Ik denk dat je het beste een 2e netwerkkaartje in de inet pc kan zetten. Dan kan je het tegelijk. Een kaartje kost een euro of 5, nouw, daar zou ik het voor doen.

  Timo
 • Dat is zo, maar hij gaf niet aan dat die dat wouw dus heb ik het maar zo gedaan
 • Ik weet niet om wat voor internet verbinding het gaat, je kan misschien ook een router/switch gaan gebruiken. Nog iets duurder dan een extra netwerkkaart maar uiteindelijk krijg je wel een normaal thuisnetwerk met internet faciliteit. Dan hoef je je verder ook niet meer druk te maken over het aanpassen van allerlei instellingen. Het is overigens wel verstandig om een firewall te gebruiken. Mijns inziens kun je netwerken het beste stap voor stap leren. En het lukt je vrij aardig, dus je bent op de goede weg. Wat betreft de verstandigste keuze netwerkkaart of een router/switch, daar kan ik je niet echt mee helpen. Als iets niet werkt, dan kun je in beide gevallen behoorlijk aan het zoeken komen, zeker in de beginfase. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een router/switch.
 • Een router is ook een optie. Maar weet hij zeker dat het netwerk niet snel zal groeien en hij het geen probleem vindt dat pc 1 aan moet staan zodat pc 2 internet heeft (pc2 heeft nu helemaal geen internet) lijkt me de goedkoopste optie een kaarte. Maar wil hij in de toekomst meer computers aansluiten is een router een goed idee.

  Timo
 • [quote:a9b7baa9d1="tengelgeer"]Een router is ook een optie. Maar weet hij zeker dat het netwerk niet snel zal groeien en hij het geen probleem …[/quote:a9b7baa9d1]Mijn overweging is dat met 2 netwerkkaarten in dezelfde computer vaak meer problemen kunnen ontstaan dan met eentje. Vaak is het net of iemand alles tegelijk werkend probeert te krijgen, en daar gaat het dan vaak mis. Met 1 kaartje kan de boel niet per ongeluk verkeerd aangesloten worden :roll:. Maar ja, een router kan ook problematisch werken als er ook maar een kleinigheid verkeerd staat.
 • [quote:703277dee3="Hans.Vosman"][quote:703277dee3="tengelgeer"]Een router is ook een optie. Maar weet hij zeker dat het netwerk niet snel zal groeien en hij het geen probleem …[/quote:703277dee3]Mijn overweging is dat met 2 netwerkkaarten in dezelfde computer vaak meer problemen kunnen ontstaan dan met eentje. Vaak is het net of iemand alles tegelijk werkend probeert te krijgen, en daar gaat het dan vaak mis. Met 1 kaartje kan de boel niet per ongeluk verkeerd aangesloten worden :roll:. Maar ja, een router kan ook problematisch werken als er ook maar een kleinigheid verkeerd staat.[/quote:703277dee3]
  Dat lijkt mij gewoon een kweste van weten wat je doet en eerst nadenken voordat je dingen doet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.