Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Windows als router, linux als client

Anoniem
XBL
9 antwoorden
 • Hoi,

  Ik wil graag mijn windows PC als een soort router opzetten, voor een linux pc. Tevens wil ik er een netwerk tussen.

  Dit is anders, dan wat meestal voorkomt: een linux pc die als router/server etc fungeert. Daarom kon ik ook niet echt veel info hierover vinden, omdat zoekacties meestal opleveren over hoe je een linux pc op moet zetten als router/gateway.

  Wat wil ik:

  Een linux pc (draaiend op Debian) wil ik achter mijn windows pc hangen, welke op zijn beurt verbonden is met een e-tech router, welke weer verbonden is met het internet.

  De linux pc moet toegang hebben tot de windows shares, en de linux pc moet toegang hebben tot het internet.

  De windows pc moet de linux pc kunnen benaderen via ssh, en het liefst ook nog zijn samba shares, als ik dat ga opzetten.

  Echter, ik heb dus geen idee hoe ik dit moet gaan opzetten.

  Kunnen windows en linux netwerkers alike hier misschien hun licht op werpen, zodat ik een idee heb waar te beginnen?

  Jochem
 • 1. Je hebt een router liggen? Waarom i-net delen via windows machine?
  2. Indien toch delen: welk OS (win) heb je? In Xp is het simpelweg 'internet delen'.
  3. Shares van elkaar kunnen zien heeft te maken met Samba. deze moet je op de Debian computer aanmaken. Dan is het voor beiden mogelijk shares te zien.

  2b. Internet delen kan met verschillende programma's. Zoek even op www.tucows.com of www.downloads.com naar dergelijke programma's. Voorbeeld is Sygate.

  d.
 • Reden dat ik alsnog wil delen: router staat beneden, computers van mij staan boven, en ik ga niet voor elke pc een extra draad leggen (er staan beneden nog wat andere pc's aangesloten, van oa m'n vader en moeder).

  Het gaat hier om winxp, als je internet delen kiest, zet het dan gewoon een dhcp server op? Dat zou namelijk het makkelijkst zijn, lijkt mij. Maar ik vind dat internetdelen altijd maar abracadabra, omdat het soms niet werkt en soms half werkt.

  Jochem
 • Je kan boven natuurlijk ook een hubje of een switchje plaatsen welke ge-uplinked wordt naar de router beneden. Op deze hub of switch kun je de PC's boven aansluiten, zonder moeilijk te hoeven doen met internet delen op de Windows-PC.
 • daar dacht ik nu ook aan. *heb het zelf ook zo gedaan* ideetje Jochem? :D

  d.
 • Hm… moet ik allemaal weer extra kosten maken. Maar tis idd wel lekker makkelijk. Ik zal dan maar eens gaan rondkijken voor een mooie tweede hands switch.

  Bedankt voor de tip.

  Jochem
 • hub kan ook he! die zijn veel goedkoper. ( je hebt alleen ietwat dataverlies, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat zoiets nihil is)

  r.
 • [quote:686e1beef7="XBL"]Kunnen windows en linux netwerkers alike hier misschien hun licht op werpen, zodat ik een idee heb waar te beginnen?[/quote:686e1beef7]Mocht je dit nog steeds willen, dan ligt het meeste werk gewoon bij het Windows systeem. Voor Linux is er geen echt verschil, alleen de gateway server wordt anders en de daarbij horende instellingen. Je moet gewoon een 2e netwerk opzetten. Die Linux computer krijg je zo in dat 2e netwerk ingepast. Toegang tot het 1e netwerk moet wel via die Windows (XP) machine en dat kan best wel lastig zijn. Makkelijkste is gewoon die hub/switch bijplaatsen en dan blijft het 1 netwerk.
 • Kosten van een hub/switch valt wel mee.
  Aanschaf prijs + Energie kosten heb je waarschijnlijk het 1ste jaar al terug verdiend.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.