Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

draadloos netwerk beveiligen

Anoniem
yohanman
10 antwoorden
 • Ik heb een draadloze modem/router, een desktop en een laptop, beide XP Home.
  Ik wil op beide PCs kunnen internetten. Ook wil bestanden van de ene computer naar de andere kunnen kopieren.
  Hiervoor deel ik een aantal mappen. Dat werkt allemaal prima.

  Ik ben echter bang dat anderen nu ook heel eenvoudig bij mijn bestanden kunnen komen.

  Ik heb WEP ingeschakeld. Is dat voldoende, of moet ik nog andere maatregelen nemen?
 • Door je wep encryptie in te schaekeln heb je het grootste gedeelte al te pakken, verder kan je nog kijken of het binnen je AP mogelijk is dat broadcasting van je SSID (uitzenden van je netwerknaam) uit te schakelen en als top of the bill kan je nog MAC-adres filtering doen, alleen de mac-adressen die jij opgeeft mogen bij je AP komen. Heb je dit alles ingeschakeld mag je je AP met een gerust hart onder de beveiligde AP's noemen. Uiteraard zullen er Goofy's zijn die zeggen, "ja maar………", 100% kan nooit, maar met een setup zoals hierboven beschreven kan je rustig slapen……
 • [quote:93ce4482e6="Venzent"]Door je wep encryptie in te schaekeln heb je het grootste gedeelte al te pakken, verder kan je nog kijken of het binnen je AP mogelijk is dat broadcasting van je SSID (uitzenden van je netwerknaam) uit te schakelen en als top of the bill kan je nog MAC-adres filtering doen, alleen de mac-adressen die jij opgeeft mogen bij je AP komen. Heb je dit alles ingeschakeld mag je je AP met een gerust hart onder de beveiligde AP's noemen. Uiteraard zullen er Goofy's zijn die zeggen, "ja maar………", 100% kan nooit, maar met een setup zoals hierboven beschreven kan je rustig slapen……[/quote:93ce4482e6]

  idd zoals hij hierboven zegt, je kan dan idd rustig slapen, en niet met stress en angst, alleen hele zware die-hards zouden er dan nog in kunnen komen, en aangezien ik nog niet heb gezien dat ze er zijn, is het nog geen probleem, er was wel een mogelijkheid, wanneer je netwerknaam zou worden gebroadcast dat men dan nog een DoS uit kan voeren, verders jah zouden ze nog de frequentie hoogte kunne onderdrukke maar dat is nog niet bekend of dat al gedaan is… tevens toch nog een firewall voor internet inschakelen ;) om te zorgen dat ze dat ook niet vanaf internet kunnen
 • Bedankt. Ik slaap al wat beter.

  1) Er zit al een firewall in de modem/router. Heb ik ook nog een software firewall nodig?

  2) Waar kan ik de MAC adressen van mijn laptop en desktop vinden?
 • [quote:cd37f687f9="motoherby"]………………………

  1) Er zit al een firewall in de modem/router. Heb ik ook nog een software firewall nodig?

  2) Waar kan ik de MAC adressen van mijn laptop en desktop vinden?[/quote:cd37f687f9]

  1. Meestal is de 'firewall' in een router enkel geschikt om toegang van buiten naar binnen te voorkomen; om te voorkomen dat een bepaald programma, op de pc, contact opneemt met 'iets' buiten de router kun je een firewall op de pc plaatsen.

  2. MAC Adressen kun je binnen Windows vinden daar waar (Engelse versies) informatie over: 'Network Connection Details' o.i.d. staat.
 • Mac adres vinden:
  start-uitvoeren
  "cmd" intypen en op enter drukken (commandprompt opent)
  "ipconfig /all" intypen en op enter drukken.
  Er verschijnt een venster met allerlei gegevens, je mac-adres is je fysiek-adres.
 • Dit zijn maatregelen om je wifi netwerk te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik van onbevoegden die misschien via jouw op internet zouden willen.
  Wep is bij lange na geen garantie om niet te worden 'afgeluisterd' wep is namelijk een hele slechte beveiliging.
  Het is beter om WPA aan te zetten, maar dat moet je AP wel ondersteunen.
 • Het inloggen op mijn netwerk, mijn bestanden kunnen zien cq wijzigen, via mijn verbinding internetten. Dat vindt ik een probleem.

  Als iemand me wil afluisteren moet hij dat maar doen. Slimme vent als hij wel geld op mijn bankrekening vindt :-)
 • Tsja…je moet het zelf weten, maar weet wel dat je mailwachtwoorden etc. allemaal in plain-text worden verzonden.

  Maar goed, voor wat jij wilt moet je 2 dingen doen (naast wat ik eerder al schreef).
  Je moet de broadcast functie uitzetten en op mac-adressen filteren.
 • [quote:84b0deb723="yohanman"]Tsja…je moet het zelf weten, maar weet wel dat je mailwachtwoorden etc. allemaal in plain-text worden verzonden.[/quote:84b0deb723]Dat heeft niks met Wifi te maken. Ongeveer al je surfactiviteiten worden in plain tekst het wereldwijde web opgestuurd en zijn dus afluisterbaar. Alleen VPN en beveiligde socketverbindingen zoals HTTPS en SSL zijn veilig om gegevens te versturen. Als je telebankiert, gaat dat (vrijwel) zonder uitzondering via een beveiligde verbinding.

  Binnen een wifinetwerk achter een router met firewall is het risico beperkt, als je tenminste de regels van Venzent in acht neemt en een beetje nadenkt bij het surfen. Idd is een WPA beveiliging veiliger dan WEP, maar dat hangt ook een beetje van de WEP instellingen af. Het gemak van een te kraken WEP sleutel kan nl. varieëren van 'relatief makkelijk' tot 'knap lastig'. Als je regelmatig je WEP key laat verversen (b.v. eens per half uur) dan hebben ze daar een stevige kluif aan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.