Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerken aan elkaar knopen

Anoniem
Dilbert
6 antwoorden
 • Beste forumleden,

  Wie kan mij op het goede spoor zetten met het volgende (luxe)probleem? Ik ben de gelukkige bezitter van twéé breedbandaansluitingen; één kabelaansluiting en één ADSL-aansluiting. Aan beide draadjes hangt een router, aan iedere router twee PC's die de betreffende internetverbinding delen. Werkt allemaal prima. Maar wat ik nu wil is het volgende:

  1. - hoe kan ik beide netwerken aan elkaar knopen, zodanig dat ik bestanden tussen alle pc's kan uitwisselen? Ik stel me zo voor dat een patchkabel tussen beide routers dit mogelijk maakt; klopt dat? Tussen beide routers bevindt zich (nu niet aangesloten) een 'gewone' netwerkkabel uit een eerder netwerk, kun je die (met een verloopstekker?) simpel veranderen in een patchkabel? Deze 'gewone' kabel doet nu in ieder geval niks.

  2. - hoewel beide netwerken ieder hun eigen internet-verbinding hebben zoek ik een manier om toch op een slimme manier te delen: ik wil de maximaal beschikbare bandbreedte van beide netten kunnen bundelen. Dus iedere PC moet afzonderlijk het net op kunnen, maar als op één van de pc's een groot bestand moet worden opgehaald dan wil ik kunnen downloaden van beide netwerken (kabel en ADSL) tegelijk, al naar gelang er op de betreffende aansluiting nog 'ruimte' over is. Hoe doe ik dat? Is er software nodig voor zoiets?

  Alvast bedankt voor de tips! :)
 • Mogelijk dat ik een beetje te kort door de bocht ga in verband met het internet, maar kun je ze niet gewoon aan elkaar knopen? Dus via een uplinkpoort, of via een gewone poort als de routers van het type zelfdetecting zijn. In dat geval netwerknamen gelijk maken, alle PC-namen en interne IP-adressen uniek, of de ip-adressen op automatisch toewijzen zetten.

  Jan de Boer

  Edit:
  Ook met verschillende netwerknamen moet het volgens mij lukken. Als je nl. in de verkenner op Mijn netwerken klikt, lijkt het me dat daar al met de mogelijkheid rekening is gehouden van verschillende netwerken. Dus gewoon aan elkaar knopen, want waarin zou een patchkabel zich onderscheiden van een gewone straight- of cross?
 • Volgens mij kan dit niet 1,2,3…hoe noemen ze dit ook maar weer….triangular blaat nog wat…

  Waarom heb je 2 internetaansluitingen ?
  Wat wil je daar mee bereiken ?
  Risico spreiden, zodat je bij uitval van 1 van de providers gewoon kunt blijven internetten ?
  Wil je het interne netwerk met de buren delen ?
  Of wil je een hogere snelheid halen ? (kun je misschien beter een zwaarder abbo nemen).

  Indien het laatste, dan moet je aan loadbalancing (zo heet dat toch :roll:) doen.
  Anders als je de 2 pc's per sé gescheiden wilt laten internetten, dus 2 over kabel en 2 over adsl, dan moet je in de pc's het ip van de gateway instellen.
  Verder zou ik de routers ip's laten uitdelen in een verschillende ip-range, zo kun je in de routers makkelijker het de internettoegang filteren.
 • Nog even een beetje brainstormen. Ben er niet zeker van of het lukt, want ik kan het zelf niet uitproberen. Maar wie weet. Het is maar een idee.
  Als je nou eens begint met in beide dezelfde netwerknaam. Vervolgens:
  In elk netwerk zal vermoedelijk bij de TCP/IP-instellingen een gateway-adres staan voor de internettoegang. Dit zal om die twee verschillende internettoegangen te handhaven in beide netwerken verschillend moeten zijn. En dan voor netwerkverkeer onderling NETBEUI installeren. Dit concept kijkt alleen maar naar PC-namen en heeft daarvoor geen ip-adressen nodig. Op deze manier maak je er één netwerk van, met a.h.w. twee zones. Met elke PC kan in elke andere PC kijken, maar heb je geen internettoegang in het andere sub-net.

  Jan de Boer
 • zoek eens verder met "loadbalance" (met of zonder koppelstreepje achter "load")

  Bundelen kan je daar ook vinden, maar zover mijn lennis gaat kan je dit niet, omdat je praat over 2 verschillende type lijnen en niet 1 grote T1 oid.
 • :lol: Bedankt voor alle tips! Ik heb beide netwerken inmiddels met succes aan elkaar kunnen knopen, en daarmee is het eerste deel van mijn vraag dus opgelost. Voor het tweede deel - dat werkt inderdaad niet zo simpel - sta ik open voor nog meer suggesties… al begin ik te geloven dat het inderdaad niet kan. Misschien via een router met twéé ingangen??

  Voor wat betreft de overige vragen: ik had al privé al een kabelaansluiting, maar heb er voor mijn werk een adsl-aansluiting bijgekregen. Nu gebruikte ik mijn kabelaansluiting óók al zakelijk, dus op die pc's staat een heleboel software en data die ik op de andere pc's ook wil gebruiken. Daarnaast worden er vaak grote bestanden overgezet, dus zou het mooi zijn om al die bandbreedte zo optimaal mogelijk te benutten!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.