Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Aanleg netwerk met verschillende WIN-OS

Anoniem
None
8 antwoorden
 • L.S.

  Sinds deze week ben ik met een netwerkje bezig thuis. WIN2000 pc en 2 maal WINXP pc gaan met alle gemak op het netwerk, via een router. Een WINXP is notebook dus WiFi, andere twee pc's zijn via UTP. Werkt goed.

  Nu wil ik hier nog een WINXP pc op aansluiten. Netwerk wordt door de pc herkend, maar het netwerk is niet toegankelijk voor deze pc (zelfde netwerknaam). Ook voor de andere drie pc's is deze computer niet togankelijk. Wanneer ik de netwerkkaart zelf wil pingen, krijg ik viermaal "time-out", maar ik krijg wel antwoord als ik de router ping via het IP-adres! Wat is hier aan de hand?

  Alvast bedankt!
 • Weet je zeker dat het ip van de nieuwe pc in de zelfde range valt als de overige pc's en ook het zelfde subnetmasker heeft ?
  Heb je wel de juiste protocollen ingesteld en heeft de nieuwe computer wel een gebruikers account dat op het netwerk bekend is ?
 • Ja, het IP adres is 192.168.1.103, de andere pc's zijn 100, 101 en 102. het subnetmask is ook hetzelfde. 4 protocollen ingesteld, TCP/IP, Client voor Microsoft-netwerken, Qos-pakketplanner en Bestand- en printerdeling. De computer wordt door de andere pc's wel gezien in het netwerk en niet toegankelijk (maar het netwerk dus niet op de nieuwe pc). De nieuwe pc maakt geen gebruik van inloggen tijdens opstarten van WINXP, is dit een vereiste voor het netwerk?
 • [quote:67ac32392a="merlijn"]De nieuwe pc maakt geen gebruik van inloggen tijdens opstarten van WINXP, is dit een vereiste voor het netwerk?[/quote:67ac32392a]Een NT machine (Dus ook WinXP) logt altijd in. Soms is dat erg onzichtbaar. Heb je de netwerk wizard uitgevoerd? Of bedoel je dat je wat anders? Een Windows aanmeld scherm (Ctrl+Alt+Del) bij het opstarten op de andere machines? In principe is dat wel een belangrijk verschil. Zijn de gebruikersnamen bekend op alle systemen (met name die systemen met zo'n aanmeldscherm)? Zo niet, dan kun je netwerk problemen voor die gebruikers verwachten. Vermoedelijk werkt internet delen wel.
 • Ik bedoel inderdaad (CTRL-ALT-DEL), dit aanmelden gebeurd niet op deze pc. Verder heb ik de netwerkwizard van WINXP op de gebruikelijke manier gedraaid…
 • [quote:1728997646="merlijn"]Ik bedoel inderdaad (CTRL-ALT-DEL), dit aanmelden gebeurd niet op deze pc. Verder heb ik de netwerkwizard van WINXP op de gebruikelijke manier gedraaid…[/quote:1728997646]Okay, de computers met aanmeldscherm (Ctrl+Alt+Del) moeten dus echt de gebruiker(s) kennen van een andere computer die toegang zoekt tot zo'n computer met aanmeldscherm. Dat is op zich een logische beveiliging. In weerwil van wat ik geregel lees, hoeft het wachtwoord niet persé gelijk te zijn. Het kan zijn dat er apart om een wachtwoord wordt gevraagd. In dat geval het juiste wachtwoord invullen (van de computer waartoe toegang wordt gezocht).
 • Ja, ik denk dat hij nu inlogt met een 'vaste' gebruiker.

  Kun je ook die gebruiker afmelden en vervolgens wel met een andere gebruiker inloggen die wel bekent is op de overige systemen ?
  Het kan ook zijn dat hij een ander protocol heeft draaien op het nieuwe systeem ? microsoft-family i.p.v. microsoft-netwerken….of iets dergelijks ?
 • [quote:06f4df8413="yohanman"]microsoft-family i.p.v. microsoft-netwerken….of iets dergelijks ?[/quote:06f4df8413]Microsoft Family is meer een prettige service die alle gebruikersnamen laat zien zodat je alleen de juiste naam hoeft te kiezen. Niet persé nodig. Client voor Microsoft netwerken zal altijd nodig zijn, afgaande op wat de vraagsteller wil doen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.