Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Na uitschakelen router is de telefoonlijn dood

Anoniem
Van der Werff
17 antwoorden
 • Wie kan mij helpen? Ik heb een probleem.

  Ik heb een ISDN Vox Chicago 220 huiscentrale van KPN, een Alcatel Speedtouch splitter en een Sitecom ADSL home station annex b. Mijn netwerk is gewoon bedraad. Er hangen twee computers aan (win 98 en XP Home). Ik kan probleemloos op internet, met beide computers tegelijk.

  Mijn probleem is dat als ik stop met internetten en de router uitschakel, de telefoonlijn dood is. Na 1 of 2 keer bellen doet hij het weer. Als ik de router uitschakel tijdens het bellen, verbreekt hij de verbinding. Tijdens het internetten kan ik wel gewoon bellen.

  Wie kan mij hierbij helpen?
 • misschien een rare vraag: waarom zet je je router uit? :o

  als het modem geen verbinding maakt, is er niets aan de hand. de router heeft toch geen invloed op bellen.
 • Waarschijnlijk zit er iets niet goed aangesloten op de splitter.
 • [quote:dadfc466c5="Dilbert"]misschien een rare vraag: waarom zet je je router uit? :o

  als het modem geen verbinding maakt, is er niets aan de hand. de router heeft toch geen invloed op bellen.[/quote:dadfc466c5]

  De router wordt behoorlijk warm in het gebruik. Bovendien lijkt het me beter voor mijn stroomverbruik als ik hem uitzet als ik hem niet gebruik. Er zit een aan/uit knop op, dus gebruik ik hem ook.
 • [quote:5f39d5102e="KroCoH"]Waarschijnlijk zit er iets niet goed aangesloten op de splitter.[/quote:5f39d5102e]

  Dat zegt KPN ook. Ik heb hem volgens het boekje aangesloten, dus volgens mij kan het daar niet aan liggen. Ik kan ook gewoon bellen en internetten tegelijk. Het gaat alleen fout als ik de router uitzet.
 • Inmiddels heb ik mijn Sitecom router omgeruild. Dit geeft echter geen verbetering.

  De splitter is volgens de KPN ook goed aangesloten, want het lampje Line OK brandt op de NT1.

  Volgens de monteur van Paradigit zou het kunnen dat mijn splitter niet goed werkt met mijn type apparaten. Heeft iemand hier al eens van gehoord?
 • je moet dan naar de belastingsfaktor kijken onder op je toestel. Als er teveel toestellen aan hangen dan kan ie het blijkbaar niet trekken. Vroeger mocht totaal 5 hebben, nu weet ik het niet meer.
  Waarom dat alleen gebeurt als de router uit staat is vreemd, komt er dan op een of andere manier een of andere onbalans op het net?
  Leen eens een andere splitter of het dan optreedt. Dan sluit je een fabrieksfout uit.
  Loop de bedrading nog eens na of er een bijna-kortsluiting ergens zit die juist meer storend werkt als de router uit is.
 • wij hadden ook een aantal problemen met adsl. Bij ons was het andersom, daar hield internet ermee op als er gebeld werd. Probeer eens het draadje phone en line om te draaien. Het hoort niet, maar bij ons werkte het wel… Wie niet waagt…
 • KPN vertelt dus dat de splitter goed is aangesloten? Maar heb je KPN ook verteld WAAR die splitter zit aangsloten? Kan het misschien zijn dat hij nog parallel staat met één of meer telefoontoestellen? De juiste plaats is die waar de kabel het huis binnenkomt, en als dat niet mogelijk is altijd VOOR een eventuele verdeeldoos ingeval van meerdere parallel geschakelde telefoons.

  Dan die aansluitfactor die andre@home noemt:
  De gemiddelde aansluitfactor van een telefoon is ongeveer 1,5. Met een factor 5 zit je bij 3 telefoons al op het randje.
 • Al iets wijzer geworden? Ben eigenlijk wel een beetje benieuwd naar je bevindingen.

  Jan de Boer
 • Ik ben nog niets wijzer. Ik ben er inmiddels wel achter dat de telefoonlijn ook dood valt als ik de router AAN zet. Hij herstelt zichzelf dan na enige tijd. Dit was ons nog niet eerder opgevallen. Hij herstelt zichzelf ook na het uitzetten. Hoe lang dit duurt weet ik niet precies.

  De splitter zit op de goede plaats, direct waar de lijn het huis binnen komt. Ik heb de NT 1 op stroom gezet, maar dat heeft ook niet geholpen. De NT 1 had geen stroom omdat wij er geen toestellen direct op hadden staan.
 • hmm lijkt wel alsof de inspanninspiek de lijn overbelast of de router is zelf niet goed belastbaar en stoort het net andersom.
  Als je nu op de plaats van de router een telefoon hangt werkt alles dan ook of zijn die lijnen zodanig gesplitst dat dit niet kan om effe te testen. Dan kun je de situtie eens een keer anders testen.
  En 2e: test een met een andere router.
 • Ik ga de splitter omruilen met iemand van m'n werk. Kan ik zien of dit helpt.

  Ik heb de analoge telefoon en de aansluitingen van de PC's (inbelverbindingen) los gekoppeld van de centrale om zeker te weten dat ik onder de aansluitwaarde blijf. Heeft helaas ook niet geholpen.
 • Helaas. Het omruilen van de splitter heeft geen resultaat gehad. Ik moet verder zoeken. Ik ga een nieuwe vraag stellen over de combinatie centrale en router. Wellicht levert dit iets op.
 • voor de zekerheid: de centrale zit na de splitter?
 • Ja. De splitter komt als eerste. Van daaruit gaan er twee draadjes: 1x naar de centrale en 1x naar de NT1.

  Ik heb inmiddels ook ISDN eindstops gemonteerd op de open aansluitingen (2x). Ook dat heeft niet geholpen.

  Je blijft proberen, niet?
 • Ja, wat blijft er dan nog over? We hebben zowat alle opties gehad. Rest eigenlijk alleen nog maar een paar pretentieloze losse flodders, zoals:
  1. Voor netwerkkabel de juiste UTP-kabel gebruikt?
  2. PC geaard? Een niet geaarde PC verspreidt gemakkelijk storingspiekjes waar je normaliter geen last van hebt, maar die hier misschien net dat hele kleine beetje overlast bezorgen.
  Het zijn maar een paar schoten voor de boeg, maar wie weet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.