Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

draadloos netwerk mbv accespoint vs draadloos router

Anoniem
fox_72
15 antwoorden
 • op dit vlak ben ik echt een leek, ik hoop dat iemand mij dit simpel kan uitleggen.

  wat is eigenlijk het verschil tussen een draadloos netwerk met accespoint en een draadloos router.
  en zo heb je ook accespoints met een ingebouwde router, wat is hier het nut van.

  wat zijn de voor- en/of nadelen

  wat kan ik het beste nemen om mijn pc en laptop en pda met elkaar te verbinden en/of ermee internetten.
 • (Poging) Een 'accesspoint' is een apparaat waarop je, draadloos, toegang kunt krijgen tot het netwerk waarop het accesspoint is aangesloten. Een draadloze router kun je zien als een accesspoint met tevens de functie van router: hiermee is een extern adres (bijvoorbeeld van de internet provider) te koppelen aan meerdere interne adressen (van op de router aangesloten pc's bijvoorbeeld).

  Wil je met verschillende pc's en pda's onderling, draadloos, communiceren (dan moeten ze in een netwerk 'hangen') en hiermee tevens, draadloos, gebruik maken van een enkele gemeenschappelijke internet-aansluiting dan is een draadloze router (tevens accesspoint) een juiste keus.
 • Jaap,

  nog even voor alle duidelijkheid, dus ik kan beter een draadloos router nemen. omdat hier eigenlijk al een accespoint in is verwerkt.
  maar een draadloos router is toch enkel om je internet te delen.
  kan ik dan ook mijn bestanden delen met elke pc.

  ik snap dan niet het nut van een afzonderlijke accespoint. als je alles al kunt met een draadloos router.

  ik hoop dat je nog een poging waagt, om het mij uit te leggen. alvast bedankt
 • [quote:e2c0c5f4c0="devi23"]ik snap dan niet het nut van een afzonderlijke accespoint. als je alles al kunt met een draadloos router. [/quote:e2c0c5f4c0]Een accespoint is alleen interessent als je al een bestaand bedraad netwerk met router hebt en op een voordelige wijze een draadloos apparaat aan dat netwerk wil koppelen. Als je je netwerk nog moet aanleggen is een draadloze router voordeliger.

  Draadloze routers zijn tegenwoordig vrij uitgebreid en bv. uitgerust met een degelijke firewall functionaliteit. Dat voorkomt dat kwaadwillenden van buitenaf in jouw netwerk kunnen komen. Ik zou iig wel kiezen voor een 802.11g draadloze router omdat dat de snelste variant is en marginaal duurder dan een 802.11b router. Daarnaast heeft een router die WPA ondersteunt de voorkeur boven een router die alleen WEP encryptie ondersteund. WPA is nl. veiliger; een onbeveiligde draadloze verbinding is iig 'af te luisteren'.

  Bestanden delen over een netwerk heeft niet zozeer te maken met het feit dat het een router betreft; dat kan ook met behulp van bv. een simpele hub of switch. Een router levert wel een beter performance dan een hub.
 • Met een draadloze router heb je vaak zowel een accesspoint, switch als router in huis. Accesspoint: pikt het draadloze signaal op van je apparaten, switch: zorgt voor de koppeling van de apparaten (verzorgt het netwerk), router: koppelt de switch aan een extern netwerk. (internet)

  Enkel een accesspoint heeft geen router functionaliteit. Het is dus een apparaat met minder functionaliteit dan hetgeen meestal met een draadloze router wordt bedoeld.
 • Hoi,

  als je echter al een breedband verbinding thuis hebt is de kans groot dat het betreffende modem ook over router functionaliteit beschikt, je hoeft dan alleen maar een AP aan te schaffen.
  Heb je nog geen breedband maar ben je dit in de nabije toekomst wel van plan, schaf dan een AP met router en modem functionaliteit aan, scheelt je een berg cofigureren, mocht het uberhaupt lukken.
  (zie mijn topic)

  Succes,

  E.Keunen.
 • [quote:9093860d7a="Captain_Kansloos"][quote:9093860d7a="devi23"]ik snap dan niet het nut van een afzonderlijke accespoint. als je alles al kunt met een draadloos router. [/quote:9093860d7a]Een accespoint is alleen interessent als je al een bestaand bedraad netwerk met router hebt en op een voordelige wijze een draadloos apparaat aan dat netwerk wil koppelen. Als je je netwerk nog moet aanleggen is een draadloze router voordeliger.[/quote:9093860d7a] AP's worden meestal gebruikt om een bestaand draadloos netwerk uit te breiden. Zodat het een groter gebied beslaat. Een router is dan meestal al aanwezig in het netwerk en dus niet nodig om een AP met router bij te zetten.

  [quote:9093860d7a="Captain_Kansloos"]
  Een router levert wel een beter performance dan een hub.[/quote:9093860d7a]
  Een router en een hub zijn natuurlijk heel verschillende dingen. Veel routers voor thuisgebruik hebben een switch ingebouwd. En een Switch geeft een betere performance dan een hub.
 • haak effe in, want ik zit met een vergelijkbare vraag.
  Ik heb nu ADSL met een router en een bekabeld netwerk.
  Dan kan ik het beste een AP kopen begrijp ik uit bovenstaande.

  Maar is zo'n AP te vergelijken met een netwerkkaart, ergo kan ik op 1 AP maar 1 draadloos apparaat "aansluiten", of is het meer een HUB, dwz dat ik met 1 AP meerdere wireless gooedies kan laten kletsen met elkaar, het bekabelde net en Internet?
 • [quote:d772e37d6d="bosjvd"]Een router en een hub zijn natuurlijk heel verschillende dingen. Veel routers voor thuisgebruik hebben een switch ingebouwd. En een Switch geeft een betere performance dan een hub.[/quote:d772e37d6d]Je hebt helemaal gelijk. Idd is eigenlijk een switch de grotere en snellere broer van een hub, niet zozeer een router. Maar omdat een router in de praktijk vrijwel altijd een switch aan boord heeft, noemde ik hem in één adem.
 • [quote:22d5c67e67="rolfb"]Maar is zo'n AP te vergelijken met een netwerkkaart, ergo kan ik op 1 AP maar 1 draadloos apparaat "aansluiten", of is het meer een HUB, dwz dat ik met 1 AP meerdere wireless gooedies kan laten kletsen met elkaar, het bekabelde net en Internet?[/quote:22d5c67e67]Idd functioneert een AP als een soort hub. Je kunt dus meerdere wireless devices tegelijk op 1 AP 'aansluiten'. Volgens mij is dat in de praktijk vaak beperkt tot 64 of 128 devices, maar dat is vast hardware afhankelijk.

  Volgens mij functioneert een AP idd als een hub, in de zin dat de de totale bandbreedte verdeeld wordt over de aanwezige clients, maar dat weet ik eerlijk gezegd niet zeker (wie wel?) . Al zal dat ook afhankelijk zijn van fabrikant en model.

  [edit] Ik heb even een praktijktest gedaan met mijn Trust Speedshare Wireless Turbo pro router en daar wordt iid de ' wifi snelheid' verdeeld over 2 wireless stations, wanneer ik met een bedraadde PC naar beide wifi PC's tegelijk iets kopieëer.
 • [quote:591167c681]de praktijk vaak beperkt tot 64 of 128 devices[/quote:591167c681]
  Dat moet net lukken ;-)

  Geintje,
  't zou in eerste instantie gaan om slechts 1 laptop te connecten, dus het nadeel van de gedeelde bandbreedte is ook geen nadeel…
 • Een [b:5355ff7c8b]accesspoint [/b:5355ff7c8b]gebruikt [b:5355ff7c8b]WAP [/b:5355ff7c8b](het wireless application protocol).
  Als je 1 accesspoint gebruikt ben je dus ook gebonden aan de limiet van dat protocol. Deze [u:5355ff7c8b]limiet is inderdaad 64 connecties [/u:5355ff7c8b]tegelijk.

  Wel bestaat de mogelijkheid om meerdere accesspoints aan een wireless router of hub/switch te koppelen. Ik hoor echter nog vaak problemen over [b:5355ff7c8b]Gedeelde mappen[/b:5355ff7c8b] wanneer er sprake is van een wireless netwerk. Dingen die spontaan niet meer te benaderen zijn.

  Zou dit aan de BSS (Basic service set) van WAP liggen? Dit is een soort werkgroep die door een accesspoint wordt gecreërd.

  Wel is bekend dat een accesspoint [b:5355ff7c8b]intern [/b:5355ff7c8b]als een router functioneert tussen alle wireless aangesloten apparaten.
 • [quote:d08bd4f747="fox_72"]Wel is bekend dat een accesspoint [b:d08bd4f747]intern [/b:d08bd4f747]als een router functioneert tussen alle wireless aangesloten apparaten.[/quote:d08bd4f747]En iedere wireless device die aangemeld is op de betreffende AP allemaal de maximale bandbreedte toegewezen krijgt?
 • Deze vraag kan ik niet letterlijk beantwoorden ik zou het moeten uitzoeken. Wel weet ik dat de afstand bijvoorbeeld invloed heeft op de snelheid die je maximaal kunt bereiken:
  Deze is onderverdeeld in 11Mb, 5,5Mb, 2Mb en 1Mb
  Ook heb je natuurlijk nog 54g

  Ik denk dat het is wie het eerst haalt wie het eerst maalt. bandwitdh sharing op basis van een policy heb ik alleen nog maar in echte (dure routers) gezien.
 • [quote:faefa72c8c="fox_72"]Ik denk dat het is wie het eerst haalt wie het eerst maalt. bandwitdh sharing op basis van een policy heb ik alleen nog maar in echte (dure routers) gezien.[/quote:faefa72c8c]Nou ja, ik heb dus gister idd een praktijktest gedaan, waarbij de totale bandbreedte verdeeld werd de 2 aangemelde wireless stations, zie een paar posts hierboven.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.