Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

kabelinternet, 1 pc boven, een laptop en ook nog draadloos

Anoniem
None
26 antwoorden
 • In veel van de andere posts heb ik zitten kijken, maar ik kom er niet uit.

  Ik heb het volgende: 1 PC met XP Pro die staat boven. Internet via chello, met een Terayon modem dat staat beneden in de woonkamer waar de kabel binnen komt.

  Nu wil ik graag een laptop aanschaffen waar ik op kan internetten, maar dat wil ik dus graag draadloos gaan doen. En dan ook zodanig, dat de PC boven niet aan hoeft te staan om op internet te kunnen.

  Nu is dus de vraag: Kan dit? Wat heb ik dan daarvoor nodig? Hoe moet het?

  En dan met name de laatste vraag is belangrijk, dat ik het kan begrijpen. Veel van de andere posts snap ik helemaal geen snars van.

  Hopelijk wil iemand de moeite nemen dit uit te leggen.

  Ga ik nu een post openen met een vraag over nieuwe laptops :D
 • Ok, verwacht van mij geen uitleg. Het enige wat ik je wil zeggen is;
  gebruik een router/switch.
  DMV een router/switch kan je onafhankelijk van elkaar internetten.
  De rest van het aansluiten draadloos weet ik ook niet, maar probeer ook eens te googelen. :wink:
  Hier o.a een van de oplossingen die ik vond met Google.
  http://www.schoonepc.nl/instal/netwerk.html :wink:
 • De makkelijkste oplossing is een router met ingebouwd accespoint voor draadloos internetten.
  Dan kun je met zowel de pc als de laptop onafhankelijk van elkaar internetten.
 • Ik neem aan dat je Kabel modem een ethernet-modem is (met netwerkkabel aan je PC verbonden, ipv USB kabel).

  Je kunt idd het beste een wireless router aanschaffen, dan heb je een router om je internetverbinding te delen en een wifi accesspoint om je laptop draadloos te verbinden in 1 doosje. Voor je laptop moet je nog een losse wifi kaart kopen (PC-Card), tenzij dat al ingebakken zit in je laptop.

  Het merk router maakt niet zo heel veel uit. Bv. Belkin en Sweex zijn voordeliger dan Linksys. Ik zou wel voor een een 802.11[b:4b97c1b605]G[/b:4b97c1b605] (54mbps) router gaan, die is niet zoveel duurder dan een 802.11[b:4b97c1b605]B[/b:4b97c1b605] (11Mbps) router, maar tot 5x sneller. Da's handig als je vroeg of laat bestanden wil delen over je thuisnetwerkje.

  Verder zou ik een router nemen die ook WPA encryptie ondersteund ipv. enkel WEP. WPA is nl. stukken moeilijker te kraken en het is wel zo fijn dat niet iedereen zomaar via jouw accesspoint kan internetten en thuisnetwerk kan benaderen…
 • OK dus een router met 54mbps, WPA en een kaartje voor in de laptop.
  Mijn kabelmodem heeft een utp kabel die naar boven loopt en die gaat in een 3COM ethernetkaartje in de pc.

  Dat kan dus zo blijven zitten?

  Aan welke specs moet een laptop dan minimaal voldoen om mee te kunnen netwerken? Dan kan ik daarop letten wanneer ik naar die dingen ga kijken.
 • [quote:50790518eb="topdude"]Mijn kabelmodem heeft een utp kabel die naar boven loopt en die gaat in een 3COM ethernetkaartje in de pc. Dat kan dus zo blijven zitten?[/quote:50790518eb]Ja, de kabel kan op zijn plaats blijven, je moet 'm beneden alleen uit het kabelmodem trekken en in de router prikken (op een van de - meestal 4 - LAN poorten van de router). Tussen je kabelmodem en de router komt een andere, natuurlijk veel kortere UTP kabel (op de WAN poort van de router aansluiten).
  [quote:50790518eb]Aan welke specs moet een laptop dan minimaal voldoen om mee te kunnen netwerken?[/quote:50790518eb]Dat maakt niet zoveel uit. Een snelle PII laptop moet daar al goed mee uit de voeten kunnen. Een snellere laptop maakt niet zo heel veel uit, omdat zelfs de snelste wireless varianten niet veel sneller zijn dan zo'n 4,5 MB/s (en dat op korte afstand). Naar mate de afstand groter wordt, neemt de snelheid af. Die 4,5 MB/s haal je trouwens niet met een standaard 54G router, maar alleen moet modellen die een fabrikant afhankelijk 100 of 108 mbps 'turbo mode' kennen. Een standaard 54G router haalt zo'n 2,5 a 3 MB/s. Dat is overigens om te internetten snel genoeg.
 • om te internetten snel genoeg, zeg je, maar als ik bepaalde bestanden (zullen vooral veel MP3tjes worden) van mijn pc naar de laptop en-of omgekeerd wil sturen, is dan die snelheid nog steeds voldoende?
 • [quote:3bf42776d5="topdude"]om te internetten snel genoeg, zeg je, maar als ik bepaalde bestanden (zullen vooral veel MP3tjes worden) van mijn pc naar de laptop en-of omgekeerd wil sturen, is dan die snelheid nog steeds voldoende?[/quote:3bf42776d5]Tja, ik heb hierboven de snelheden (bij benadering) genoemd. Je moet voor jezelf bepalen of dat snel genoeg is.

  Overigens zijn de gegeven snelheden van wifi naar wired en de andere kant op (via de wifi router uiteraard). Wifi naar wifi is ongeveer half zo snel (ook weer via de router). Ter vergelijking: een wired netwerk haalt vaak een 7-8 MB/s (100Mbit). Een Gigabit verbinding haalt daar weer ongeveer het 10 voudige van (maar dan moet je router ook een gigabit router zijn).
 • Een 54 mbitrouter kan maximaal met zo'n 6,5 MB/s zenden. Zoals Captain_Kansloos al meldde zul je zodra je verder van de router zit een lagere snelheid hebben van zo'n 2,5 a 3 MB/s. Een gemiddeld MP3tje is 3-5 MB en zal dus in ong. 2 sec verstuurd kunnen worden.

  Heb zelf ook een draadloos netwerk en als ik een grote hoeveelheid bestanden over wil zetten prik ik mijn laptop altijd even met een kabel in de router erbij. Dan kun je met 100 mbit versturen.
 • [quote:6913eed9e9="Sjoerd Boerhout"]Een 54 mbitrouter kan maximaal met zo'n 6,5 MB/s zenden. [/quote:6913eed9e9]Nou, theoretisch wel, maar in de praktijk gaat daar een hoop overhead vanaf. Ik heb pas geleden een testje gedaan door de spullen op 2 meter afstand van elkaar te zetten en haalde toen de genoemde snelheden. De volgende tekst komt rechtstreeks uit een document over een 100Mbit wifi router van US robotics: [quote:6913eed9e9]How is 100Mbps achieved?

  100Mbps performance is an enhancement to the 802.11g specification that enables higher
  throughput using a number of techniques. Similar to our previous 802.11b 22Mbps product
  offerings, 100Mbps performance is completely compatible with all 802.11g and 802.11b devices.

  Some of the 100Mbps performance throughput enhancements will be seen in a U.S. Robotics to
  any vendor combination, whereas some are only seen in U.S. Robotics to U.S. Robotics
  connections.

  100Mbps performance uses a procedure called packet aggregation, combining smaller data
  packets into larger ones. Traditional IEEE 802.11 implementations use a maximum packet length
  of approximately 1500 bytes, which is the standard for Ethernet LANs. The U.S. Robotics
  physical layer is designed to use data packets that are up to 4000 bytes long. These longer
  packets help reduce protocol overhead and thereby increase effective throughput.

  o Overall improvement from using this technique equates to up to 25-30 Mbps throughput
  versus 15-20 Mbps average in other 802.11g devices on the market.
  o An access point using this technique will still talk to any 802.11b, 802.11b+ (22Mbps) or
  802.11g products from U.S. Robotics or any other vendor.
  o If the wireless transmission rate goes below 11Mbps, this mechanism is disabled, since
  the larger packets, when sent at slower data rates, would actually reduce throughput due
  to the higher error rate and resultant retransmission of packets.[/quote:6913eed9e9]

  Link: http://www.usr.com/download/whitepapers/100mbps-improvement-wp.pdf

  Daar wordt dus gesteld dat je met een 54G verbinding in de praktijk zo'n 20Mbit overhoud.
 • [quote:427d77f2c2="Sjoerd Boerhout"]
  Heb zelf ook een draadloos netwerk en als ik een grote hoeveelheid bestanden over wil zetten prik ik mijn laptop altijd even met een kabel in de router erbij. Dan kun je met 100 mbit versturen.[/quote:427d77f2c2]

  Dat kan dus ook? Voor veel bestanden is dat wel handig natuurlijk. En wat voor een kabel heb je daar dan weer voor nodig?

  Zijn die gigabitrouters ook verkrijgbaar en wat kosten die dan?

  Overigens, zijn er routers (merken, modellen) aan te geven, die voor mij interessant zijn?
 • Volgens mij hebben alle laptops tegenwoordig een ingebouwde netwerkkaart dus je kan hem dan uiteraard ook direct aan de router knopen. Daarvoor heb je een gewone rechte UTPkabel cat 5 nodig.

  Een gigabitrouter is en nog veel te duur en ook een beetje overkill denk ik. 100 mbit voldoet prima. Zeker als je meestal draadloos gaat werken, want dan kun je dat toch bij lange na niet halen.

  Ik heb zelf een Draytek 2200WE staan hier als router-AP. Maar die is slechts 11 Mbit.

  //Captain_Kansloos
  Ik zei ook niet voor niets: "Een 54 mbitrouter kan [b:d322780fb9]maximaal[/b:d322780fb9] met zo'n 6,5 MB/s zenden."
 • [quote:79c9eadf31="Sjoerd Boerhout"]Volgens mij hebben alle laptops tegenwoordig een ingebouwde netwerkkaart dus je kan hem dan uiteraard ook direct aan de router knopen. Daarvoor heb je een gewone rechte UTPkabel cat 5 nodig.[/quote:79c9eadf31]

  En kan ik dan ook op die manier rechtstreeks bestanden van internet downen? Dat is dan misschien sneller, dan via mijn pc naar de laptop versturen.

  Allleen hang ik dan natuurlijk weer aan een draadje. :(
 • [quote:7cd55c3da2="topdude"]En kan ik dan ook op die manier rechtstreeks bestanden van internet downen? Dat is dan misschien sneller, dan via mijn pc naar de laptop versturen.[/quote:7cd55c3da2]je kunt via je Wifi verbinding toch ook gewoon downloaden? je verbinding wordt door die wireless router immers gedeeld. Als je een beetje geduldig bent is 54G overigens snel genoeg voor een thuisnetwerk. 100Mbit wired is idd wat sneller, dus als je weinig tijd en meerdere GB's aan data moet overzetten kun je je laptop even met een draad aan de router hangen zodat het wat sneller gaat. Als je tijd genoeg hebt, gebruik je gewoon je wifi verbinding en drink je in de tussentijd 2 ipv 1 kop koffie 8)
 • [quote:6cfd379b70="Sjoerd Boerhout"]Ik zei ook niet voor niets: "Een 54 mbitrouter kan [b:6cfd379b70]maximaal[/b:6cfd379b70] met zo'n 6,5 MB/s zenden."[/quote:6cfd379b70]Dat snap ik, maar dat is zeg maar de 'bruto' doorvoersnelheid. En daar heb je dus niet zoveel aan. Met aftrek van (wifi) protocol overhead en transaction erros kom je op een netto snelheid van rond de 20Mbit uit. En die waarde wordt lager naarmate je verder van het accespoint af komt te zitten.

  Ik wil daar alleen maar mee aangeven dat je met een 100Mbit wired netwerk wel ongeveer een 'netto=bruto' snelheid haalt, maar dat met een wifi-netwerk ruwweg 'netto=0,4xbruto' geldt, wat alleen maar afneemt naarmate de afstand toeneemt.
 • [quote:ee1118290f="Captain_Kansloos"]je kunt via je Wifi verbinding toch ook gewoon downloaden? [/quote:ee1118290f]

  Voorlopig kan ik nog niks downen, want ik heb nog niks :wink:

  De rest van je verhaal is duidelijk. Heeft iemand nog tips voor merken en typen routers met wpa en access point die ik kan kopen om achter het chello kabelmodem te hangen?
 • Zorg er iig voor dat je er 1 hebt die waar je zelf een MACadres op kan geven. Dit omdat je MACadres meestal gekoppeld is aan de verbinding.

  Kijk verder eens rond op google en bekijk gebruikerservaringen van mensen .
 • Ik heb gezien dat een USRobotics 8054 een euro of 75 kost op pricewatch. Volgens mij kun je je daar geen bult aan vallen. Ik heb zelf een Trust speedshare pro turbo waar ik op zich best tevreden over ben, maar die gaat op pricewatch voor €100,- weg. Die USR is bijna identiek en zelfs met 2 antenne's ( ik heb me laten vertellen dat dat beter is).

  Check alleen wel even of ie ondertussen al daadwerkelijk WPA ondersteund (en de bijbehorende PC-Card ook) of alleen 'WPA ready', maw, dan zal de update nog wel moeten komen… Als je een simpeler model wil kun je bv. kijken naar Sweex, Belkin of Sitecom. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat prijsverschil heel groot is.
 • ik zit net de post in de computertotaal nieuwsbrief te bekijken en weet dus even niet of deze reactie niet al overjarig is. Maar toch!
  Ik heb een vergelijkbare situatie. Ik heb een kabelmodem met ethernetaansluiting met daaraan gekoppeld een wireless router. Dit is een 4-poorts router die zowel ethernetkabel- als draadloze verbindingen aankan. Voor de PC kun je volstaan met een ethernetkaart en een ethernetkabel. Voor de laptop heb je, tenzij je zo'n verbinding al in de laptop is ingebouwd. een wireless-kaartje nodig. Liefst van hetzelfde merk als de router. Dit is een PMCIA-kaart die draadloos verbinding maakt met je router. In de Computertotaal van mei 2004 (blz 20) zijn wireles routers getest. Volgens mij staat er op de site van CT ook een workshop over draadlooze netwerken. De gebruiksaanwijzing van een goede router geeft ook veel info.
  Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
 • [quote:e5dd219f1c="Eric Rijnboutt"]In de Computertotaal van mei 2004 (blz 20) zijn wireles routers getest.[/quote:e5dd219f1c]Dat klopt, maar de meningen omtrend de kwaliteit en uitslag van die test zijn verdeeld: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=118477

  Desondanks kan er voor de topicstarter natuurlijk best bruikbare info instaan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.