Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

netwerk via stopcontact

Anoniem
Dilbert
10 antwoorden
 • Ik las laatst een advertentie van microlink betreffende een starterskit voor een netwerk via het stopcontact. Heeft iemand hier al ervaring mee. Het scheelt een hoop gaten boren. En gemak dient de mens dacht ik zo.
 • Inderdaad, HomePlug, dat lijkt mij ook wel wat.
 • Het gaat me niet om wat het kost ,maar of het ook goed werkt.
 • Het is nieuw dus dat zal jij voor ons moeten uitproberen. :D
  Je moet wel op dezelfde fase zitten lijkt me.
 • [quote:d32f79bc37="Belg"]…Je moet wel op dezelfde fase zitten lijkt me.[/quote:d32f79bc37]Lijkt mij ook, hoewel ik niet zeker weet hoever het signaal gaat. In geval van verschillende fasen kun je nl. te maken hebben met flinke afstanden (tenminste de afstand tot het transformatorstation waarop je zit aangesloten en weer terug). Vergelijk het met de babyfoons via het lichtnet. Die hebben bij mijn weten ook die beperking. Binnenshuis zal je doorgaans niet met dit probleem te maken hebben, omdat de meeste huizen een één-fase aansluiting hebben. Maar zodra je wilt communiceren met b.v. de buren, zou je met die beperking te maken kunnen krijgen.
 • Bij de eigenschappen van het setje, staat tot 200 mtr, ik heb dus het idee dat het koper puur als een soort antenne wordt gebruikt en niet als echte drager van het signaal…..
 • maar hoe zit dat dan met verschillende groepen in huis? mijn slaapkamer zit op een andere dan de woonkamer.

  d.
 • [quote:bef512874c="Dilbert"]maar hoe zit dat dan met verschillende groepen in huis? mijn slaapkamer zit op een andere dan de woonkamer.

  d.[/quote:bef512874c]
  Even bellen en je weet het zeker……
 • Vind je een wireless oplossing niet mooier. Daar is ervaring zat mee.
  Wat betreft dat aantal fases. Tegenwoordig kom je al gauw in de nieuwbouw aan 7 of meer groepen, omdat een behoorlijk aantal apparaten op een eigen groep of zelfs 2 groepen moeten zitten. Dan heb je dus al drie fase in je meterkast in gebruik.
 • [quote:9b5d81a4ad="Dilbert"]maar hoe zit dat dan met verschillende groepen in huis? mijn slaapkamer zit op een andere dan de woonkamer.
  d.[/quote:9b5d81a4ad]Bij verweg de meeste woonhuizen zitten alle groepen op dezelfde fase. Ondanks die verdeling in groepen zit alles via de meterkast toch direct zonder een lange omweg met elkaar verbonden. Alleen de wat zwaardere aansluitingen hebben een 3-fasen aansluiting. In die gevallen zullen de groepen gelijkmatig zijn verdeeld over de fasen. Daar kun je dus te maken hebben met die schijnbaar lange verbindingslijn.
  Je kunt het type aansluiting herkennen aan de meter. Een éénfase meter is relatief klein en vierkant. Op het typeplaatje staan de gegevens over de spanning en de maximale stroom. Voor de spanning staat er enkel 220 of 230 V. Bij een 3-fasen meter die doorgaans verticaal wat langwerpiger is staat voor de spanning 230/400 V, of bij de wat oudere 220/380 V. Kan haast niet missen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.