Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Beveiliging Wifi-netwerk, ervaringen gevraagd!

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Ik lees net de speciale gids over netwerken van computer!totaal. Daar staat een artikel in over de beveiliging van Wifi-netwerken.

  Op zich lijkt het mij wel leuk om een draadloos netwerk te bouwen. Mijn broertje wil een eigen pc waar internet op moet en zelf denk ik aan een eigen laptop voor mijn studie waar ook internet op moet.

  Ik moet er alleen niet aan denken dat iemand kan inbreken op ons systeem. Ik probeer onze ADSL-verbinding te beveiligen zoveel ik kan met NIS, Windows Firewall en de Firewall in het modem van Speedtouch.

  Ik begrijp dat je met bepaalde instellingen kan voorkomen dat iemand makkelijk op je netwerkje inbreekt. Maar er wordt in het artikel gewaarschuwd dat iemand dan nog wel kan meeluisteren. Weet iemand wat daar mee bedoeld wordt? Want het klinkt net zo vervelend. Ik zou niet willen dat iemand kan meeloeren als ik aan het internetbankieren ben of mijn loonstrookjes check.

  Is een draadloos netwerk goed te beveiligen? Of neem je toch onverantwoordelijke risico's als je er met de huidige technologie aan begint?

  Ik woon in een rijtjeswoning. Stel dat meerdere mensen in de buurt deze netwerkjes gaan bouwen, gaan die netwerkwerkjes elkaar dan niet storen?

  Ik zou graag ervaringen van mensen willen horen met draadloze thuisnetwerken. Wat kun je het beste nemen om een ADSL-lijn en printer te delen met meerdere computers?
 • WiFi netwerken zijn goed te beveiligen. Gebruik WEP (encryptie) of indien ondersteund WPA, je verkeer is dan versleuteld en kan dan niet meer zomaar meegelezen worden. Gebruik MAC-filtering op je AP om alleen de door jou aangegeven netwerkkaartjes toegang te geven tot je AP, en schakel SSID-broadcasting uit zodat de naam van je netwerk niet wordt meegestuurd en al bekend moet zijn als iemand kontakt wil maken. Op deze manier heb je een WiFi-netwekje neergezet die goed beveiligd is. Uiteraard zuller er personnen zijn die er wel op kunnen komen, echter die zijn zeer zeldzaam en de kennisgraad ide je dan moet hebben is zo hoog, dat jouw APtje voor hun niet belangrijjk is, die proberen het bij grote bedrijven om naam te maken.
 • [quote:736c477c94="Susanne"]Ik woon in een rijtjeswoning. Stel dat meerdere mensen in de buurt deze netwerkjes gaan bouwen, gaan die netwerkwerkjes elkaar dan niet storen?[/quote:736c477c94]Voor Europa zijn er 13 wifi kanalen beschikbaar, dus de kans is klein dat je geen kanaal kunt kiezen dat niemand in de buurt (binnen een straal van pakweg 100 meter) gebruikt.

  Idd hoef je je over de beveiliging niet zoveel zorgen te maken. Zorg iig dat je een wifi router neemt met WPA, want WEP is niet helemaal waterdicht. Als je vervolgens de stappen volgt die Venzent aandraagt, dan heb je niet zoveel te vrezen. Want idd; voor wie is jouw huis-tuin-en -keuken netwerk nou interessant?
 • eens met de oude rotten : als iemand je netwerk hackt moet je in je vrienden en kennissenkring zoeken. Ze willen je dan pesten of wraak nemen.

  Voor een hacker ben je totaal niet interessant, tenzij je militaire of andere staatsgevaarlijke spullen op je pc hebt. Globale beveiliging firewall (zelfs een NAT is al afdoende) en antivirus is genoeg.
 • eng dit, hoe eens we het met elkaar zijn. :lol: :wink:
 • Bedankt ouwe rotten, ik ben weer gerustgesteld.

  Weten jullie ook welk merk een aanrader is?
 • Een goed startpunt is Kieskeurig.nl: http://www.kieskeurig.nl/nl/product.nsf/product/draadloze%20router.htm

  Niet dat ze daar altijd even zinnige reviews geven, maar je kunt er wel makkelijk een aantal modellen met elkaar vergelijken.
 • persoonlijk goede ervaringen met een 3com setje. Kijk voor aanbiedingen (ook andere merken) eens op www.routershop.nl
 • [quote:add9d29d21]Ik begrijp dat je met bepaalde instellingen kan voorkomen dat iemand makkelijk op je netwerkje inbreekt. Maar er wordt in het artikel gewaarschuwd dat iemand dan nog wel kan meeluisteren. Weet iemand wat daar mee bedoeld wordt? Want het klinkt net zo vervelend. Ik zou niet willen dat iemand kan meeloeren als ik aan het internetbankieren ben of mijn loonstrookjes check.[/quote:add9d29d21]

  Pff niet dat ik paniek wil zaaien hoor maar ik zou met internetbankieren toch een beetje opletten m.b.t. wireless. Het punt is dat alle informatie door de lucht gaat en door een ieder opgevangen kan worden. Dat bedoelen ze met "meeluisteren". Wanneer je een encryptie methode gebruikt zoals WEP zal de informatie "versleuteld" door de lucht gaan. Deze zijn nog steeds gewoon op te vangen, maar hier is niks van te maken omdat alles gecodeerd is (mits er genoeg pakketjes afgevangen worden kan het weer gedecodeerd worden, maar dat is een ander verhaal).

  [quote:add9d29d21]Idd hoef je je over de beveiliging niet zoveel zorgen te maken. Zorg iig dat je een wifi router neemt met WPA, want WEP is niet helemaal waterdicht. Als je vervolgens de stappen volgt die Venzent aandraagt, dan heb je niet zoveel te vrezen. Want idd; voor wie is jouw huis-tuin-en -keuken netwerk nou interessant?[/quote:add9d29d21]

  Ze zouden toch maar eens toevallig je wachtwoord voor je overvolle mailbox te pakken krijgen…kan toch behoorlijk lastig zijn. Of een kijkje kunen nemen op je harde schijf en dan net in het mapje waarin je al je bankzaken/wachtwoorden hebt opgeslagen. En je wil niet weten hoeveel machines van argeloze gebruikers "gehacked" zijn om gebruikt te worden al machine voor een denial of service aanval of voor het versturen van spam.

  Wireless blijft gewoon een medium dat gevoelig is voor afvangen/inbraak. Dus zeker na je uitspraak dat je ook aan bankieren doet wel even goed aandacht besteden aan die veiligheid hoor :wink: .
 • Zijn de producten van Sitecom een aanrader? Ik kreeg een foldertje van Dynabyte door de bus. Is het wat?
 • [quote:3978dcecae="[DarthV]"]Ze zouden toch maar eens toevallig je wachtwoord voor je overvolle mailbox te pakken krijgen…kan toch behoorlijk lastig zijn. Of een kijkje kunen nemen op je harde schijf en dan net in het mapje waarin je al je bankzaken/wachtwoorden hebt opgeslagen. En je wil niet weten hoeveel machines van argeloze gebruikers "gehacked" zijn om gebruikt te worden al machine voor een denial of service aanval of voor het versturen van spam.

  Wireless blijft gewoon een medium dat gevoelig is voor afvangen/inbraak. Dus zeker na je uitspraak dat je ook aan bankieren doet wel even goed aandacht besteden aan die veiligheid hoor :wink: .[/quote:3978dcecae]Ik denk dat dat allemaal wel meevalt. Natuurlijk moet je zorgen dat je van alle beveiligings maatregelen die het product bied gebruik maken, maar als je zorgvuldig je WPA passphrase kiest en alle andere instelling goed zet, dan geloof ik niet dat je erg veel te vrezen hebt.

  Blijft idd wel een feit dat de signalen - zelfs in gecodeerde vorm - gewoon de ether in geslingerd worden en in principe door iedereen zijn te ontvangen. Maar achter een op de juiste manier dichtgespijkerde wifi-router heb je weinig te vrezen.
 • Heb nu mijn pc boven op een router en mijn laptop op dezelfde router aangesloten. Link Sys Wrt 54G. Op laptop en pc XP Pro NL sp1. Het wil maar niet lukken om een beveiliging voor elkaar te krijgen. WPA gaat al helemaal niet, dan heb ik absoluut geen verbinding meer en mer WEP op 64 bit, dan houdt de verbinding er binnen enkele minuten mee op.
  Nu zit ik dus onbeveiligd draadloos dit berichtje te tikken.

  Wat moet ik doen om WPA beveiliging te krijgen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.