Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Hub vervangen door router

Anoniem
andre@home
10 antwoorden
 • Ik werk bij een vrijwilligersvereniging die zich inzet voor mensen in nood. Ooit huurden wij een bedrijfje in om al onze systeembeheertaken uit te voeren. Echter wegens recessie en het vermoeden dat we opgelicht werden (we kregen echt belachelijke nota's voor vrij simpele klussen en altijd het duurste van het duurste aan apparatuur, terwijl ze wisten dat we een charitatieve instelling zijn) hebben we het onderhoudscontract op moeten zeggen en moeten we nu alles zelf doen of op de hulp van vrijwilligers rekenen. 1 van de dingen die het IT-bedrijfje ons destijds aangesmeerd heeft is een microsoft backoffice small business server (totaal overbodig, we delen alleen printers, enkele bestanden en maken gebruik van Microsoft Exchange, alle andere programma's draaien stand-alone en we hebben maar drie werkplekken, maar dit terzijde). Tot op heden hadden we nog steeds een ouderwetse inbelverbinding (via een analoge lijn). Enige weken geleden heb ik adsl (demon business express) aangevraagd en vandaag ben ik begonnen met het installeren. Al snel stuitte ik op het volgende probleem:

  De server is met de drie pc's verbonden d.m.v. een hub. De adsl-verbinding moet aangesloten worden d.m.v. een router (netopia cayman 3346). Bij de demon helpdesk werd mij drie keer iets anders verteld en de router simpelweg op de hub aansluiten werkte niet goed. Ik kon na heropstarten van de pc's niet meer inloggen op het netwerk (wel had ik verbinding). Nu bedacht ik me dat het misschien het makkelijkst was om de hub te vervangen door de router. Als ik dat doe, wat moet ik dan aan instellingen veranderen? Kan ik dat of is het beter om de hulp van een professional in te schakelen?
 • Als je exchange gebruikt (dus agenda, mail en adressen delen) dan is een windows server noodzakelijk. En windows + exchange = small business server. Zo'n domme oplossing was dat dus niet ! Echter zonder exchange had het inderdaad veeeel goedkoper gekund. Maar goed,

  Hoe je alles moet aansluiten en configureren is afhankelijk hoet het e.e.a is ingesteld. Hebben de pc's een vast ip adres of deelt de server de ip adressen uit ?

  Anders gaat er een confict ontstaan over wie de DHCP server mag zijn of de router of de server.

  Loopt het internet verkeer over de server? (dus een locale proxy of gateway)

  In principe kan je het zo doen :
  van adsl modem naar router en in de router de werkstations en de server prikken. DHCP op de router aanzetten en op de server uit.

  Clients automatisch ip en dns later verkrijgen.

  Verder moet je weten hoe echange is ingesteld, worden de berichten direct op de server afgeleverd of maakt deze gebruik van externe pop boxen ?

  Poorten op de router forwarden waar nodig (bijvoorbeeld naar exchange indien nodig.)

  Als je geen idee hebt wat bovenstaande allemaal is, laat dan iemand er naar kijken die dat wel weet anders kan er vanalles misgaan.
 • [quote:20c2ff0e4e="Wolverine"]microsoft backoffice small business server (totaal overbodig, … De server is met de drie pc's verbonden d.m.v. een hub.[/quote:20c2ff0e4e]Het is voor mij alweer een tijdje terug, maarre het is vermoedelijk de bedoeling dat de ADSL router apart aangesloten wordt op de server computer. Het zou niet persé hoeven, maar ja Back Office moet eigenlijk wel zijn werk kunnen doen. Ander voordeel is dat de oude analoge verbinding gewoon gecombineerd zou kunnen worden met ADSL. Het zou betekenen dat er bij de server een netwerkaart toegevoegd moet worden. Maar ja, zonder die netwerkkaart zou het uiteindelijk ook moeten kunnen gaan werken. Ik zou de DHCP server van de router uitzetten wanneer de Windows server ook als domain server en zo staat geconfigureerd. Dat scheelt je een hoop sores. IN hoeverre je een expert nodig hebt, dat weet ik niet. Zonder zou kunnen, je moet alleen eerst de principes proberen te doorgronden.
 • de server ertussen met een extra kaart is inderdaad mi normaler.
  Anders moet de router gewoon 4 ips uitdelen, 1 aan de server en 3 aan de pc's. Simpel.
  Maw je moet zorgen dat alles in het juiste bereik staat: bijv de router is 192.168.0.1 en deelt ip nrs uit tussen 192.168.0.2 en 192.168.0.254.
  of laat bij de server en pc's alles op automatisch staan of je vult hooguit een gateway (192.168.0.1) in.
  eerst maakt je de internet verbinding via modem delen neem ik aan nu moet je dat via 192.168.0.1 doen, dus kijk effe bij Verbinding in opties van Explorer of dat goed staat.
  Maar loop eerst nog even de wizzard door voor het verkrijgen van een internet verbinding door, die moet dus niet meer via de server lopen zoals eerst maar meteen via de router. (immers internet niet meer via analoge gedeelde modem).
  De server gebruik je alleen nog voor exhange/agenda/data/delen van bestanden. Ik heb geen BackOffice ervaring, maar het lijkt me dat je de instellingen een keer moet naloipen. Laat het eerst staan! Zorg eerst dat het internet en delen van bestanden werkt want dan weet je dat alle lijntjes werken.
  Mocht er dan een exchange/agenda probleem zijn dan weet je dat alle lijntjes werken…
  Succes
 • Backoffice (een verzamelterm van vele Windows modules) bevat een proxyserver die het bedrijfsnetwerk zou moeten beschermen. Voor de beste bescherming maakt het dan uit hoe de moden wordt aangesloten.
 • het analoge modem was eerst "de andere netwerkkaart", dus nu gaat de functie van proxy verloren, immers m.i. allles staat parallel op de hub. Tenzij de server er weer tussen geplaatst wordt en die functie weer kan uitoefenen.
  Nodig met een goed geconfigde router? Hmmm wordt de Backoffice server dan ook wel zo geod geconfigd?
  Zet eventueel personal firewalls op de clients.
 • Alvast hartelijk dank voor jullie hulp. Laat ik maar even met de eerste reactie beginnen.


  [quote:98bc011474="Error404"]
  Hoe je alles moet aansluiten en configureren is afhankelijk hoet het e.e.a is ingesteld. Hebben de pc's een vast ip adres of deelt de server de ip adressen uit ?

  Anders gaat er een confict ontstaan over wie de DHCP server mag zijn of de router of de server.
  [/quote:98bc011474]

  Server deelt ip-adressen uit.


  [quote:98bc011474="Error404"]
  Loopt het internet verkeer over de server? (dus een locale proxy of gateway)[/quote:98bc011474]

  lokale proxy.

  [quote:98bc011474="Error404"]
  In principe kan je het zo doen :
  van adsl modem naar router en in de router de werkstations en de server prikken. DHCP op de router aanzetten en op de server uit.

  Clients automatisch ip en dns later verkrijgen.[/quote:98bc011474]

  Op de clients staat dat nu al zo.

  [quote:98bc011474="Error404"]
  Verder moet je weten hoe echange is ingesteld, worden de berichten direct op de server afgeleverd of maakt deze gebruik van externe pop boxen ?[/quote:98bc011474]

  Ja, berichten komen direct op de server.

  [quote:98bc011474="Error404"]Poorten op de router forwarden waar nodig (bijvoorbeeld naar exchange indien nodig.)[/quote:98bc011474]

  Dit begrijp ik niet.

  [quote:98bc011474="Error404"]Als je geen idee hebt wat bovenstaande allemaal is, laat dan iemand er naar kijken die dat wel weet anders kan er vanalles misgaan.[/quote:98bc011474]
  Hmmm… daar was ik al bang voor. Ik wil het zo graag zelf leren. :(

  Laat me nog iets anders vragen: stel, ik doe het wel op de manier waarop demon het mij adviseerde: ik sluit de router op de hub aan. Hoe kan ik dan instellen dat de router alleen naar de server loopt? Want dan kan de server nog wel als proxy dienen toch?

  Hier staat info over de router:

  http://www.demon.nl/support/dslbusexpress/index.html
 • In SBS zit ISA-server. Deze kan je gebruiken (of wordt al gebruikt) om je Internet te distribueren.
  Koop een boek over ISA-server en lees deze eerst goed door en kijk wat je moet doen en hoe. Verder kan je kijken bij ISA-server. Hier worden ook praktijkvoorbeelden gegeven hoe het eea aan te sluiten met ADSL.
  Hiermee koppel je alleen je externe aansluiting aan het Internet, wordt beveiligd met een firewall en fungeert als proxy.

  Leuk projectje en als je maar 3 gebruikers en PC's heb is het nog te doen ook
 • de router verdeelt al het internet als alles via de hub aangelsoten wordt.
  Server als doorgeefluik van het analoge telefoonn singaal gebruik je in principe niet meer.
  Dus of de server blijft parallel staan maar hoeft geen routing meer te doen (via ISA)
  of
  je zet in de server een extra netwerkaart, sluit daar de router op aan en aan de andere netwerkkaart hang je de hub en daar weer de 3 pc's.
  Kortom: er moet een keuze gemaakt wordt of de server er weer tussengeplaatst wordt.
  Zie verder mijn vorige topic.
 • [quote:6d37520db2="andre@home"]de router verdeelt al het internet als alles via de hub aangelsoten wordt.[/quote:6d37520db2]
  En je kan gelijk je PC's niet meer op omdat het vergeven is van de virussen en andere ellende, dus moet je alsnog een hardware firewall (eventueel ingebouwd in de router) kopen. Die heb je al staan dus…
  Maar het is m.i. zonde van het geld als je het zo oplost.
  Wat [b:6d37520db2]andre@home[/b:6d37520db2] schrijft werkt wel, maar dan heb je alles zo open als een speeltuin, voor andere kwaadwilligere lieden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.