Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

internet delen gaat wel, bestanden delen niet!

Anoniem
None
26 antwoorden
 • Op ons net aangelegde netwerkje kunnen de twee pc's probleemloos internetten. Ik wil eigenlijk ook dat we bestanden en printers kunnen delen. We zouden ook graag spelletjes tegen elkaar spelen, dus dat moet ook kunnen.

  Punt is, ik snap niet goed hoe het moet.

  Het netwerk bestaat uit twee winXP home pc's aan een Sitecom broadband router en dan een Speedtouch ADSL-modem. Ik heb de firewall van windows op beide pc's uitgezet. We hebben nog wel een firewall van Norton.

  We hebben op beide pc's de wizard Netwerk instellen gedaan. We hebben gekozen voor de tweede optie met de residential gateway ik had een optie met router verwacht, maar dat kon ik niet vinden en de beschrijving lezend kwam dit er het dichtste bij. Toch de verkeerde keuze?

  Als ik bij netwerklokaties op het netwerk Thuis klik, komt er een scherm dat ik niet de benodigde machtigingen heb en dat ik de server beheerder moet vragen. Niemand op onze pc heeft meer bevoegdheden dan de ander, dus die melding kan ik niet volgen.

  Ik had verwacht dat ik bv in Word de printer aan de andere computer kon kiezen en dat ik de bestanden uit de map gedeelde bestanden zou kunnen zien. Maar dat is niet zo.

  Via het sticky item over internet delen kwam ik op een site waar ze zeggen dat je de localhost moet pingen. Dat heb ik gedaan en geeft eenzelfde scherm als is aangegeven op de site, dus dat zal wel goed zijn. Op de andere pc was het ook zo. Daarna zeggen ze dat je de andere computers moet pingen. :o Maar er staat niet hoe. Ik dacht ping "naam computer" = WARREN, maar dat was niet te vinden.

  Ik kan overigens op beide pc's bij mapopties > tabblad weergave niet de optie eenvoudig bestanden delen vinden, laat staan aanvinken.

  Kunnen jullie mij helpen?
 • Log in als administrator en zet bestands- en printerdeling aan.
 • waar moet ik op inloggen WinXP?

  Ik heb alle beheerrechten, dacht ik.
 • Blijkbaar niet.
 • Ok goed, maar hoe moet het dan? Want er staat wel dat ik beheerder ben van deze computer.
 • met rechts klikken op de map die je wilt delen en ook op de printer die je wilt delen en dan kiezen voor "delen"


  zorg wel dat je ook in je norton instellingen (of welke firewall dan ook) het ip adres van de andere computer toevoegt. Anders blokt je firewall het verkeer.
 • Jullie gaan ervan uit dat het netwerk verder wel in orde is, maar daar ben ik niet zo zeker over.

  Ik kan bijv. bij netwerklokaties de andere pc helemaal niet terug vinden.

  Heb ik wel de juiste instellingen?

  Bij netwerkverbindingen staat ook "Netwerkbrug". :o

  Hoe zou het er uit moeten zien?

  Bijvoorbeeld: hoe kom je op de andere pc bij de gedeelde map.
 • Ik heb van beneden naar boven gepingd. En nu kan ik de zaken van boven wel beneden zien en omgekeerd. Zal wel verband met elkaar houden, maar dat weet ik niet. We kunnen zelf boven een print opdracht geven voor de printer beneden, dus dat mooi. Stom is dat het andersom niet kan. Als ik in Word bij afdrukken naar Printer zoeken ga, dan krijg ik een melding "Active Directory is momenteel niet beschikbaar". Hoe krijg ik dat dit ook goed gaat werken?

  Kan iemand me uitleggen waarom bij netwerklokaties het volgende staat:
  Microsoft Terminal Services
  Microsoft Windows-netwerk
  -Thuis
  –Pieterse [=pc beneden]
  —SharedDocs
  —Geplande taken
  —Printers en faxapparaten
  -Thuis2
  –Warren [=pc boven]
  —SharedDocs
  —Printers en faxapparaten
  Web Client Network

  Ik heb Thuis2 niet gemaakt, hoe komt het er zo ineens?
 • als er geen bestandsdeling is ingesteld, krijg je de andere bestanden op de pc ook niet te zien.

  Je zegt dat je de netwerkconfiguratie van microsoft hebt gedaan. Dat is goed. Nu, stel je wilt je map met foto's delen.

  Klik met rechts op die map in kies "delen en beveiliging" en op het tabblad delen voor "van deze map een gedeelde netwerkmap maken"

  Als je nu naar de andere computer gaat, dan dubbelkik je op "deze computer" en kies je links voor "mijn netwerklocaties"

  De map die je zojuist hebt gedeeld zou daar tussen moeten staan. Zoniet controleer bij je firewall software of het ip adres van de andere computer wordt toegelaten (je ip adres van de computer met de gedeelde map controleer je door de opdracht: ipconfig /all in te typen in het venster dat je krijgt na de opdracht:

  cmd (dit intypen via start, uitvoeren)
  EDIT

  als je bij netwerklocaties de andere pc niet ziet, klik dan links bij de keuzes op zoeken naar computers in werkgroepen. Zorg er trouwens ook voor dat beide computers dezelfde werkgroepnaam hebben!! En zorg dat de pc's allebei aanstaan! Om de werkgroep naam te wijzigen doe je start, configuratiescherm, prestaties en onderhoud, systeem en op het tabblad computernaam kies je wijzigen. zorg dat bij werkgroepnaam bij allebei bijv. MSHOME staat of MIJNNETWERK. Maar dus op beide dezelfde naam!
 • [quote:0f5e266921="rev"]

  De map die je zojuist hebt gedeeld zou daar tussen moeten staan. Zoniet controleer bij je firewall software of het ip adres van de andere computer wordt toegelaten (je ip adres van de computer met de gedeelde map controleer je door de opdracht: ipconfig /all in te typen in het venster dat je krijgt na de opdracht:

  cmd (dit intypen via start, uitvoeren)

  EDIT

  als je bij netwerklocaties de andere pc niet ziet, klik dan links bij de keuzes op zoeken naar computers in werkgroepen. Zorg er trouwens ook voor dat beide computers dezelfde werkgroepnaam hebben!! En zorg dat de pc's allebei aanstaan! Om de werkgroep naam te wijzigen doe je start, configuratiescherm, prestaties en onderhoud, systeem en op het tabblad computernaam kies je wijzigen. zorg dat bij werkgroepnaam bij allebei bijv. MSHOME staat of MIJNNETWERK. Maar dus op beide dezelfde naam![/quote:0f5e266921]

  Bedankt, ben weer een stapje verder. Maar ik ben er nog lang niet.

  Ik kan mijn eigen gedeelde mappen zien en ik heb Norton zover dan hij het door laat. Maar op de andere pc kan ik ze niet zien. Sterker nog, daar kan ik een map niet eens delen zoals je net beschreven hebt.

  Als ik dat deed met ipconfig /all kon ik er maar één ip-adres in ontdekken en maar één computernaam.
 • [quote:c4ab0c36f6="Susanne"]We hebben gekozen voor de tweede optie met de residential gateway ik had een optie met router verwacht, … [/quote:c4ab0c36f6]Soms maakt WIndows je het iets te moeilijk, de keuze is in jouw configuratie goed! Het is mij niet duidelijk of je de bestandsdeling al aan hebt gezet. Ik heb de andere stukkies vluchtig doorgelezen, en dat verhaal leek me aardig compleet.
 • heb je op die andere pc ook norton (die waar je de mappen niet kunt zien)? zo ja voeg dan daar het ipadres van de andere pc toe. Het feit dat je daar geen map kunt delen lijkt erop alsof dat geen account met volledige rechten is. Kies voor een account met volledige rechten. Probeer daarna eens via netwerklocaties en dan klikken op zoeken naar computers in de werkgroep. Staat de gedeelde map er nu wel?

  Probeer ook eens de printer. Op de pc waar de printer op is aangesloten met rechts op het printericoon klikken (via start, conf. scherm, printers etc). En dan weer delen kiezen.

  Dan ga je naar de andere pc en kies je ook start, config. scherm, printers. Staat daar nu je printer bij met in de printernaam "shared"? klik daar dan met rechts op en kies deze printer als standaard gebruiken!
 • Mijn broertje moest naar bed (morgen weer om 7 uur werken), dus die pc is uit. Morgenmiddag kan ik daar weer bij.

  Ik wil nu even zorgen dat deze pc goed op het netwerk werkt.

  Ik heb gekeken naar het delen van de printer, en die stond al op delen. Dus dat lijkt me in orde. Dat over "shared" in de naam kan ik niet terug vinden evenals het kunnen kiezen voor een optie standaard. Klopt dat?

  Hoe kan ik via cmd zien of de andere pc in het netwerk zit? Ik heb het idee dat die pc helemaal niet in het netwerk zit.

  Hoe kan ik dat checken?

  Bedankt voor je hulp vanavond.
  Tot morgen! :)


  [i:bf8434e6e3]Ps. Ik zie helemaal geen computerschermpje (wel twee schermpjes, maar dat is gewoon van de LAN-verbinding, volgens mij geeft dat aan dat ik internetverbinding heb) of bedoel je dat plaatje ook. :o[/i:bf8434e6e3]
 • Als je de microsoft wizard hebt gedaan, het delen hebt opgegeven dan zou het moeten werken. Als het dan nog niet lukt, dan zit het meest waarschijnlijk in je firewall. Aangezien de andere pc nu uit is kun je daar ook niet meer mee communiceren.

  Staat er rechtsonderin de systeembalk (waar ook je klokje in staat) een icoontje van een computerschermpje (dat is het netwerkicoontje) met een rood kruisje erdoor? zo nee dan is je computer goed met het netwerk verbonden!

  Ik ga nu ook mijn mandje in (wekkertje ging vanochtend ook om 5.00). Laat maar weten of het er goed uitziet. Ik zal morgen dit topic nog wel even controleren op nieuwe berichten.
 • Het werkt nog steeds niet samen. :(

  De pc beneden kan, via het netwerk dat gemaakt is via de wizard met optie "residential gateway" (THUIS), de gedeelde op die pc mappen zien bij netwerklokaties. NIET de mappen van de andere pc.

  De pc boven heeft (per ongeluk) twee netwerken. Eentje gemaakt met de wizard en gekozen voor de optie met Hub. En eentje via de optie "residential gateway" (THUIS). Bij netwerklokaties zijn wel mappen te zien, maar dat is via het netwerk van de Hub (THUIS2) en het zijn de mappen die op deze pc zijn gedeeld. Dat andere netwerk doet niets.

  Ik snap wel dat Thuis niet met Thuis2 kan communiceren, want de werkgroepnamen moeten gelijk zijn. Maar dan zou toch wel gecommuniceerd moeten kunnen worden met het Thuis van andere pc?

  Welke optie zou de beste zijn "residential gateway" of via een Hub. (We hebben een router) Windows zegt dat als je voor de Hub-optie kiest dat het niet een veilig netwerk kan zijn. Hierboven zegt Hans.Vosman dat de residential gateway de goede keus is, maar waarom werkt het dan niet?

  Zou ik dat hele thuis2 uit netwerklokaties moeten verwijderen?

  Weet iemand ook hoe het komt dat ik niet naar mijn eigen ip-adres kan pingen? Ik kan wel pingen naar het ip-adres van de andere pc.
 • je moet kiezen voor residential gateway. Die optie heb ik ook. Gateway is een andere naam voor je internet/ netwerkrouter. Verwijder dat Thuis2 (die je via hub gekozen had) maar.

  Het feit dat je nu wel van boven naar beneden kunt, geeft aan dat dat dus wel werkt. Verzeker je ervan dat op de pc boven in je norton firewall instelleningen het ip adres van de computer beneden in de veilige zone staat en dat je hebt gekozen voor alle communicatie toestaan.

  wat betreft dat thuis 2 dat is gekomen doordat je 2 keer een netwerk hebt aangelegd (via de residential optie en via de optie hub). Die van de hub krijgt dan automatisch de 2 erachter omdat er al een ander netwerk was. Dus verwijder Thuis 2 maar. Start opnieuw op. Dan je norton instellingen checken.
 • [quote:4e73c224ed="rev"]wat betreft dat thuis 2 dat is gekomen doordat je 2 keer een netwerk hebt aangelegd (via de residential optie en via de optie hub). Die van de hub krijgt dan automatisch de 2 erachter omdat er al een ander netwerk was. Dus verwijder Thuis 2 maar. Start opnieuw op. Dan je norton instellingen checken.[/quote:4e73c224ed]

  Maar dat ik op de andere pc nu ook Thuis2 zie, hoe komt dat dan? Want ik heb op die pc [i:4e73c224ed]niet[/i:4e73c224ed] via de optie Hub een netwerk aangelegd.

  Heb jij je netwerk niet zo?
 • ik heb een klein netwerkje. Mijn desktop is met een netwerkkabel verbonden aan mijn wirelessrouter. Mijn notebook maakt draadloos verbinding met internet, de desktop en de printer (zit op de desktop) dmv de router.

  als ik op de desktop kijk bij netwerklocaties dan staan daar:

  shareddocs op desktop en shareddocs op notebook als iconen. Als ik dan op netwerkverbindingen weergeven klik staat 1394-verbinding en LAN-verbinding. De LAN verbinding is voor het netwerk.

  op het notebook is dit het zelfde alleen staat daar dan de draadloze verbinding bij.

  Het feit dat je op de andere pc wel Thuis2 ziet komt denk ik doordat je router een ingebouwde switch(hub) heeft. Dit herken je aan de 4 netwerkkabel aansluitingen op je router. Die Thuis2 kun je gewoon verwijderen.

  Heb je al op beide pc's het IP adres toegevoegd in norton. Dus het adres toevoegen aan de veilige zone van de andere pc. Dus heb je op pc1 bijv. IP adres 192.168.150.2 (controleren via ipconfig /all) dan dat adres toevoegen aan de veilige zone van pc2. Dit kun je beter handmatig doen. Ik heb vandaag de wizard gebruikt en die gaf het ip adres 192.168.2.0 i.p.v. 192.168.2.1 (dat moest hem zijn). Dus wellicht gaat daar bij jou ook iets verkeerd.
 • [quote:fef03ab4a8="rev"]
  als ik op de desktop kijk bij netwerklocaties dan staan daar:

  shareddocs op desktop en shareddocs op notebook als iconen. Als ik dan op netwerkverbindingen weergeven klik staat 1394-verbinding en LAN-verbinding. De LAN verbinding is voor het netwerk.

  op het notebook is dit het zelfde alleen staat daar dan de draadloze verbinding bij.
  [/quote:fef03ab4a8]

  Bij mij staat er bij netwerkverbindingen 1394-verbinding, Lan-verbinding, Lan-verbinding 2 (via deze verbinding hadden we altijd al ADSL-internet) en nu ook Netwerkbrug. Dat zie ik bij jou niet staan.

  Als ik Thuis2 weg gooi, denk je dat de pc van boven dan in het netwerk Thuis verschijnt?

  Sorry hoor van al die vragen, maar dit is allemaal best lastig en het gaat niet zoals ik het "logisch" vind en had verwacht.

  Maar goed, zo leer je nog wat bij.

  Voor de goede orde:
  Ik kan nu bestanden, mappen en zelfs printers delen (via een probleemoplossingswizard van Windows werd me verteld hoe ik die printer van boven op deze pc via het netwerk kan gebruiken. Ging niet zo mooi als het op die andere pc werkte met de printer beneden. Maar het werkt.)
  We hebben al flink wat gigabytes aan muziek en film naar de andere pc gehaald. Dat ging mooi.

  Het is nu dus alleen dat ik de naamgeving Thuis en Thuis2 niet snap qua techniek. Met andere woorden, ik twijfel of het nu echt goed zit, ondanks dat het werkt.
 • [quote:daf6202eaa="Susanne"]

  Als ik Thuis2 weg gooi, denk je dat de pc van boven dan in het netwerk Thuis verschijnt?

  Sorry hoor van al die vragen, maar dit is allemaal best lastig en het gaat niet zoals ik het "logisch" vind en had verwacht.[/quote:daf6202eaa]

  Verwijder die Thuis2 maar. De pc hoort in het netwerk te verschijnen middels een term als Shared docs op Desktop. (waar desktop de naam is voor de naam van je pc boven)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.