Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerk met USB ADSL modem en SMC Barricade G router

Anoniem
Dirk Bakkeren
2 antwoorden
 • Mijn collega heeft een ADSL aansluiting met een USB ADSl modem. Omdat er over enige tijd in Nuenen een glasvezelnetwerk actief wordt, is vervanging van het USB ADSL modem niet aan de orde.
  Om met zijn laptop draadloos te internetten heeft hij een SMC Barricade G router gekocht. Samen hebben we die aangesloten op de netwerkkaart van de desktop waaraan het USB ADSL modem hangt. Helaas lukt het niet op vanuit de laptop internet te bereiken. Zijn desktop en laptop hebben beide Windows XP Home SP2. Op de laptop is de extra WiFi patch voor service pack 2 (genoemd in een van de andere threads in dit forum) voor al geïnstalleerd. De firewalls stonden op dat moment uit. Vanuit de laptop kan wel verbinding maken met de router.
  De netwerkkaart van de desktop PC (instelling ICS) krijgt als IP adres toegewezen: 192.168.1.1. De router deelt aan zijn clients nummers uit in de range 192.168.2.100 tot 199. Ik heb het ook geprobeerd door in de desktop het IP adres 10.0.0.1 te kiezen voor de kaart. Dat IP adres wordt wel geaccepteerd door de kaart maar de router meldt nog steeds geen verbinding te krijgen.

  Iets zegt me dat het IP adres op de WAN poort van de router het probleem vormt. Ik kan het alleen niet onderbouwen of uitleggen. Kortom hoe krijg ik nu de router zover de zowel de desktop als de router met de laptop op internet krijg? Moet is daar voor in de desktop iets van port forwarding gebruiken? Zo ja waar doe je dat dan?

  NB (Ik heb hetzelfde modem maar bij mij hangt het direct aan de Chello kabel; dat werkt prima).
 • Goedemorgen,

  Om te beginnen wil ik opmerken dat USB-modems verboden moeten worden en in ieder geval geweigerd door de gebruikers. Maar ik begrijp dat dit tegen dovenmansoren is ivm de komst van glasvezel (wat verwacht je daar trouwens van behalve meer kosten?). Mijn weerstand tegen USB-modems is echter wel zo groot dat ik nooit met één gewerkt heb en het enige familielid die me zijn internet liet fixen en een USB-modem had, heb ik eerst naar de computerwinkel gestuurd.

  Zover de eigenwijze opmerkingen.

  1. Dat modem, is dat echt een modem of zit daar ook een router in (zoals bij de zeer populaire Speedtouch modems? Waar zit het externe IP-adres, zit dat op de modem of op de pc? Kun je inloggen op zo een modem of hoe? Welke instellingen heeft het modem, IP-adressen aan WAN en LAN kant. Wat voor merk en type is het?

  2. We laten het draadloos eerst even voor wat het is. Eerst moet het bedraad netwerk werken anders gaat draadloos zowiezo nooit werken. Koppel daarom de router/WAPoint even los (!)aub en reset alle pc's die dan nog verbonden zijn met de modem en met de pc waaraan het modem zit.

  2.a De USB-modem hangt aan een pc en werkt ook alleen als die pc aanstaat. Staat die pc ook aan? En is Internet Connectie Sharing inderdaad ingeschakeld?

  De 192.168.1.1 die de NIC waarop je ICS inschakelt, krijgt, is OK voor ICS maar vindt het modem dat ook goed? Wat voor feedback krijg je als je op die pc een DOSPROMPT opent en doet: IPCONFIG /all ?

  2.b Heeft de pc waar de USB-modem aangekoppeld is, een werkende internetverbinding? Als je daar een DOSPROMPT opent en zegt: ping www.computertotaal.nl Welke reply krijg je dan?

  Als dit allemaal werkt (post de feedback maar op het Forum), dan is het tijd de router erbij te pakken. Je had trouwens mogelijk beter alleen een Wireless Access Point kunnen kopen zonder router, maar afijn. Waarom heb je dat trouwens niet gedaan?

  3. Ik neem aan dat het "netwerk" er nu zo uitziet:

  telefoonlijn - splitter - USB-modem -<USB-poort>- pc met ICS

  Ik weet niet of je op die router de routering kunt uitschakelen. Dus switch-only en Wireless Access Point only. Zoja, dat zou ik dat doen want een onnodige router in je netwerk is niet aan te bevelen. Al kan het opzich geen kwaad, maar als die router dus alleen maar kan inclusief routering, moet je achter de router een 2e netwerk maken. Een router kan er niet tegen als hij 2 interfaces heeft die in hetzelfde netwerk zitten.

  De pc waaraan het modem hangt, is voorzien van een netwerkkaart en daaraan wil je de router koppelen. Dankzij ICS is die pc zelf ook al een router en dus moet je een klein netwerkje bouwen tussen router en ICS-pc. Alle verkeer dat vanuit je thuisnetwerk (achter de router) naar het internet gaat zal straks 2 maal ge-NAT worden. Dat geeft niet, tis een beetje overdone maar afijn.

  OK, dus die netwerkkaart in je ICS-pc is je LAN-aansluiting. Die netwerkkaart heeft dankzij ICS het ip-adres 192.168.1.1 gekregen met subnet /24 dacht ik me zo te herinneren. Dit betekent dat de WAN-poort van de router (die je hier rechtstreeks op gaat aansluiten) een adres moet krijgen binnen dit netwerk. Dus, koppel de router aan de pc en login. Configureer de WAN-poort voor DHCP (meestal is dit standaard) óf (en dat heeft mijn voorkeur) zet er gewoon bikkelhard op: 192.168.1.2 met subnet 255.255.255.0.

  Mogelijk moet je de router eerst aan een andere pc hangen omdat deze standaard met een ip-adres in een andere reeks begint, dat kan, neem aan dat je dat wel kunt want je hebt eerder die router aangesloten gehad en ingelogd. ZO niet, let me know.

  Open nu op de ICS-pc een DOSPROMPT en ping de router. Dus PING 192.168.1.2. Welke reply krijg je?

  Pas als je deze ping succesvol kunt uitvoeren kun je verder gaan.

  4. Vervolgens wil je via die router die ook WAP is, draadloosinternet regelen op de notebook. Daartoe moeten de NIET-WAN-poorten van deze router in een ander netwerk komen dan de 192.168.1./24 van de koppeling ICS-router.

  Hiertoe op de router inloggen. Schakel op de router de DHCP-server weer in. Die is nodig om de pc's die aanloggen op een van de switchpoorten op de router of via wireless, van een geldige IP-configuratie te voorzien. Configureer die DHCP voor een ander netwerk, bijvoorbeeld 10.10.10.0 / 255.255.255.0 en een bepaalde pool van adressen of dat kan ook, als deze standaard staat op 192.168.200.x /24. Dan hoef je er niets aan te doen.

  wat je nu hebt:

  modem ——————- ICS pc ————————- router —–
  IP-adres van provider 192.168.1.1 192.168.1.2 192.168.200.1

  of:

  modem ———- ICS pc —————– router —–
  IP-adres van provider 192.168.1.1 192.168.1.2 10.10.10.1

  Als je nu een pc aansluit op de router, en ik zou dat eerst indien mogelijk met een draad doen, zou deze een adres van de DHCP-server op de router moeten krijgen (en NIET van de DHCP-server op de ICS-pc). Controleer dit door dus een pc aan te sluiten en op de DOSPROMPT te doen: ipconfig /all

  Is het een 192.168.200-adres of een 10.10.10.-adres, dan is het goed. Is het een 192.168.1.-adres, dan is het fout.

  Controleer of je de ICS-pc kunt pingen: PING 192.168.1.1

  Zoja, controleer of je www.computertotaal.nl kunt pingen (en dus ook resolven, de naam).

  Zoja, dan heb je internet op die pc en op dat hele netwerk.

  Daarna kun je wireless configureren maar dat zou niets meer moeten zijn dan het dichttimmeren ervan. Dus WPA/WEP beveiliging, eventueel in de instellingen voor het wireless iets opnemen dat de router-DHCP ook voor het wireless geldt en zo voort.

  Succes!

  mvrgroet Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.