Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerkje met 'werkgroep' en 'workgroup'

Anoniem
joekoe
5 antwoorden
 • Hallo,

  We hebben hier 3 pc's (2 x win98 + 1 x winME) + 1 netwerkprinter (Brother HL 8050N) die via een router in een netwerk zitten (automatisch via DHCP).

  De 3 computers zitten in 'werkgroep' en de printer in 'workgroup'.
  Deze computers krijgen geen toegang tot de printer (alleen tot de andere pc's). Toen ik ooit (een engelse) winXP op 1 van de computers had geinstalleerd had deze wel toegang tot de printer. Die computer stond dan ook standaard in 'workgroup' (zoals de printer).

  Wanneer ik nu de werkgroep van 1 van de pc's verander in 'workgroup' verandert er bijna niets, behalve dan dat ik dan totaal geen toegang krijg tot 'volledig netwerk', maar wel tot de pc's via hun snelkoppeling in 'Deze computer'.

  Ik heb er ook geen idee van of en hoe het mogelijk is om de werkgroep van de printer te veranderen.

  Iemand een oplossing?
 • ja, zet alle pc's in de werkgroep 'werkgroep' inclusief printer. Volgens deze handleiding op pagina 79 en 103 zijn de fabrieksinstellingen van de printer te wijzigen. Mocht je daar geen zin in hebben, kun je altijd de pc's aanpassen. (onder netwerkinstellingen)
 • Bedankt voor de reactie, maar ik vind in die handleiding geen manier om de werkgroep van de printer te wijzigen en zoals hierboven staat haalt het veranderen naar 'workgroup' voor de pc's niets uit.

  Enig idee welke optie er dan wel moet veranderen van de printer?

  Ligt het trouwens wel aan de werkgroepen? Kan een pc van een werkgroep geen toegang krijgen tot een pc (of printer) in andere werkgroep?
 • tweede; het netwerk moet wel in hetzelfde subnet zitten. veelgebruikt is: 255.255.255.0. kijk na of de printer hier ook in zit.

  derde; de printer moet ook in dezelfde ip-range als de andere machines zijn. veelgebruikt zijn de ip's 192.168.2.x waarbij de 'x' een getal is dat uitgedeeld word door de router. staat de printer ook in deze range?
 • Bedankt!

  Ik kan het volgend weekend maar proberen maar ik hoop wel dat het opgelost zal zijn wanneer ik alles handmatig instel. Het netwerk heeft nu ip's in de 10.0.0.x range, misschien dat die printer dan problemen heeft met DHCP?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.