Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Welke 24p switch: Sweex, Edimax. Linksys...?

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Omdat ik het idee heb dat de combinatie van één Sweex 16-poort switch en één Sweex 8-poort switch niet echt geweldig is wil ik beide vervangen door één 24-poort switch. (De 16p zit achter een Draytekrouter en de 8p zit weer op de 16p.)
  Ik denk dat voor ons een 10/100 (unmanaged) switch voldoende is, Gigabit is niet nodig en bovendien te duur.

  Maar nu de vraag: welke 24-poort switch is het meest geschikt?
  - Weer een Sweex
  - Een Linksys (en dan de EF 4124 of de SR224)
  - Een Edimax 3124 RL
  - ??

  Al deze switches zijn ongeveer even duur, zo rond de € 100 - € 110, alleen de SR224 is ca. € 25 duurder (o.a. EMPC, Dronten).
  Voorzover ik kan nagaaan zijn de specificaties steeds in hooflijnen hetzelfde. Sommige kunnen in een rack gezet worden, maar dat is voor ons niet belangrijk - hij komt gewoon in de boekenkast.
  Mijn ervaringen met de beide Sweexen (16p en 8p) zijn niet slecht, alleen wordt de 16p wel erg heet - ik kan er nauwelijks mijn hand op leggen.
  Iemand heeft mij aangeraden voor een Linksys te gaan, want dat is van van Cisco en "dus" goed.
  De Edimax heb ik gezien bij Mycom, daar zit een ventilatortje in. Misschien goed voor de koeling, maar dat ding staat dus altijd te zoemen en na een jaar (slijtage) wordt dat geheid brommen. Ik weet niet of de andere switches ook zo'n fannetje hebben.
  Ik ben nog geen testen tegengekomen van dit soort grotere switches.

  Ik krijg de indruk dat alle bovengenoemde switches eigenlijk even goed (of even slecht…) zijn en dat het dus eigenlijk niet uitmaakt welke je koopt.
  Klopt dat, of is er toch sprake van duidelijke kwaliteits- en/of performanceverschillen?

  Graag advies,
  bedankt,
  -Kees
 • Gezien de oorverdovende stilte begrijp ik dat iedereen het eens is met mijn conclusie dat het allemaal niet zoveel uitmaakt. Heb inmiddels ontdekt dat Linksys het zonder fan "doet" dus ik denk dat die het dan maar moet worden. De SR224 dan, wat volgens Linksys zelf een vernieuwde versie van de EF-1424 zou zijn. Sweex is tenslotte ook maar Sweex, nietwaar?

  Groeten,
  -Kees
 • Voor zo'n netwerkje maakt het inderdaad niet echt veel uit.
 • Kom, kom, niet te laatdunkend over ons netwerk!
  Inmiddels heb ik de Linksys SR224 maar besteld.

  Groeten,
  -Kees
 • Intussen een Linksys SR224 aangeschaft en geïnstalleerd (EMPC Dronten, €121,-). De SR224 vervangt een 16p Sweex switch met daarop nog een 8p Sweex switch.

  Wat blijkt?
  - De 24p Linksys wordt veel minder heet dan de oude 16p Sweex en dat terwijl bij de Linksys ook nog de trafo is ingebouwd! (Bij de Sweex wordt een externe adapter in het stopcontact gestoken.) Bij de Sweex kon ik er soms zelfs mijn hand niet eens opleggen!!
  - De netwerkprestaties zijn duidelijk verbeterd (sneller). Of dat komt omdat er nu sprake is van nog maar één 24p switch i.p.v. twee switches of dat de Linksys gewoon beter presteert weet ik natuurlijk niet.
  - Intussen is ook gebleken dat op de ca. 1,5 jaar oude 16p Sweex minstens twee poorten niet goed meer functioneerden (soms wel, soms weer even niet). Het laat zich raden waardoor die kapot zijn gegaan: de voortdurende hitte in het apparaat is daarvan de waarschijnlijke oorzaak.

  Nog mijn dank aan de vertegenwoordiger van de HCC netwerk club op de HCC beurs die me de Linksys (dochterbedrijf van Cisco) heeft aangeraden in plaats van de 24p Sweex switch die ik eerst van plan was te kopen!

  Groeten,
  -Kees
 • wat jij beschrijft zijn in zijn algemeenheid ook wel de verschillen tussen prut (sweex) en normaal degelijk spul (linksys). Bij sweex word er regelmatig heel matig ontworpen. daardoor is het spul lekker goedkoop, maar vrij slap ( in mechanisch opzicht). Daarbij komt ook dat het niet degelijk is, waardoor contactjes onbetrouwbaar worden, en dat er onvoldoende ventilatie is, wat in samenwerking met on-the-edge ontwerpen ( waardoor veel warmteontwikkeling) hele hoge temperaturen tot gevolg heeft.

  Al met al denk ik dat je van zo'n Linksys heel veel plezier gaat hebben!
 • Harmtido,

  Bedankt voor je mooie woorden.
  Ik hoop inderdaad met Linksys wat betere ervaringen te hebben dan met Sweex. Ook met een Cardreader van dat merk waren de ervaringen niet zo denderend.
  Jammer, ze zijn wél goedkoop, maar Sweex komt er bij ons toch niet meer in!
  (Overigens kunnen ook hele dure apparaten tegenvallen: Miele bijvoorbeeld - na diverse problemen met verschillende apparaten van dat merk. Maar dat is iets voor een ander forum…

  Groeten,
  -Kees
 • Het maakt inderdaad niet uit welke je precies neemt. Ik denk dat de sweex dan wel de voordeligste keus is. Kwalitatief maakt het weinig verschil.
 • Pluspuntje voor Sweex:
  De anderhalve jaar oude en defecte 16p swich blijkt nog onder de garantie te vallen (3 jaar) en wordt door Funprice zonder meer vervangen.
  (Maar ik ben toch blij met de Linksys!)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.