Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Welke DNS en welke DHCP?

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Ik heb een netwerk met een domeincontroller (W2003S) en een router.
  Het aanmelden van de clients duurt ongelooflijk lang (minuten).
  Verbinding maken met de server via Extern Bureaublad gaat echter prima.
  De router functioneert nu als DNS- en DHCP-server.
  Verklaart dit het traagheidsprobleem, m.a.w. is het verstandiger DHCP en DNS door de domeincontroller te laten regelen?
 • Ja
 • Kort en krachtig. Kun je misschien ook uitleggen waarom de huidige configuratie het aanmelden zo lang laat duren?
 • aanmelden gebeurt op basis van AD welke gebruik maakt van DNS, de werkstations melden zich niet aan met hun dns-naam bij de Domain-controller en gaan dus broadcasten, door DHCP en DNS via de domain-controller te laten verlopen, worden namen en domeinen sneller gevonden. Je dient wel in je domain controller die de dns afhandelt wel je router en/of de dns'en van je provider op tegevn als forwardes om internetdns-namen goed te laten verlopen.
 • Helemaal duidelijk. Bedankt!
 • En zelfs het invullen van een forwarder is niet nodig.
 • [quote:d5f595ef35="Leo S"]En zelfs het invullen van een forwarder is niet nodig.[/quote:d5f595ef35]
  Inderdaad niet als je puur lokaal blijft, zodra je echter ook bijvoorbeeld het internet op wilt, zal je toch een externe DNS-server moeten raadplegen.
 • [quote:ed3bb0e9df="Venzent"][quote:ed3bb0e9df="Leo S"]En zelfs het invullen van een forwarder is niet nodig.[/quote:ed3bb0e9df]
  Inderdaad niet als je puur lokaal blijft, zodra je echter ook bijvoorbeeld het internet op wilt, zal je toch een externe DNS-server moeten raadplegen.[/quote:ed3bb0e9df]
  Toch gek dat dit bij al onze klanten gewoon werkt…

  Als je in de properties kijkt van je DNS-server, zie je een tabblad root-hints. Hierop vermeld staan de IP-adressen van de DNS-rootservers. Als je eigen DNS-server een bepaalde query niet kan resolven, wordt deze geforward naar een van de root-servers. Dit doet ie dus al automatisch, zonder dat je er ook maar iets voor in hoeft te stellen. Voorwaarde is wel dat je zelf geen forwarders hebt ingevuld en dat je zelf geen root-zone in je DNS hebt staan.
 • Uiteraard werkt dat, externe domeinnamen die hij niet resolven kan, worden geraadpleegt bij de rootservers, die geven vervolgens het dns-adres door voor de dns die dat domein beheert, en dan pas gaat hij naar de betreffende dns-server, is niet de logischte oplossing, maar werkt inderdaad wel.
 • Is juist wel de meest logische oplossing en is mij zelfs zo geleerd tijdens mijn MCSE-trainingen. Bij al onze klanten wordt het netwerk dan ook op deze manier ingericht.

  Juist als je een forwarder invult zit er een onlogische, extra stap tussen als de DNS-server waarnaar jij geforward wordt ook geen antwoord weet. Dan word je alsnog doorgestuurd naar een root-server. Gelukkig worden alle DNS-queries opgeslagen in een cache op de server, zodat je niet altijd doorgestuurd hoeft te worden naar een root-server.
 • Dus volgens jouw oplossing (die ik blijkbaar gemist heb tijdens mijn mcse-course), hoef je nooit de DNS'en van je provider in te vullen en kan je volstaan met de rootservers????? Dan zou de hele wereld klaar zijn met 11 adressen :-?
 • Daar komt trouwens bij dat de rootservers niet de naam bijv. www.telegraaf.nl kunnen resolven, de rootservers weten alleen wie de .nl domeinen beheren, vervolgens wordt er naar die servers gegaan om te kijken wie telegraaf.nl heeft en daarna pas wordt www.telegraaf.nl geresolved, dit terwijl de gehele DNS-record voor www.telegraaf.nl op de dns-server van je provider staat en dus rechtstreeks aangesproken kan worden, je gaat wel degelijk via een omweg, maar zoals ik al zij, het werkt….
 • @Leo S
  Ik had dit nog even voor je opgezocht, kan je je klanten toch wat beter inlichten en inrichten…..

  Wanneer DNS op deze wijze is ingericht zal de server in principe werken. Wanneer de DNS server een verzoek van een client computer niet kan afhandelen zal deze het doorsturen naar een van de rootservers. [b:d9b5dd6fb1]Dit is niet zo goed voor de performance, daarom is het aan te raden om een zogenaamde forwarder in te stellen[/b:d9b5dd6fb1]. Hiermee kan de DNS van bijvoorbeeld de provider als eerste referentie worden gebruikt.

  bron:
  http://www.win2kwereld.nl/apps/articles.asp?task=single&ID=98
 • Ook de DNS-server van de provider kan vaak bepaalde queries niet resolven. Deze doet dan ook een query bij een root-server. In dit geval zie ik het verschil in performance niet. Ik heb overigens nog nooit problemen met de performance gehad. Op alle queries die ik doe bij de eigen DNS-server (zonder forwarders) krijg ik keurig antwoord. In het verleden heb ik wel eens forwarders gebruikt, maar juist toen had ik problemen dat ik niet alle websites kon vinden.
 • Queries door de low-level dns-servers worden nooit op de root-server gedaan, de rootserver weet alleen wie de .nl .com .edu .info domeinen etc etc beheren, de rootservers worden alleen aangesproken door de dns-servers die een domein (zoals bijv. telegraaf.nl) beheren, ten eerste om nieuwe registraties door te geven of om domeinen op hetzelfde level te resolven, maar nooit door low-level servers. Maar ok, we dwalen zwaar af. Jij gebruikt een methode die in jouw beleving volgens de MCSE-methode is, op zoeken op internet zegt iets anders. Als je meent door ervaringen iets anders te moeten doen is dat natuurlijk prima, maar het is niet de manier waarop dns-servers werken. Vandaar dat ik de tip gaf aan de vraagsteller om een forwarder in te stellen als hij externe domeinen moet resolven. Ik gaf de link door om aan te tonen dat dat [b:15ba1311ff]de[/b:15ba1311ff] manier is waarop je een dns-server instelt.
 • Ik heb het een en ander nog eens nagezocht en het lijkt erop dat ik je toch gelijk moet geven… Bedankt voor deze wijze les.
 • Is al goed, we zijn er hier om vraagstellers te helpen en te disusseren over de verschillende mogelijkheden. Worden we allemaal wijzer van :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.