Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

LAN of WLAN

Anoniem
gerben
3 antwoorden
 • Ik moet ergens een LAN aanleggen met Windows XP PC's, en we zitten nu voor de keus: Wireless of niet?
  De afstanden binnen het gebouw tot de router zijn soms groot, 80 meter voor sommige PC's. kan je dan problemen verwachten?
  En nog een vraag: Is een LAN beter de beveiligen dan een WLAN?
 • 80 meter is nogal wat voor WLAN. Het kan werken indien er niet al te verstorende muren en/of plafonds tussen zitten (hangt van interne constructie muur/plafond af) EN je neemt een minimaal 54 Mbit (11g) verbinding. Die heeft groter bereik.
  Het is theoretisch niet te zeggen of je met deze afstanden in jouw situatie een WLAN stabiel krijgt. De specifikaties van de fabrikant stellen in de praktijk vaak niet veel voor!

  Beveiligen is met LAN uiteraard makkelijk: dit wordt niet door buitenstaanders 'uit de lucht geplukt'. Je hebt dan alleen met de interne beveiliging te maken (welke gebruiker mag bij welke informatie). Bij een WLAN moet je je met WEP of WPA gaan beschermen naar buiten je netwerk toe. Het inschakelen van WEP/WPA heeft in de praktijk nogal eens invloed op de stabiliteit/het bereik van je netwerk. Ook hier geldt: niemand kan exact voorspellen of dit in jouw situatie het geval zal zijn, ook de verkoper van de hardware niet.

  Persoonlijk vind ik 80 meter WLAN MET Wep/WPA nogal een risico.
 • BedrijfsLAn. Gewoon bekabelen vanwege die 80 meter.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.