Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

XP met NTFS en win98 met fat32 op een netwerk??

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Hoi,

  heb hier twee pc's staan, een met win xp en een met win98se. Beiden zijn aangesloten op Alcaltel Speedtouch 510 en delen bepaalde bestanden. Momenteel staat winxp op een fat32 schijf, maar ben aan het overwegen om een herinstallatie te doen en dan de schijf naar NTFS te formateren.
  Nu weet ik alleen niet of ik dan vanaf die win98 pc (met fat32) nog wel toegang houd tot de bestanden op de ntfs-schijf. Ik wil graag volledige toegang houden, dus lezen, bewerken, schrijven, alles. Kan dit?
 • Ja, als de gebruikersrechten dat toestaan, is er geen enkel verschil merkbaar.
 • win98SE kan geen NTFS lezen hij ziet gewoon de gehel partitie niet, ik zou die pc met w98se ook opnieuw installeren als ik jou was
 • Waarom zou ik die win98se pc opnieuw installeren? Feit blijft toch dat win98se een ntfs partitie niet kan zien? En de win98se pc is niet "krachtig genoeg" om ook XP te draaien.

  Lijkt erop dat mijn plannetje dus niet gaat werken…
 • [quote:130249eb0f="Jage"]Waarom zou ik die win98se pc opnieuw installeren? Feit blijft toch dat win98se een ntfs partitie niet kan zien? En de win98se pc is niet "krachtig genoeg" om ook XP te draaien.[/quote:130249eb0f]Tja, weet je, je moet niet iedereen geloven. NTFS via het netwerk is iets heel anders dan NTFS rechtstreeks via Windows 98. Nu heb ik voor de zekerheid, even gechecked, of WIndows ME (voor 98SE moet ik mijn computer opnieuw opstarten …), in staat is om NTFS via het netwerk te gebruiken. En dat kan dus!!! Dat een PC op Windows 98 draait, zegt nog niet dat er geen WIndows XP op kan draaien. Dat ligt een beetje aan de hardware in die PC. Nu heb je ook nog het verschil tussen 'het kan net', 'het kan niet' en 'het kan wel'. Je kan ook nog in ken veranderen, dat leest ook wel grappig. Verder ligt het eraan of je een doorzetter bent. Volgens mij zal het je lukken om Windows XP te gebruiken vanaf Pentium I met 64MB en voor het installeren is misschien 96MB nodig en een HD van pakweg 4GB. Minder lukt misschien ook wel. Maar ja, dat is geen configuratie om Windows XP praktisch en prettig te gebruiken. Wil je wat meer zekerheid, vertal dan iets meer over die computer met Windows 98.
 • eens met hans vosman. NTFS kan je via netwerk gewoon benaderen via w98 etc..
 • Op mijn werk doen ze dat al járen.
 • hmmm, altijd leuk om verschillende reacties te krijgen. Is dat dan weer zo'n onbegrijpelijk Microsoft gebeuren dat windows 98se zelf geen ntfs kan zien, maar wel via een netwerk? Of worden de gegevens via een netwerk aangepast zodat alle systemen het kunne lezen? Had namelijk ook begrepen dat je nogl wat trucjes uit moet halen om met win98se toch direct een eigen ntfs-schijf te benaderen.

  tweede systeem is trouwens een P3-500 (slot1), op een Intel P2B mobo, met 2x 128MB SDRAm 133, een te goede videokaart voor dit systeem, GFMX440 64MB en een 4GB HDD. XP kan hier vast op draaien, maar het moet wel soepel lopen en dat verwacht ik niet, uitbreidingen zijn ook niet aan de orde.
 • [quote:8b2e273b6d="Jage"]Had namelijk ook begrepen dat je nogl wat trucjes uit moet halen om met win98se toch direct een eigen ntfs-schijf te benaderen.[/quote:8b2e273b6d]
  Je gooit een aantal zaken door elkaar.
  Indien je een share via het netwerk probeert te benaderen (Xp shared een folder op een ntfs-schijf), dan kan dat gewoon met 98. NTFS of FAT/FAT32 zijn filesystemen die [b:8b2e273b6d]lokaal[/b:8b2e273b6d] gebruikt worden.
  Bij het aanbieden van een folder (sharen), worden de bestanden vanaf de client op een geheel andere manier benaderd. Wil je echter een ntfs-schijf lezen die fysiek aanwezig is in een pc met windows 98, dan heb je aparte tools nodig.

  Ik denk dat zo'n 20-30% van de bedrijfsnetwerken een NT-server met lokaal ntfs-rechten zijn, waarbij de clients Windows '98 zijn.

  Het heeft trouwens niks te maken met onduidelijkheid van Microsoft, maar eerder met mensen die het denken te weten en dat verkondigen als "de waarheid", meer een kwestie van gebrek aan zelfkennis dus :wink:
 • Nog even een toevoeging adhv je vraag. Als je nog wat ruimte hebt voor een aparte partitie, maak die dan NTFS en share daar een folder op, dan kan je jezelf overtuigen van het feit dat dat gewoon gaat. Je kan ook partities converteren naar ntfs zonder verlies van data, denk er wel om dat eventueel terug converteren naar FAT32 niet kan zonder third party tools (partitie/disk managers).
 • [quote:edbe2c431c="Jage"]tweede systeem is trouwens een P3-500 (slot1), op een Intel P2B mobo, met 2x 128MB SDRAm 133, een te goede videokaart voor dit systeem, GFMX440 64MB en een 4GB HDD. XP kan hier vast op draaien, maar het moet wel soepel lopen en dat verwacht ik niet, uitbreidingen zijn ook niet aan de orde.[/quote:edbe2c431c]Deze computer kan zonder meer overweg met Windows XP. De harde schijf zou ik zelf wel vervangen, want daar zal Windows veel sneller en prettiger bruikbaar door worden. Wanneer Windows 98 nu al lekker werkt, verwacht ik met WIndows XP geen problemen. Ik heb tot nu toe nog niet meegemaakt dat bij voldoende geheugen (en dat is hier het geval), Windows XP trager werkt dan Windows 98. Nu heb ik zelf, wat betreft oudere computers, alleen ervaring met WIndows XP op een PII-233, PII-350 en een AMD K6-3/400 systeem. Met name die laatste, draaide erg prettig met Windows XP Home.
 • Ikzelf heb onlangs XP op een P133 gezet met 96 MB. Wel alle thema's uitgeschakeld en de theme's service evenals systeemherstel, maar het liep toch "redelijk". Het systeem zoals TS beschrijft moet het dus ook wel kunnen, alleen zoals Hans vermeld wel een iets grotere schijf.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.