Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Heeft beveiligingstype invloed op kwaliteit van verbinding

Anoniem
Mehmet
6 antwoorden
 • Allen,

  Ben nu al een paar dagen aan het rommelen met mijn nieuwe draadloze netwerk. Opzich werkt alles redelijk, alleen stoor me aan het feit dat de verbindingskwaliteit heel erg schommelt. Modem/router/AP staat beneden in de huiskamer en de pc met wlan pci-kaartje staat pal daar boven met alleen een houten vloer er tussen. De verbinding schommelt tussen de 54 mbit en 1 mbit met een kwaliteit van 80% en 7 %. Verbinding is beveiligd d.m.v WEP/WAP….

  Heeft het type beveiliging invloed op de kwaliteit van de verbindiing?
  Zijn er ook nog andere factoren die de schommeling kan veroorzaken?
 • [quote:0708f9dc7d="Enios"]Heeft het type beveiliging invloed op de kwaliteit van de verbindiing? Zijn er ook nog andere factoren die de schommeling kan veroorzaken?[/quote:0708f9dc7d]Het beveiligingstype heeft geen invloed op de kwaliteit van de verbinding. Hooguit op de [i:0708f9dc7d]throughput[/i:0708f9dc7d] c.q. doorvoersnelheid van de verbinding. Dan bedoel ik niet het getal wat aangegeven wordt als verbindingsnelheid (bv. 24 of 54Mbit) maar de uiteindelijk data doorvoersnelheid die je bereikt met bv. het kopiëren van bestanden tussen 2 stations. Dit omdat de complexiteit van de beveiliging de processor in de router in meer of mindere mate belast, waarmee de overhead ("meerwerk") toeneemt.

  De kwaliteit van de verbinding is vooral afhankelijk van de aanwezigheid van stoorbronnen en de aard van de obstakels tussen zender en ontvanger. Een houten vloer zoals je aangeeft zou eigenlijk niet zo'n probleem moeten zijn, gewapend beton bv. is veel erger. Je kunt nog proberen de antenne's op beide apparaten wat te draaien. Een antenne heeft meestal geen perfecte 'bol' als stalings gebied, maar eerder een 'schijf'. En die 'schijf' staat dan haaks op de lengterichting van de antenne. Dus een vertikale antenne heeft een overwegend horizontaal stralingsvlak.

  Storingsbronnen zijn er legio; WiFi gebruikt de 2,4gHz band, waarin o.a. magnetrons en DECT telefoons (draadloos) ook zitten. Probeer anders eens te switchen van kanaal; je hebt binnen die 2,4gHz band nl. 13 kanalen tot je beschikking.
 • Ok thanks, :)

  Ik zal het straks eens proberen. Dat van die DECT telefoons wist ik niet….hebben hier maar drie van die DECT stations in huis….dat zou dus nog wel eens de oorzaak kunnen zijn….

  Maar stel dat ik nu de antennes van de modem/router/AP vervang door sterkere, zou de kans op verstoring dan worden verkleind….? heb twee exemplaren op het oog die een versterking zouden moeten opleveren van 5db per stuk…
 • ik weet niet wat voor router je nu hebt, maar als je een wat duurdere hebt heeft het geen zin om je antennes te vervangen want over het algemeen zijn die al erg sterk
 • Wanneer je bestanden kopieerd tussen de PC's, schommelt de overdrachtssnelheid dan ook zo? Dat kun je bv. checken met Netstat Live: http://www.analogx.com/contents/download/network/nsl.htm

  Zo ja, dan heb je idd een storingsprobleem, zo nee, dan schakeld de WLAN chip in de PC in idle modus (wanneer ie niks te doen heeft) waarschijnlijk terug om energie te besparen. De kans bestaat dan dat ie de draad weer op pakt, wanneer er daadwerkelijk veel data verzonden moet worden (grote file transfers).
 • Ik heb nu een SMC modem annex-b/router/acces point. Maar hoezo zou antennes vervangen geen zin hebben? Het probleem is hier nu wel mee opgelost….heb een senau flatpannel antenne 12 dbi aangeschaft..en nu door het hele huis een uitstekende verbinding zelfs tot 20 meter van het huis af is de verbinding nog goed….De tip van CK van het wisselen van kanaal heeft ook geholpen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.