Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

router of switch ???

Anoniem
Jaap H
18 antwoorden
 • Ik heb een speedtouch modem en twee pc's. Beide pc's konden het internet op via een Sweex Lan Switch. Deze switch is kapot en nu moetik dus een nieuwe (en liefst zo goedkoop mogelijk). Omdat het verschil tussen een switch en router (behalve dan dat een router over het algemeen duurder is) mij niet helemaal duidelijk is vroeg ik in de winkel om uitleg. Daar werd mij verteld dat ik alleen met een router met beide pc's het internet op zou kunnen.


  Wat is nu het juiste verhaal ???
 • Een router kan het externe IP-adress (van de internet provider gekregen) koppelen aan een IP-adress bestaand binnen je lan (local area network), maar als je meerdere IP-adressen (lees: pc's) wilt gebruiken, dan zul je die moeten verbinden m.b.v. een switch aan de router.
 • Is niet waar. Je kan ook met een switch internet delen. Maar dan wordt 1 van de PC's de server. En moet die server PC aanstaan, om de andere computers te voorzien van internet. Bij een router, is de router de server. En is het alleen nodig om de router aan te hebben om de andere PC's te voorzien van internet.
 • [quote:3e773ea4d8="johan kruize"]Ik heb een speedtouch modem en twee pc's. Beide pc's konden het internet op via een Sweex Lan Switch. [/quote:3e773ea4d8]Wanneer je zeker weet dat je beide PC's vias de switch kan gebruiken, dan heb je voldoende aan een switch. Kun je iets duidelijker aangeven hoe je netwerk eruit ziet/ag. Geef ook het exacte merk/type speedtouch modem om iedere twijfel weg te nemen.
 • ter verduidelijking : (bijna) alle routers die in NL worden verkocht hebben volgens mij 4-port swicth onboard zitten. Zodra je dus meer dan 4 apparaten wil gebruiken, dan koop je een losse switch erbij. Op elke switch ben je dan wel een poort kwijt omdat je ze doorlust.
 • Het is een Speed touch 510 , deze heeft maar één netwerk uitgang. Deze had ik verbonden met een Sweex 5 pports lan switch. Beide pc's konden het internet op terwijl de andere uitstond. Een echt intern netwerk heb ik trouwens niet.
 • [quote:8c925ecd14="roy_startpag"]Is niet waar. Je kan ook met een switch internet delen. Maar dan wordt 1 van de PC's de server. En moet die server PC aanstaan, om de andere computers te voorzien van internet. Bij een router, is de router de server. En is het alleen nodig om de router aan te hebben om de andere PC's te voorzien van internet.[/quote:8c925ecd14]

  Dit lijkt mij het niet te verhelderen; (zo zit het: :wink: ) een router is noodzakelijk voor internet toegang, een switch niet. Een switch wordt pas noodzakelijk bij de gewenste aansluiting van meer dan een pc op de router.
 • Een 510 kan ook als router worden geconfigureerd met behulp van de installatie software. Dit staat, zover ik weet, gewoon in de handleiding … lees die maar eens door … In dat geval voldoet een switch. Je kan dus kiezen. Of een router en dan op beide PC's tegelijk internetten. Of gewoon een switch en de 510 modem anders instellen (en heel misschien staat die al als router ingesteld …). Dan dus een switch en dan zou je ook op beide PC's tegelijk kunnen internetten. Ik ben het niet met Jaap H eens: Een router voor ADSL is volgens mij niet persé nodig voor internettoegang. Een modem kan voldoende zijn. Wat betreft de switch ben ik het wel met hem eens. Je kan natuurlijk de kabel steeds omwissellen. Dat laatste lijkt me niet echt praktisch.
 • Ik vind het wel overduidelijk… Hij had een SpeedTouch 510 aan een switch hangen en alle PC's konden onafhankelijk op Internet. Dan is die SpeedTouch toch gewoon een router?

  Koop een nieuwe switch, sluit die weer aan en je kan gewoon weer op Internet…
 • [quote:d2eac7f9fc="Leo S"]… en alle PC's konden onafhankelijk op Internet. Dan is die SpeedTouch toch gewoon een router?[/quote:d2eac7f9fc]Dit is eigenlijk het enige dat ik onduidelijk vind. Er wordt maar met 1 vd PC's geinternet. Dus het is niet duidelijk of de 510 modem in de router configuratie staat. Het is eigenlijk geen enkele moeite om dat in te stellen, maar ja, voor mij in ieder geval onduidelijk. Met je conclusie ben ik het gewoon eens: een switch voldoet omdat die al gebruikt werd.
 • [quote:48f11c981c="johan kruize"]Ik heb een speedtouch modem en twee pc's. Beide pc's konden het internet op via een Sweex Lan Switch.[/quote:48f11c981c]
  Er werd dus op beide PC's ge-internet voordat de switch kapot ging…
 • eens met leo, gewoon een nieuwe switch kopen
 • [quote:c51924d19c="johan kruize"]Beide pc's konden het internet op terwijl de andere uitstond.[/quote:c51924d19c]Mee eens, maar wat later zegt hij dus dit.
 • [quote:33afddf059="Jaap H"][quote:33afddf059="roy_startpag"]Is niet waar. Je kan ook met een switch internet delen. Maar dan wordt 1 van de PC's de server. En moet die server PC aanstaan, om de andere computers te voorzien van internet. Bij een router, is de router de server. En is het alleen nodig om de router aan te hebben om de andere PC's te voorzien van internet.[/quote:33afddf059]

  Dit lijkt mij het niet te verhelderen; (zo zit het: :wink: ) een router is noodzakelijk voor internet toegang, een switch niet. Een switch wordt pas noodzakelijk bij de gewenste aansluiting van meer dan een pc op de router.[/quote:33afddf059]

  Ik denk dat er gewoon sprake is van miscommunicatie. Wat je hier zegt klopt. Maar ik begreep in je vorige post dat je internet niet zou kunnen delen met een switch. En dat sprak ik dus tegen. Een switch kan gebruikt worden icm softwarematige proxy op de server PC. En dan kan ook iedereen in het gehele netwerk internetten. Maar omdat nu duidelijk is welk type speedtouch modem de poster heeft. Raad ik dus nu hetzelfde aan als alle andere. Full-duplex switch aansluiten op een van de LAN-poorten van het modem/router en internetten maar :D.
 • [quote:15d95e6b3c="roy_startpag"][quote:15d95e6b3c="Jaap H"][quote:15d95e6b3c="roy_startpag"]Is niet waar. Je kan ook met een switch internet delen. Maar dan wordt 1 van de PC's de server. En moet die server PC aanstaan, om de andere computers te voorzien van internet. Bij een router, is de router de server. En is het alleen nodig om de router aan te hebben om de andere PC's te voorzien van internet.[/quote:15d95e6b3c]

  Dit lijkt mij het niet te verhelderen; (zo zit het: :wink: ) een router is noodzakelijk voor internet toegang, een switch niet. Een switch wordt pas noodzakelijk bij de gewenste aansluiting van meer dan een pc op de router.[/quote:15d95e6b3c]

  Ik denk dat er gewoon sprake is van miscommunicatie. Wat je hier zegt klopt. Maar ik begreep in je vorige post dat je internet niet zou kunnen delen met een switch. En dat sprak ik dus tegen. Een switch kan gebruikt worden icm softwarematige proxy op de server PC. En dan kan ook iedereen in het gehele netwerk internetten. Maar omdat nu duidelijk is welk type speedtouch modem de poster heeft. Raad ik dus nu hetzelfde aan als alle andere. Full-duplex switch aansluiten op een van de LAN-poorten van het modem/router en internetten maar :D.[/quote:15d95e6b3c]

  Ik wou topic-starter het verschil aangeven tussen een router en een switch, waar topic-starter min of meer om vroeg. Ik hoop dat het duidelijker is.

  Trouwens mijn eerdere bewering dat een router noodzakelijk is, is onjuist. Indien een internet service provider voldoende IP-adressen levert, kan het met een switch. De pc's worden dan onderdeel van internet. Om twee netwerken te koppelen (het internet en een lan) is een router nodig.
 • [quote:d9d5d7cb75="Jaap H"]Trouwens mijn eerdere bewering dat een router noodzakelijk is, is onjuist. Indien een internet service provider voldoende IP-adressen levert, kan het met een switch. De pc's worden dan onderdeel van internet. Om twee netwerken te koppelen (het internet en een lan) is een router nodig.[/quote:d9d5d7cb75]
  Dan denk ik dat ik je hier ff moet corrigeren. Een router is ook noodzakelijk voor een internetverbinding met meerdere IP-adressen. De router wordt dan zodanig opgezet dat hij een subnetje van (meestal) 4, 8, of 16 IP-adressen routeert. Het heet dan ook niet voor niets een routed subnet. Van dit subnetje kan het eerste en het laatste IP-adres niet gebruikt worden (resp. netwerkadres en broadcastadres). Van de overgebleven adressen wordt door de provider meestal het eerste adres gereserveerd voor de router, die het subnetje aan het Internet koppelt. Ook hier is er dus sprake van twee netwerken die aan elkaar gekoppeld worden en zoals je zelf al schreef, gebeurt dit met behulp van een router…
 • [quote:a8ce586679="Leo S"]Ik vind het wel overduidelijk… Hij had een SpeedTouch 510 aan een switch hangen en alle PC's konden onafhankelijk op Internet. Dan is die SpeedTouch toch gewoon een router?

  Koop een nieuwe switch, sluit die weer aan en je kan gewoon weer op Internet…[/quote:a8ce586679]

  Speedtouch 510 heeft een ingebouwde DHCP server.
 • [quote:74b2288531="Mehmet"][quote:74b2288531="Leo S"]Ik vind het wel overduidelijk… Hij had een SpeedTouch 510 aan een switch hangen en alle PC's konden onafhankelijk op Internet. Dan is die SpeedTouch toch gewoon een router?

  Koop een nieuwe switch, sluit die weer aan en je kan gewoon weer op Internet…[/quote:74b2288531]

  Speedtouch 510 heeft een ingebouwde DHCP server.[/quote:74b2288531]
  Dus ??? :-? :-? :-?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.