Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Verloopplug RJ45 =>RJ11?

Anoniem
None
19 antwoorden
 • Hai,
  mijn ouders zijn van ISDN afgestapt en bellen nu weer normaal analoog. Internetten willen ze ook weer analoog doen, ipv met ISDN. Ze hebben hier al een modem voor, maar de stekkertjes passen hier natuurlijk niet in.
  Ik vraag me nu af of er bijv. verloopplugjes oid bestaan van een RJ45 naar zo'n telefoonstekkertje, RJ11 geloof ik. Kabels zelf knippen en die dingen erop zetten schijnt nogal lastig te zijn, dus daar waag ik me maar niet aan (en ik heb daar geen tang oid voor).

  Hebben jullie enig idee hoe ik dit op kan lossen zonder te hoeven doe het zelven?

  Bedankt maar weer :) ,
  Maarten
 • Wat wil je met de ISDN kabel? Gebruiken als een gewoon telefoon snoer? Voor ISDN wordt dacht ik de adres 3, 4, 5 en 6 gebruikt. Op zich past een R11 steker gewoon in een RJ45 connector. Probeer maar eens en je zult zien dat het past. Voor RJ11 wordt iha de middelste 2 aders gebruikt. Die zijn bij ISDN ook aanwezig, dus in principe kan je de telefoonlijn er gewoon op aansluiten.
 • gewoon nieuwe kabeltjes kopen, je geeft zelfs aan dat je niet wil klussen.
 • [quote:a4dc5c8d68="Hans.Vosman"]Wat wil je met de ISDN kabel? Gebruiken als een gewoon telefoon snoer? Voor ISDN wordt dacht ik de adres 3, 4, 5 en 6 gebruikt. Op zich past een R11 steker gewoon in een RJ45 connector. Probeer maar eens en je zult zien dat het past. Voor RJ11 wordt iha de middelste 2 aders gebruikt. Die zijn bij ISDN ook aanwezig, dus in principe kan je de telefoonlijn er gewoon op aansluiten.[/quote:a4dc5c8d68]

  Ik wil de ISDN kabel inderdaad als "gewone" telefoonkabel gebruiken, met die kleine stekkertjes dus. Volgens mij zijn die ISDN stekkertjes toch net even wat groter dan de RJ11's? Misschien haal ik ze door elkaar hoor, maar de stekker nu pas in ieder geval niet in een analoog modem (of zo'n telefoonplug) meen ik…En daar wil ik dus verloopjes voor hebben. Heb ik het dan echt niet goed geprobeerd?

  [quote:a4dc5c8d68]gewoon nieuwe kabeltjes kopen[/quote:a4dc5c8d68]
  De PC staat op zolder, en daar ligt dus al een kabel heen, en om er weer een nieuwe heen te trekken lijkt me wat veel van het goede… :)
 • gewoon bij de gamma een setje van een paar stekkertjes en een tangentje kopen voor een paar euri's …..

  even opletten dat je i.d.d. de middelste twee aders gebruikt,boven en beneden dezelfde en klaar is klara!
 • 1 doorlengbusje RJ45-RJ45 en dan een standaard RJ45-RJ11 snoertje erbij?
 • [quote:7fa7711646="Venzent"]1 doorlengbusje RJ45-RJ45 en dan een standaard RJ45-RJ11 snoertje erbij?[/quote:7fa7711646]

  Ah, dus die zijn er wel? Waar kan je die kopen? :)
 • [quote:6bda9e3497="MdB!"][quote:6bda9e3497="Venzent"]1 doorlengbusje RJ45-RJ45 en dan een standaard RJ45-RJ11 snoertje erbij?[/quote:6bda9e3497]

  Ah, dus die zijn er wel? Waar kan je die kopen? :)[/quote:6bda9e3497]
  Iedere pc boer? Mediamarkt, Mycom, ik denk Primafoon……
 • [quote:13e1f0653d="Venzent"][quote:13e1f0653d="MdB!"][quote:13e1f0653d="Venzent"]1 doorlengbusje RJ45-RJ45 en dan een standaard RJ45-RJ11 snoertje erbij?[/quote:13e1f0653d]

  Ah, dus die zijn er wel? Waar kan je die kopen? :)[/quote:13e1f0653d]
  Iedere pc boer? Mediamarkt, Mycom, ik denk Primafoon……[/quote:13e1f0653d]

  Best kun je het kopen bij een Electronica zaak,want bij media markt of prima foon kan je niet 2 stuks kopen.
 • Super, bedankt!!!
 • OK, bij Mycom geweest, en bij een electonicazaak, en die hadden allebei nog niet van zo'n stekkertje gehoord. Dus ik ga knippen.

  Er is me verteld hoe ik het moet doen, afknippen, strippen en dan in het stekkertje drukken en knijpen. Ik weet dat ik op moet letten dat dezelfde kleur aan dezelfde kant zit, maar die man deed het voor met een kabel waarin 4 draadjes zitten, en dat plugje heeft er 6. maakt dat nog uit? dus dat ik ook echt het linkerkabeltje helemaal links priegel en dan de rechter 2 openlaat? Of maakt dat niet uit? Of moet het anders?

  [quote:2a77bee7e9]even opletten dat je i.d.d. de middelste twee aders gebruikt,boven en beneden dezelfde [/quote:2a77bee7e9]
  Dus ik mag ze niet alle 4 in de plug stoppen? Die man in de winkel sprak hier niet over…

  Ik hoop dat jullie me nog eventjes uit de brand willen hebben, dan kan ik mn moeder op moederdag weer internet geven ;)

  PS nog even een aanvullende vraag: moet een telefoonplug nou 4 of 6 aderen hebben?
 • Inderdaad een tang kopen ([u:6b32c3abc5]+[/u:6b32c3abc5] 8Eur.) en zelf knijpen. De ISDN stekkers zijn breder dan gewone modulaire stekkers maar het gaat uiteindelijk maar om twee draadjes, die andere zijn voor een extra bel en voor overige aansluitingen.
  Als je een modulaire draad koopt en deze op een RJ45 stekker knijpt moet het werken.
  Zorg dat je de draden door laat lopen aan dezelfde zijde, dus als geel links zit bij stekker A dan zit ie rechts bij stekker B (dit is net andersom dan bij normale RJ45 aansluitingen)
  Dus schematisch zo; A[u:6b32c3abc5]#========#[/u:6b32c3abc5]B
  Aangezien je 4 draden hebt i.p.v. 8 zet je ze in het midden, dus de buitenste twee polen blijven vrij aan weerskanten.
  Schematisch; [size=24:6b32c3abc5]. . | | | | . .[/size:6b32c3abc5] (dit is dan het bovenaanzicht van je stekker)
  [Voor de duidelijkheid; pak er eens een gewone modulaire telefoondraad met stekkertjes bij. dan zie je dat als je ze met het lipje boven tegenover elkaar zet, opening tegen opening, dat de draden doorlopen aan dezelfde zijde. Het is namelijk een plat snoer en niet "twisted" zoals een 8aderige cat5 kabel.]
 • [quote:e39821f6a7]PS nog even een aanvullende vraag: moet een telefoonplug nou 4 of 6 aderen hebben?[/quote:e39821f6a7]
  je kunt wel alle 4 aders aansluiten, echter alleen de middelste 2 worden gebruikt.
 • Het veiligste is om alleen 2 draden in het midden te gebruiken (A-B van de steker). Maar het is me nog steeds niet echt duidelijk wat je precies wilt behalve dan de bedrading aanpassen. Je hoeft volgens mij alleen de bedrading naar een telefoon of naar een modem aan te passen.
  Ik heb op mijn werkkamer een dubbele UTP wandcontactdoos zitten waarop 1 UTP aansluiting voor de telefoon wordt gebruikt. Hierin past gewoon een RJ11 steker. De ander is een echte netwerkaansluiting afkomstig van mijn ADSL modem.
 • OK, ik denk dat ik het door heb.

  Nog een keer mijn bedoeling dan. Er ligt nu een ISDN kabel, die zat eerst op zo'n Quattro FOx (ISDN doosje) naar een ISDN modem in de PC. We hebben nu geen ISDN meer, dus de quattro fox is weg, en het ISDN modem ook.
  Wat ik nu dus wil is dezelfde kabel gebruiken, maar met andere plugjes: gewone telefoonplugjes ipv die dikkere netwerkplugjes (RJ45). Aan de ene kant komt die dan in een modulaire telefoonsplitter (zo'n grote telefoonstekker waar je nog een telefoonstekker op kan zetten), aan de andere kant in een analoog modem.

  [quote:5b16eacd85]
  Als je een modulaire draad koopt en deze op een RJ45 stekker knijpt moet het werken.
  Zorg dat je de draden door laat lopen aan dezelfde zijde, dus als geel links zit bij stekker A dan zit ie rechts bij stekker B (dit is net andersom dan bij normale RJ45 aansluitingen)[/quote:5b16eacd85]
  Dit klopt dan volgens mij niet, want het zijn dus [b:5b16eacd85]geen[/b:5b16eacd85] RJ45 stekkertjes die ik er nu op wil aansluiten, die zitten er dus al op maar passen niet in telefoonaansluitingen. In de winkel is me verteld dat dezelfde kleur aan dezelfde kant moet, maar dat zal dan wel met de verwarring te maken hebben over wat er precies moet gebeuren :oops:

  OK, ik zal de stekkertjes dus in het midden van de plug plaatsen, al lijkt me dat erg moeilijk, met dezelfde kleur aan dezelfde kant. Ik heb er overigens 3, dus het mag een keer fout gaan… :o
 • [quote:a43818ee9c="MdB!"]… want het zijn dus [b:a43818ee9c]geen[/b:a43818ee9c] RJ45 stekkertjes die ik er nu op wil aansluiten, die zitten er dus al op maar passen niet in telefoonaansluitingen. In de winkel is me verteld dat dezelfde kleur aan dezelfde kant moet, maar dat zal dan wel met de verwarring te maken hebben over wat er precies moet gebeuren :oops:

  OK, ik zal de stekkertjes dus in het midden van de plug plaatsen, al lijkt me dat erg moeilijk, met dezelfde kleur aan dezelfde kant. Ik heb er overigens 3, dus het mag een keer fout gaan… :o[/quote:a43818ee9c]Wat ik in dit verhaal tot nu toe gemist heb wat er tot nu toe gedaan is om de analoge telefoons werkend te krijgen. Ik vermoed dat er nu weer gewoon 2 draadjes uit de vloer, grond, muur komen waarop de huidige telefoon is aangesloten. Nu heb je nog een paar oude snoertjes van het ISDN modem die je wilt koppelen aan de ADSL modem. Maar ja, hoe zijn die oude snoertjes aangesloten? Volgens mij is het veel makkelijker om gewoon alles aan te sluiten zoals het zou moeten. Alle oude zooi eruit. Splitter plaatsen tussen de al gemaakte aanpassing voor de analoge lijn.
  Verder heb ik geen idee waar de modem staat. Bij die splitter of een eind verderop. Verder weet ik niet of de modem bij de computer staat of dat er al een lange netwerkkabel ligt. Dus eigenlijk kan ik je niks vertellen.

  Let wel goed op wat je gaat doen, als je weten wat je doet en waarom. Normaliter heeft UTP netwerk 8 draadjes en ISDN 5 draadjes in gebruik. Ik neem aan dat je dus een kabel hebt met 5 draadjes. Als dat een platte kabel is, dan weet ik niet of dit zonder meer past in een RJ 11 steker. In principe kies je de 2 middelste. Dat is het handigste wanneer aan de andere kant ook nog een 8 polige connector zit waarop vroeger de ISDN telefoon werd aangesloten. Nu kan daar dan gelijk een gewone telefoon op. In principe is de platte ISDN kabel ook wel passend te maken voor RJ11. Je moet inderdaad de kleuren goed in de gaten houden. Waar je op moet letten is dat de de 2 draden 1 op 1 worden doorgekoppeld. Voordeel van 2 draadjes is dat mocht die per ongeluk omgedraaid worden, dat de telefoon wel zal werken. Maar nogmaals, ik heb eigenlijk geen idee welke bedrading nu al in huis ligt, dus of wat je doet wel goed is, ik zou het echt niet weten.
 • Het wordt er inderdaad niet makkelijker op :-?
  als ik het goed begrijp wil je dus een bestaande, reeds liggende, platte ISDN kabel met 6 draadjes gaan gebruiken voor een modulair analoog telefoon systeem?
  In dat geval knijp je dus inderdaad gewoon de RJ11 stekkers op de bestaande draad.
  Hierbij zorg je dat de twee middelste draden op de juiste plek zitten. De overige 2 (of 4)draden -helemaal rechts en helemaal links- laat je weg. (je kunt ze gewoon afknippen)
  Het gaat om het contact dat gemaakt wordt op de middelste twee polen.

  Over dat aan dezelfde kant zitten;
  Zie het als een vierbaans snelweg. De rechterbaan blijft altijd rechts zolang de baan plat op de grond ligt. Maar dat betekent dus wel dat als je een stuk platte draad op de tafel legt en daar aan de uiteinden twee stekkers aan knijpt, het draadje wat rechts zit bij de ene stekker juist links zit bij de andere (ten opzichte van de stekker gezien)
 • [quote:6ada606c1e]als ik het goed begrijp wil je dus een bestaande, reeds liggende, platte ISDN kabel met 6 draadjes gaan gebruiken voor een modulair analoog telefoon systeem? [/quote:6ada606c1e]
  Ja, klopt. Het zou ook een UTP kabel kunnen zijn, dat weet ik niet meer, maar volgens mij blijft het principe dan hetzelfde…

  Dat is inderdaad een instinker dan van "dezelfde kant". Het moeilijkste is denk ik de draadjes echt in het midden van de plug krijgen. Op hoop van zege! :lol:

  Maarten
 • Nou, het is gelukt! Het was een gefrummel, want het bleek inderdaad een UTP kabel te zijn wat hier ligt ipv een ISDN kabel wat ik dacht (en waar de tang voor was om hem te strippen wat dus niet meteen lukte). Ik heb daar maar gewoon 2 draadjes met een kleurtje uitgepakt, gekeken of ze goed in de plug zaten en maar gewoon geknepen. Dit is blijkbaaar allemaal goed gegaan!

  Erg bedankt voor de hulp, ik had het anders denk ik niet gered! :) :) :)

  Maarten

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.