Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Problemen met netwerk tussen 95 en XP

Anoniem
None
26 antwoorden
 • Beste forummers,

  ik heb een probleem met het opzetten van een simpel netwerkje met een cross-cable, niet dat ik gewoonlijk met een cross-cable werk maar ik ben nu bij mijn tante, ik heb mijn laptop opnieuw geinstalleerd en nu wil ik bepaalde bestanden overzetten, die te groot zijn om met zoiets als directe kabelverbinding over te zetten. Ik heb dus gewoon een netwerk nodig. Beide pc's (de desktop en de laptop) hebben een netwerkkaart en die si ook goed geinstalleerd. De desktop heeft echter XP en de laptop 95 (nou niet beginnen dat ik een nieuwe laptop moet kopen, daar heb ik het geld niet voor) en die twee zien elkaar gewoon niet. Het probleem is waarschijnlijk dat op de laptop DNS uitstaat, en op de xp-pc niet. Op de XP-pc kan ik het alleen niet uitschakelen.

  Ik wil dus via een cross-cable wat bestanden overzetten, maar dat gaat niet.

  [quote:49525e883c][b:49525e883c]Instellingen laptop[/b:49525e883c]

  Computernaam: Laptop
  Werkgroep: Goosens
  Client: Client voor Microsoft-netwerken
  Service: Bestands- en printerdeling
  Protocol: TCP/IP

  IP-adres (statisch): 192.168.0.2
  Subnetmasker: 255.255.255.0

  WINS staat UIT
  DNS staat UIT
  NetBIOS staat aan maar het vakje is grijs dus kan ik niet uitzetten

  [b:49525e883c]Instellingen dekstop[/b:49525e883c]

  Computernaam: Computer
  Werkgroep: Goosens
  Client: Client voor Microsoft-netwerken
  Service: Bestands- en printerdeling/Qos-pakketplanner
  Protocol: TCP/IP

  IP-adres (statisch): 192.168.0.1
  Subnetmasker: 255.255.255.0

  Automatische metric
  WINS staat UIT
  DNS staat AAN met de volgende eigenschappen:
  - Primaire en verbindingsspecifieke achtervoegsels
  - Bovenliggende achtervoegsels
  - De adressen van deze verbinding registreren
  NetBIOS en LMHOSTS-lookup staan aan
  TCP/IP-filtering laat gewoon alles door[/quote:49525e883c]

  Het grote probleem is dat zelfs de lichtjes van de netwerkkaarten niet gaan branden.

  Lennart Goosens.

  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
 • Ik begin niet over je laptop. Maar wel over je OS. Windows 95 is een lek besturingssysteem. Microsoft geeft er niet eens meer support voor. Microsoft heeft dus XP ook niet geprogrammeerd met als doel dat mensen daarmee een netwerk kunnen bouwen tussen een Windows 95 machine. Denk dat je beter na kan denken om een ander OS te installeren, Windows 98 of ME b.v.. Heb je het netwerk geprobeerd in te stellen met de wizard thuisnetwerk van XP? Je kunt dan een diskette maken die je vervolgens weer op de andere computer kan gebruiken om alles in te stellen.

  Als dat niet werkt probeer dan eens handmatig gedeelde mappen in te stellen op de Windows 95 machine. En als dat niet werkt probeer jezelf dan te overtuigen dat de kabel goed is. Probeer een andere, of laat de kabel ff in de winkel testen.
 • [quote:42aa6a0905="roy_startpag"]Ik begin niet over je laptop. Maar wel over je OS. Windows 95 is een lek besturingssysteem. Microsoft geeft er niet eens meer support voor. Microsoft heeft dus XP ook niet geprogrammeerd met als doel dat mensen daarmee een netwerk kunnen bouwen tussen een Windows 95 machine. Denk dat je beter na kan denken om een ander OS te installeren, Windows 98 of ME b.v.. Heb je het netwerk geprobeerd in te stellen met de wizard thuisnetwerk van XP? Je kunt dan een diskette maken die je vervolgens weer op de andere computer kan gebruiken om alles in te stellen.

  Als dat niet werkt probeer dan eens handmatig gedeelde mappen in te stellen op de Windows 95 machine. En als dat niet werkt probeer jezelf dan te overtuigen dat de kabel goed is. Probeer een andere, of laat de kabel ff in de winkel testen.[/quote:42aa6a0905]

  Nou Windows 95 is voor mijn laptop de enige echt goede optie, si een oude laptop uit 1997 (Hewlett-Packard Omnibook 2000 CS) en kam vast wel 98 op, maar 95 draait er het beste op. Een kabel testen hoef ik niet voor naar de winkel, veel teveel rompslomp en ik heb zelf een multimeter (alleen ligt die thuis!). En die XP-diskette werkt niet onder 95, zo bleek toen ik dat probeerde. En voor de rest: het is best mogelijk om een netwerk met windows xp en 95 te maken, probleem is alleen dat bij mij thuis de router met DHCP alles regelt en ik het hier handmatig moet doen.

  Iig bedankt, maar ik heb nog steeds hulp nodig! :wink:
 • Windows 95 is goed te gebruiken ook in combinatie met Windows XP. Grote probleem is vaak de Windows aanmelding. Waarom moet je op WIndows 95 alles handmatig doen? Ook Windows 95 luistert naar de DHCP van de router … Vanwege de cross kabel moet je inderdaad handmatig instellen. Die DNS mag je rustig instellen, is op zich alleen nodig voor internet. Het is niet zo dat je die persé niet mag instellen. Het zelfde geldt voor de Netbios, waarom wil je dat persé uitzetten of waarom denkj je dat dat uitmoet? Dat is de ene kant.
  De andere kant, je zie dat de ledjes niet branden. Kijk dat is veel ernstiger want je moet toch wel iets van een verbinding hebben. Geen enkele WIndows zal anders werken en heeft dus niets te maken met WIndows 95. Heb je de kabel geprobeerd tussen andere computers, wat ik wil weten is, weet zeker dat de kabel in orde is? Kijk dat is helemaal geen stomme vraag! Geeft de XP computer aan dat er een netwerkverbinding is, of moppert die dat er geen netwerkkabel is aangesloten? Kun je pingen?

  Heb je al geprobeerd om je eerst af te melden op de Windows 95 computer en daarna weer aan te melden. Aanmelden is dus niet hetzelfde als afsluiten …
 • [quote:bac2086f58="Hans.Vosman"]Windows 95 is goed te gebruiken ook in combinatie met Windows XP. Grote probleem is vaak de Windows aanmelding. Waarom moet je op WIndows 95 alles handmatig doen? Ook Windows 95 luistert naar de DHCP van de router … Vanwege de cross kabel moet je inderdaad handmatig instellen. Die DNS mag je rustig instellen, is op zich alleen nodig voor internet. Het is niet zo dat je die persé niet mag instellen. Het zelfde geldt voor de Netbios, waarom wil je dat persé uitzetten of waarom denkj je dat dat uitmoet? Dat is de ene kant.
  De andere kant, je zie dat de ledjes niet branden. Kijk dat is veel ernstiger want je moet toch wel iets van een verbinding hebben. Geen enkele WIndows zal anders werken en heeft dus niets te maken met WIndows 95. Heb je de kabel geprobeerd tussen andere computers, wat ik wil weten is, weet zeker dat de kabel in orde is? Kijk dat is helemaal geen stomme vraag! Geeft de XP computer aan dat er een netwerkverbinding is, of moppert die dat er geen netwerkkabel is aangesloten? Kun je pingen?

  Heb je al geprobeerd om je eerst af te melden op de Windows 95 computer en daarna weer aan te melden. Aanmelden is dus niet hetzelfde als afsluiten …[/quote:bac2086f58]

  Niet helemaal goed, DHCP werkt ook met een crosskabel. Wat werkt overigens niet aan je netwerk? Ziet-tie geen computers in de netwerkomgeving? En als je dit doet?:
  start -> uitvoeren -> \\naamcomputer <enter>
  Kom je dan wel op de andere computer?
 • Maar echt nodig is DHCP niet, voor een netwerk tussen een Windows XP en Windows 95 pc. Zoals Hans.Vosman al aangaf is het inderdaad nodig dat eerst de beide ledjes van de netwerk kaarten branden. Zodra deze branden, is het verder niet zo moeilijk om de netwerk verbinding tot stand te brengen. Ik heb dit voor alle zekerheid gecontroleerd.

  Ik heb hier op en oude Pentium 166 Mhz met 64 MB RAM, op een verwisselbare EZ135 drive Windows 95B geïnstalleerd. (Ik neem voor het gemak aan dat de topic starter ook de B versie heeft.) Win95 Netwerk drivers geïnstalleerd. TCP/IP protocol geïnstalleerd, en overbodige protocollen verwijderd. Computernaam en werkgroep. Zowel Windows XP en Windows 95B een statisch ip adres gegeven. 1 map in Windows XP op delen gezet. Ik had al een pas geformatteerde diskette klaargelegd voor de wizard. Maar die bleek niet nodig te zijn, want de gedeelde map was al reeds te benaderen vanuit Windows 95B.
 • Zelf heb ik wel gecrosskabeld tussen een WIN 95 SE laptop en een WIN 2000 computer. Er moesten voor WIN 95 een paar netwerk updates geinstalleerd worden maar of dat echt nodig was weet ik niet. Die updates heb ik nog wel ergens.
 • Ehm ik heb geloof ik Windows 95A maar zeker weten doe ik het niet.

  Verder doet de kabel het volgens mij wel, heeft het altijd gedaan… En dat die ledjes niet branden wordt volgens mij dus veroorzaakt door foute instellingen op de XP, want ik heb iets dergelijks al eens eerder gehad met een werkende kabel en werkende netwerkkaarten. En ik heb ook van beide netwerkkaarten bevestigd dat ze werken, zowel de RealTek kaart in de XP als de Xircom PCMCIA-netwerkkaart/modem in de 95. Het kan er natuurlijk iets mee te maken hebben dat de instellingen op de XP-pc eigenlijk bedoeld waren om verbinding te maken met een 'ethernet-modem' (speedtouch router) voor de internetverbinding van mijn tante, maar wat ik ook aan de instellingen verander, het werkt niet! :o

  Maar hoe zit dat met die updates, kun je die sturen adriaan (a.tip)?

  [edit]
  Kunnen jullie nu eigenlijk niets wijzer worden aan de lijst met instelligen die ik gaf? Of moet ik nog meer informate geven?[/edit]

  Alvast bedankt, Lennart Goosens.
 • [quote:70a7f3ca0a="roy_startpag"]Niet helemaal goed, DHCP werkt ook met een crosskabel. Wat werkt overigens niet aan je netwerk? Ziet-tie geen computers in de netwerkomgeving? En als je dit doet?:
  start -> uitvoeren -> \\naamcomputer <enter>
  Kom je dan wel op de andere computer?[/quote:70a7f3ca0a]

  Heb je dit al uitgeprobeerd? Maar niet meteen doen als Windows is opgestart. Ff wachten, Windows heeft namelijk ff nodig om het netwerk te detecteren. Als dat niet werkt installeer het TCP/IP protocol dan eens overnieuw in XP. Dat moet zo:
  [code:1:70a7f3ca0a]
  Start -> uitvoeren -> cmd <enter>
  netsh int ip reset resetlog.txt
  [/code:1:70a7f3ca0a]
 • [quote:a68955fb0e="LGoosens"]Ehm ik heb geloof ik Windows 95A maar zeker weten doe ik het niet. [/quote:a68955fb0e] Ik ging uit van Windows 95B, omdat je laptop uit 1997 is, en Windows 95B uitkwam in augustus 1996. Maar dat kun je uiteraard controleren met de rechter muisknop op Deze computer en Eigenschappen. [quote:a68955fb0e="LGoosens"]
  Verder doet de kabel het volgens mij wel, heeft het altijd gedaan… En dat die ledjes niet branden wordt volgens mij dus veroorzaakt door foute instellingen op de XP, [/quote:a68955fb0e] Het zou niks te maken moeten hebben met de instellingen in Windows XP. Zelfs als je de laptop en de Desktop pc beide opstart met een Windows 95/98 opstart diskette, terwijl deze via een cross-kabel zijn aangesloten op de netwerk kaarten, dan zouden de ledjes al moeten branden. Eventueel zou je de RealTek netwerkkaart en de Xircom PCMCIA-netwerkkaart/modem kunnen testen met de diagnostische software van de fabrikanten.
 • Tsja maar ik heb al eens eerder gehad dat de lichtjes het niet deden door een foute instelling ofzo, want Windows heeft namelijk ook toegang tot bepaalde instellingen in (volgens mij) het BIOS van de netwerkkaart. Ik ben er alleen nog steeds niet uit! :( En als ie met start -> uitvoeren -> \\naamcomputer <enter> zou werken zou hij ook in Netwerkomgeving moeten staan dus dat heb ik niet geprobeerd.
 • [quote:ec1f4652e1="LGoosens"]Tsja maar ik heb al eens eerder gehad dat de lichtjes het niet deden door een foute instelling ofzo, want Windows heeft namelijk ook toegang tot bepaalde instellingen in (volgens mij) het BIOS van de netwerkkaart. Ik ben er alleen nog steeds niet uit! :( En als ie met start -> uitvoeren -> \\naamcomputer <enter> zou werken zou hij ook in Netwerkomgeving moeten staan dus dat heb ik niet geprobeerd.[/quote:ec1f4652e1]

  Is niet zo. Kan zijn dat het bij jou niet weergegeven wordt in netwerkomgeving maar dat je wel een netwerkverbinding hebt. Dit kan voorkomen als je NetBIOS protocol rot is. Dan krijg je die problemen. Dus zou het toch ff uitproberen.

  Heb ff dat LEDjes verhaal van jolo hier uitgeprobeerd. Heb ook een laptop en een PC aan elkaar gekoppeld met een crosskabel. En zelfs toen de instellingen verkeerd stonden branden de LEDjes wel! Dus jolo heeft gelijk. Ik moet wel zeggen dat op beide machines XP staan. Misschien dat een 95 machine anders reageert met dat LEDjes verhaal.

  Wat je nog meer kan proberen is de netwerkkaarten bij apparaatbeheer verwijderen. En dan computer opnieuw opstarten en installeer ze dan opnieuw.
 • [quote:0a45305aee="LGoosens"] Tsja maar ik heb al eens eerder gehad dat de lichtjes het niet deden door een foute instelling ofzo, want Windows heeft namelijk ook toegang tot bepaalde instellingen in (volgens mij) het BIOS van de netwerkkaart.[/quote:0a45305aee] Daar heb ik anders nooit van gehoord. Heb je daar dan een link over? Ik heb zelf ook wel eens een netwerkkaart, die na enkele jaren goed functioneren, het ledje het ene moment wel en het andere moment niet brandde. Bij mij lag dat ook niet aan de netwerk-kabel, maar aan de netwerkkaart. Toen het ledje uit was, gaf Windows XP aan dat de netwerk verbinding verbroken was. Nadat ik de netwerkkaart had vervangen, was het probleem opgelost. En daarom vroeg ik ook je netwerk kaarten te testen met de diagnostische software van de fabrikanten.
 • Heb je al gecontroleerd of het netwerkkaartje op de PC van je tante niet uigeschakeld is? Dan blijven volgens mij de LED's ook uit. Indien de gebruiker geen netwerkkaart gebruikt, wordt deze nog weleens uitgeschakeld om snelheid te winnen.
 • Voor de netwerkkaart van mijn tante kon ik zo gauw geen diagnostische software vinden, maar voor de PCMCIA ethernet/modemkaart van Xircom, in de laptop, staat dat standaard geinstalleerd en den wordne alle tests met succes afgerond. Ik ben nu weer even thuis en nu werkt het hier wel weer gewoon, wat dus betekent dat het niet aan de laptop ligt. Verder staat de netwerkkaart van mijn tante NIET uit, deze wordt gebruikt voor het internet (met een 'ethernet-modem' (router) van HetNet (Alcatel Speedtouch)). Maar als ik over een paar dagen bij m'n tante ben heb ik toch het liefst dat ik het dan werkend heb… :roll:
 • [quote:aff8aee997="Maarten81"] maar voor de PCMCIA ethernet/modemkaart van Xircom, in de laptop, staat dat standaard geinstalleerd en den wordne alle tests met succes afgerond. Ik ben nu weer even thuis en nu werkt het hier wel weer gewoon, [/quote:aff8aee997] Dus thuis brand het ledje van de PCMCIA ethernet/modemkaart wel. [quote:aff8aee997="Maarten81"] Verder staat de netwerkkaart van mijn tante NIET uit, deze wordt gebruikt voor het internet (met een 'ethernet-modem' (router) van HetNet (Alcatel Speedtouch)). [/quote:aff8aee997] Als het ledje dan wel brand, blijft alleen de cross-kabel over. Heb je die cross-kabel nu bij je, zodat je deze voor alle zekerheid nogmaals kan testen. Weet je wel zeker dat het een cross-kabel is?
 • [quote:ab236fe094="LGoosens"]… Verder staat de netwerkkaart van mijn tante NIET uit, deze wordt gebruikt voor het internet (met een 'ethernet-modem' (router) van HetNet (Alcatel Speedtouch)). Maar als ik over een paar dagen bij m'n tante ben heb ik toch het liefst dat ik het dan werkend heb… :roll:[/quote:ab236fe094]Op zich maakt dit wel enig verschil, tenminste dat zou ik denken. Bij internet gebruik absoluut geen Bestandsdeling via die netwerkverbinding, bij gewoon gebruik juist wel. Tenminste als niet wilt dat anderen rond kunnen neuzen op je computer. Bij gebruik van een firewall moet je oa ook nagaan of de verbinding is toegestaan. Is er een firewall aanwezig? Die van XP en/of een andere? Ook voor wat betreft de XP netwerk wizard. Zolang Windows XP niet klaagt over de netwerkverbinding, is de kabel vermoedelijk wel okay. Helemaal zeker ben je pas als die kabel tussen 2 andere computers wel werkt.

  Ik heb alleen WIndows 95 ervaring met de B versie (eigenlijk de OSR2.1 versie) in combinatie met Internet Explorer versie 4.01 of hoger. De updates die je nodig hebt zijn dacht ik gewoon via de Windows update op te halen.

  Wat zie je staan als je op de Windows 95 computer op 'Start' klikt? Boven 'Afsluiten' moet je ook iets zien staan als 'xxx afmelden'. Met xxx de gebruikersnaam. ZIe je iets dergelijks staan?
 • Nee, geen firewall enzo. En Bestands en printerdeling is geloof ik aan, maar het lichtje zou toch moeten werken.

  Ja, het LEDje werkt hier thuis wel, maar ik gebruik hier een betrekkelijk dure router met alles erop en eraan, die alles automatisch doet via DHCP enzo.

  Ja, ik weet heel zeker dat het een cross-kabel is. Zo heb ik hem gekocht en zo heb ik hem tijden lang gebruikt voor we een router en ADSL hadden, maar slechts een simpel netwerkje met twee pc's.

  Ik ga de kabel nu wel eventjes doormeten, maar ik weet bijna zeker dat de kabel goed is. Jullie horen wel of de kabel het doet.

  Groeten van Lennart Goosens. :wink:
 • Kun je thuis niet even een verbinding maken tussen je laptop en je bureaucomputer met die crosskabel. Dan weet je het zeker.
  En bij je tante. Kun je de router die je thuis gebruikt en een paar straight kabels niet meenemen en het daarmee proberen?

  Die software updates wil ik je wel opsturen. Ze zijn bij mij indertijd gebruikt met de Engelse WIN 95 B versie. Maar als alles thuis goed werkt is het niet echt nodig, denk ik.

  WIN 98 op een oude laptop:
  Mijn ervaring met een IBM Tthinkpad en Compaq Armada met 100-133 MHz processors en werkgeheugen tot zo'n 80 GB is dat met name opstarten veel trager gaat dan onder WIN 95.
 • Ehm ik heb de kabel doorgemeten, en hij doet het.

  Nee Adriaan, ik kan niet met routers rond gaan lopen sjouwen want dat zal mijn tante vast niet goed vinden (mijn tante is nog altijd bang dat ik iets kapot maak aan haar computer :wink: ), en dan kan mijn moeder hier thuis niet meer op het internet.

  Dus ja, wat oh wat moet ik doen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.