Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

D-link switchen - verschil tussen un- en managed & layer

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Ik heb eens een unmanaged switch mogen lenen, en was hier heel tevree van! (snelheden van 80 Mbps!!! - met mijn klein router-switch haal ik hooguit 20 Mbps) Dit was een D-link DES-1024R+.
  Ik zou echter voor een investering gaan in zo'n soort switch.
  D-link is een merk waar ik heel tevree over ben dus …

  Mijn vraag is nu …
  Er bestaan switches unmanaged en managed, en dan nog verschillen in layers … Kan iemand mij hier wegwijs in maken?

  Ik ben nl. opzoek naar 24 of 16 poorts stand-alone switch die ik volledig kan beheren … en eventueel de mogelijkheid heeft op 1 Gbps poorten (mag als extra inbouw module zijn …)

  Hier de links:
  http://www.dlink.be

  Alvast hartelijk bedankt!
 • Nou er is ook gewoon www.dlink.nl hoor :)

  groetjes Edmond
 • Een unmanaged switch is eigenlijk een hub die switcht. Jaja… Wat ik bedoel, gemiddelde hub (muv die stackables van 3COM maar dat zijn weer halve switches) kun je een hub niet managen. Je prikt erin en het werkt en alles wat er via een poort ingaat, gaat er via de andere weer uit. Simpel.

  Bij een unmanaged switch is het ongeveer hetzelfde. ALles wat je aansluit werkt, poorten kun je niet dichtzetten, je kunt niet poort 8 een andere duplex of speed instellen dan op poort 9 (let wel, ik heb het over instellen op de switch en niet over wat je kunt aansluiten) en je kunt ook niet op poort 2 vast een mac-adres configureren.

  Bij managed switches kan dat wel. En nog veel meer. Switching-techniek is zeker zo geavanceerd als routing, dus je kunt er veel perfomance en functionaliteit mee uit halen mits de functionaliteit toegankelijk is.

  Bijvoorbeeld een Cisco switch heeft toegang via een consolepoort waarlangs je poorten kunt openen, dicht zetten, in een bepaalt VLAN kunt zetten, kunt monitoren, kunt…. Allemaal functies die een OS vereisen op de switch die het mogelijk maakt die switch te besturen. Te managen dus. Voordeel: functionaliteit, mits je weet wat je doet. Nadeel: kostbaar, zo een OS is duur om te ontwikkelen.

  Voor simpel thuisnetwerken, een zakelijk MKB-LAN is een managed switch overdone. Bovendien alleen kans op misconfiguratie. In een datacenter zie je alleen managed switches juist, daar heeft men die techniek nodig om het netwerk te fine tunen, in te richten. Noem maar op.

  Wat de layers betreft. Normaliter switcht een switch op laag 2. MAC-adressen. Laag 3 is voor de routers. Wat je nu ziet, al een hele tijd, is dat switches intelligenter worden. Ze kunnen ook verkeer sturen op grond van kenmerken uit de OSI-lagen boven de 3. Bijvoorbeeld HTTP wel doorzetten naar een machine maar iets anders niet. Loadbalancing, ene request op poort 80 (http) naar de machine op poort 8 , het volgende naar de machine op poort 9. Of als de machine op poort 8 down blijkt te zijn, alles ineens naar poort 9 zodat de server die daarachter hangt, het werk overneemt. Denk hierbij aan merken als Foundry maar ook Cisco kan het. En ongetwijfeld andere ook nog wel.

  Kortom, allemaal geavanceerde technieken. Nodig voor thuis? Nee. MKB. Nee. Leuk om mee te spelen, ja.

  Kortom, voor thuis en MKB is een unmanaged laag 2 switchje prima. Het is de oude hub maar dan net even efficienter qua netwerkwerkwijze.

  groetjes Edmond
 • Na even nadenken …

  zou ik de aankoop overwegen van een 24 poorts switch
  Mijn voorkeur gaat uit naar D-link … wegens ik hier heel tevreden van ben en al eens een 24 poortswitch gebruikt heb.
  De snelheden waren prachtig 80Mbps (ten opzichte van max 20 Mbps met een klassieke kleine router switch)

  Ik weet niet zelf niet wat nemen … geen ervaring in grote switchen …

  Mijn doel is vnl deze te kunnen gebruiken op lanparties…
  Eventueel met beheer mogelijkheden …
  Een gigabit switch is ruim buiten mijn budget (in die maat toch …)

  Mijn budget is: 100-200 EUR

  Zou iemand mij kunnen helpen bij deze keuze?

  Alvast bedankt!
 • Nou, weet niet hoe groot je die LAN-party wilt maken maar voor een 160 Euro heb je dezelfde switch als die ik heb, GB-speed, Zyxel Dimension GS-108 (10/100/1000 Mbps, 8 poort)

  Ik zou voor unmanaged gaan. Voor wat jij wilt heb je zeker geen managed switch nodig. Krijg je ook niet voor dat geld.

  groetjes Edmond
 • wat jij toont is slechts een 8 poorts switch, de TS was op zoek naar een 24 poorts.

  TS: ik denk dat je je GB-poortjes zal moeten laten varen. anders ga je echt nooit een 24 poorts vinden voor minder dan 200 euro

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.