Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

printen

Anoniem
Mehmet
8 antwoorden
 • Hoe kan ik een printer via een router aansturen?
  Ik heb dus een PC onder XP, ik heb ook een laserjet-4 met een 10-100 TX jetdirect kaart erin.
  Hoe moet ik nu het een en ander aan de steel steken, zodat ik in mijn netwekje(werkgroep) deze printer kan aansturen via de router?
 • Je router moet wel voorzien zijn van een print server. Is dat bij jouw router het geval?
 • OF je router is voorzien van een printserver (dan kan elke in het netwerk hangende PC die printer aansturen) OF je router is dat niet. In dat laatste geval moet je de printer aan een compu hangen die altijd aan moet staan als je van een andere compu een printopdracht geeft. Uiteraard moet wel de printerdeling in je netwerkinstellingen opgenomen zijn.

  Heeft je router geen printserver, dan kun je er een losse aanhangen. Heel goedkoop is dat overigens niet.
 • Mijn probleem is dit:
  Ik heb de laserjet momenteel aan een PC hangen.
  Ik heb prive een netwerkje van 4 PC's en als ik met een van de andere PC's wil printen, moet die PC waar de printer aanhangt altijd aan staan.
  Als ik dus de printer aan de router zou kunnen hangen, dan hoeft er geen extra PC meer aan te staan.
  Nou hoe steek ik dit in elkaar, hoe kan ik die printer aansturen, als ik hem aan de router hang, moet ik dat in de router aangeven, of ziet elke pc die standaard zo al het internet op kan, die printer dan automatisch….
 • [quote:e8ad911ac4="ger jansen"]Mijn probleem is dit:
  Ik heb de laserjet momenteel aan een PC hangen.
  Ik heb prive een netwerkje van 4 PC's en als ik met een van de andere PC's wil printen, moet die PC waar de printer aanhangt altijd aan staan.
  Als ik dus de printer aan de router zou kunnen hangen, dan hoeft er geen extra PC meer aan te staan.
  Nou hoe steek ik dit in elkaar, hoe kan ik die printer aansturen, als ik hem aan de router hang, moet ik dat in de router aangeven, of ziet elke pc die standaard zo al het internet op kan, die printer dan automatisch….[/quote:e8ad911ac4]

  Zoals er al gezegt is moet je ofwel een printer hebben die als netwerkprinter kan fungeren (dus die je gewoon dmv een netwerk-kabeltje ook aan die router kan hangen) ofwel moet je een router hebben waar je een printer kan aanhangen, dus een router die tevens printserver kan spelen ofwel koop je een bakje dat je aan je router hangt waar je dan je printer kan aanhangen.

  je hebt de keuze.
 • Je printer heeft een ingebouwde printserver (JetDirect). Je sluit de printer dus met een UTP-kabel op je router aan. Standaard is een JetDirect ingesteld op DHCP. Hij zal dus automatisch een IP-adres van je router moeten krijgen. Je kan in de webinterface van je router zien welk IP-adres hij heeft uitgedeeld aan de printer. Als je JetDirect al een keer is geconfigureerd voor een vast IP-adres en je weet niet welk adres dat is, kun je op de site van HP het programma 'Web-jetadmin' downloaden. Hiermee kun je alle aanwezige JetDirect printservers in je netwerk opsporen en configureren.

  Het beste is om de JetDirect een vast IP-adres te geven (uiteraard eentje buiten je DHCP-pool om, anders kun je conflicten krijgen). Voor Windows 95 en 98 moet je van de HP-site nog extra drivers downloaden voor de JetDirect, op Windows 2000 en XP kun je rechtstreeks printen naar een IP-adres. Hiervoor moet je gewoon een printer toevoegen. Het is in dit geval geen netwerkprinter, maar een lokale printer. Laat je computer niet automatisch zoeken naar plug and play printers, want hij zal hem toch niet vinden. In het scherm waar je de poort moet kiezen, maak je een nieuwe poort aan. Kies vervolgens voor standard tcp/ip poort en vul het IP-adres van de JetDirect in. Kies de juiste driver en je kan printen…
 • Probeer het volgende:
  -sluit de printer aan via de Jetdirect kaart aan de router (heb je daar genoeg aansluitingen, anders ethernet switch er tussen)
  -ga naar de HP site, zoek daar op Jetdirect netwerk wizzard (waarschijnlijk kom je op een Engelse site), download die wizard en voer hem uit. Een risico: niet alle "oudere" jetdirect kaartjes worden onder XP nog ondersteund (ik heb een 175X liggen die ik onder XP niet meer aan het spelen krijg)
  -als dat werkt kun je op iedere PC een printer toevoegen, kies voor netwerk printer en laat Windows het verder uitzoeken.

  Zou moeten werken,
  André

  PS je router hoeft géén printerserver te bevatten, niet nodig!!!
 • Opgelost, samen komen we er wel uit.
  Mijn router heeft een dhcp server, en deelt dus ip-nummers uit.
  In de interface van de router kun je dus zien welk ip adres hij uitgedeelt heeft aan de printer.
  Ik installeer dus een locale printer, en verwijs hem daarbij naar dat ip nummer.
  Hij print nu perfect.
  Bedankt allemaal.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.