Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Win2000 server: XP client traag, Win98 client snel???

Anoniem
CenoByteZ
4 antwoorden
  • Hoi Iedereen,

    Ik zit al geruime tijd met een erg raar en onverklaarbaar probleem.

    Op het werk beheer ik een netwerk met een Windows 2000 server en daaraan 7 Windows XP clients en nog een stuk of 4 Windows 98 clients. 's morgens bij opstarten van de clients loopt alles lekker (server draait permanent), maar na enkele uren gaan de XP computers enorm traag worden in hun netwerkverbinding. Het opvragen van een Word document bijv. duurt soms tot wel 2 a 3 minuten, terwijl dit s morgens in 10 tot max. 30 seconden gepiept is. Verder lijkt het dan ook of op die machines lokaal alles trager gaat werken (vooral openen van dirs en opvragen van documenten) :-?

    We praten hier over een netwerk met een 3Com 16-poort switch, Cat5e bekabeling, Win 2000 server met laatste patches, alles met 100Mbit netwerkkaarten en vaste IP-adressen op 192.168.0.x range (DHCP uitgeschakeld als één van de eerste pogingen dit te verhelpen). De Win2000 server heeft 1 netwerkkaart naar de Switch en 1 naar een ADSL moden voor internet.

    Gisteren heb ik nog alle netwerkkaarten vastgezet op 100Mbit full duplex, maar ook dat schijnt niet te helpen…

    Het vervelende is dat er reeds 2x een certified engineer bij is geweest, maar dat het probleem niet consistent is en dus moeilijk te traceren.. Soms draait alles peachy, en dan na een paar uur zuigt het weer…
    Ik ben helaas geen netwerkguru, ondanks de tijd die ik me er de laatste maanden in heb verdiept, maar wil dit probleem toch graag oplossen.

    Help me please!
  • Tja, dat is wel een lastig probleem inderdaad. Hebben die certified engineers überhaupt iets kunnen vinden? Wanneer ik dit zo lees lijkt het mij in eerste instantie op een driver/netwerkkaart probleem of juist een probleem met de switch.

    Heb je de switch al een keer vervangen? En zijn die kaarten in alle XP stations hetzelfde? Zo ja, van welk merk en type zijn ze dan en welke drivers gebruik je voor die kaarten? Draait SP2 op die XP stations?

    Je zegt dat het openen van een Word bestand bv erg lang kan duren, maar bedoel je daarmee dat het browsen naar het bestand traag gaat, of het openen van het bestand zelf? Dat tweede kun je nl. troubleshooten met een tooltje als Filemon: http://www.sysinternals.com/Utilities/Filemon.html
  • Nee, ze hebben niks concreets kunnen vinden. Het viel uberhaupt ook moeilijk te testen, want vaak is bij een herstart alles weer een tijdje ok.

    We gingen na verloop van tijd ook de switch verdenken en nu is alles tijdelijk vervangen door twee 8-poorts switches. Ik heb de indruk dat alles nu nog langzamer gaat, maar dat zal komen omdat er nu tragere (goedkopere) switches staan.

    De kaarten in alle XP-stations zijn niet hetzelfde. Het zijn twee verschillende PCI kaarten en één machine is een Dell laptop met geintegreerde LAN. Overal draait wel SP2.

    Over die Word bestanden: zowel het browsen erheen als het openen zelf gaat traag. Het openen van een (sub)directory duurt in de ergste gevallen tot wel 50 seconden, terwijl dit enkele seconden duurt als alles 'fris' draait.
  • [quote:1714777133="CenoByteZ"]We gingen na verloop van tijd ook de switch verdenken en nu is alles tijdelijk vervangen door twee 8-poorts switches. Ik heb de indruk dat alles nu nog langzamer gaat, maar dat zal komen omdat er nu tragere (goedkopere) switches staan.[/quote:1714777133]Tja, dat zou een verklaring kunnen zijn wanneer je een zwaar belast netwerk hebt. Maar in een typische kantoor omgeving (en dat is het vermoed ik) moet een iets tragere switch amper merkbaar zijn, lijkt me. Heb je de kabels wel eens vervangen? Al is het maar dat je nu op 1 van de 2 switches het spul vernieuwd. Dat zal wel geen makkelijke operatie zijn, want meestal zitten die kabels keurig weggestopt…

    Is het probleem - wanneer het optreed - echt consequent op [u:1714777133]alle[/u:1714777133] XP stations en dan ook altijd allemaal tegelijk? Heb je al eens een nieuw geïnstalleerd werkstation als vervanger ingezet, en heeft deze het dan ook? Het feit dat het zo nu en dan ineens - out of the blue - de kop opsteekt pleit eigenlijk ook weer eerder voor een configuratie fout of iets dergelijks. Als het een hardware probleem zou zijn, dan zou het eerder consequent altijd fout gaan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.