Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Beveiligingsinstellingen Linksys WRT54G

Anoniem
gerben3
7 antwoorden
 • Hoe kan ik het beste het draadloze deel van m'n netwerk beveiligen?
  Want hij is nu helemaal onbeveiligd, maar dan kan volgens mij iedereen bij m'n bestanden (voor zover die op deze pc staan, ze staan eigenlijk allemaal op m'n gecrashte pc) en iedereen kan gebruik maken van m'n internetverbinding.

  Ik liep al een beetje te klooien met de installatie op m'n pa's laptop (enige pc die draadloss verbonden zal zijn), maar dat kwam omdat de draadloos netwerkkaart in apparaatbeheer was uitgeschakeld.

  Maar toen we het wilden gaan beveiligen deed hij het nog niet, uiteindelijk werkt nu alles prima. Alleen is het wel helemaal onbeveiligd.

  Sowieso eerst een vraag, ik kan op die Linksys WRT54G inloggen op http://192.168.1.1 en dan m'n wachtwoord invullen (die heb ik wel al aangepast). Nou kan ik daar van alles instellen, maar dat is dan toch ook genoeg.
  Als ik op die pagina bijvoorbeeld de beveiliging inschakel, dan hoef ik toch niet op die laptop ook dingen aan te passen?

  Ik moet sowieso nog de manual helemaal doorlezen, en dat is een flink boekwerk. Want nu begrijp ik vrij weinig van al die instellingen die je kan maken.

  En dan nog een vraag, dat ding heeft geen uitknop, kan ik dan gewoon de stekker van de adapter er uit halen?
  Blijven de instellingen dan wel bewaard of is hij dan helemaal gereset?
 • Je logt in op de wrt en klikt op "wireless" dan het submenu, beveiliging en stelt hier een WEP of WPA (beter) sleutel in. Vergeet niet de "save"knop.
  Deze sleutel geef je ook op in het wireless deel van je laptop.
 • Ik kan kiezen uit WPA Personal, WPA Enternprise, WPA2 Personal, WPA2 Enterprise, Radius en WEP. Maar gewoon WPA2 Personal doen?
  Waar moet ik het overigens op die laptop instellen?

  Overigens stond er in de product data sheet die ik van linksys had gedownload nog wat info over channels, hij staat nu op 11 en dat werkt prima, maar daar staat:

  Channels:
  11 Channels (US, Canada)
  13 Channels (Europe)
  14 Channels (Japan)

  Nou lijkt het mij eerder logisch dat ze bedoelen kanaal 11, resp. 13 en 14 dan dat er zoveel kanalen zijn. Moet ik dit nog aanpassen, dus op kanaal 13 zetten?

  Het kan misschien geen kwaad, hoe verder hij van de 2,4GHz af zit hoe beter, want we hebben nog totaal andere apparatuur maar die wel op diezelfde frequentie werkt.
 • WPA personal (tkip)
  De "passphrase" die je in moet vullen, kun je zelf bedenken. bv ikkanalaardiginternetten

  In de eigenschappen van je draadloze netwerkkaart kies je natuurlijk ook wpa (psk) tkip
  en vul dezelfde passphrase in.

  Dat van de kanalen heeft te maken met het aantal beschikbare, niet welke je moet gebruiken.
 • Ik zou het erg waarderen als je mijn probleem als een op zich zelf staand probleem ziet en niet zomaar wat roept. Ik heb al gezegd wat de opties zijn voor de router en wat jij noemt kan niet, ik kan niet voor de router alleen tkip kiezen alleen AES of AES+TKIP. Voor de netwerkkaart kan ik WPA, WPA PSK of open kiezen en AES of TKIP, als ik WPA PSK kies en vervolgens TKIP en de sleutel invoer krijgt hij geen verbinding. Hij ziet de verbinding wel. Als ik op de router instel dat hij WPA Personal gebruikt met alleen AES en ik zet de netwerkkaart op WPA PSK en AES met de juiste sleutel krijgt hij ook geen verbinding. Als ik hetzelfde instel alleen dan WPA ipv WPA PSK dan krijgt hij ook geen verbinding.
  Hij blijft dan proberen verbinding te maken en iedere keer als hij bezig is een netwerkadres te verkrijgen begint hij weer opnieuw.


  Verder zou ik het ook waarderen als je niet alleen voor dit probleem een oplossing wil geven, maar ook een antwoord wil geven op m'n andere vragen die ik in dit topic heb gesteld.
 • 1) Je kunt gewoon de stekker er uit trekken.
  2) Er zijn inderdaad in Europa een paar meer kanalen dan in de VS.
  3) Bij de Linksys WAG354G, die ik gebruik, kies je voor WAP pre-shared key en geef je die op. Dan in de draadloze laptop, waar ik een draadloos Linksys PCMCIA kaartje gebruik, heb ik wpa psk en dezelfde key. Zo werkt alles bij mij goed.
  4) Verdere beveiliging is te krijgen door de mac adressen van je spullen op te geven en door SSID broadcast uit te zetten. Dat laatste gaat somd mis, sommige wireless kaarten doen het dan niet.
 • Dit is ook het beste manier. Zo heb ik het ook ingesteld.

  [quote:9b103f4758="a.tip"]1) Je kunt gewoon de stekker er uit trekken.

  2) Er zijn inderdaad in Europa een paar meer kanalen dan in de VS.
  3) Bij de Linksys WAG354G, die ik gebruik, kies je voor WAP pre-shared key en geef je die op. Dan in de draadloze laptop, waar ik een draadloos Linksys PCMCIA kaartje gebruik, heb ik wpa psk en dezelfde key. Zo werkt alles bij mij goed.
  4) Verdere beveiliging is te krijgen door de mac adressen van je spullen op te geven en door SSID broadcast uit te zetten. Dat laatste gaat somd mis, sommige wireless kaarten doen het dan niet.[/quote:9b103f4758]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.