Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Cat5 vs Cat6

Anoniem
None
5 antwoorden
 • Hallo,

  Ik had een vraagje met betrekking tot het gebruik van cat5 en cat6 in een netwerk. Met de zoekfunctie van dit forum heb ik er 2 andere topics over gevonden, maar die zijn te specifiek gericht op een bepaalde situatie. (1, 2)

  Ik ga internet aanleggen in een studentenhuis met 20 personen. Op dit moment hebben alle drie de verdiepingen een apart telefoon- en internetabonnement. Om de kosten te drukken willen we graag over naar één snel abonnement. Naast het delen van internet gaat het netwerk ook nog fungeren als intern netwerk. Op die manier kunnen computers onderling bestanden delen etc.

  Mijn vraag is nu: ik ga het hele netwerk in het geheel aanleggen, is het dan nuttig om cat6 te gebruiken, of is cat5 afdoende?

  Waar het mij met name om gaat is dat 1000Mbit op alle nieuwe computers de standaard is, terwijl de standaard in netwerken nog 100Mbit lijkt te zijn. Is het bij de aanschaf nu al nuttig om wall outlets en kabel te kopen die cat6 zijn? Dat is namelijk de grootste invertering. De switches zijn voorlopig 10/100Mbit omdat ze in de 1000Mbit-smaken nog te duur zijn, maar die kunnen t.z.t. voor relatief weinig vervangen worden.

  Uw advies graag.

  - Bas.
 • Gigabit netwerk kan geloof ik alleen via cat6.
  Wil je daar in de toekomst naartoe, zonder opnieuw kabels te moeten trekken, dan moet je dus cat6 nemen.

  Ik zou in jouw geval eens een vergelijking maken tussen prijs enerzijds en snelheid anderzijds, voor zowel megabit als gigabit.
  Is de extra prijs wel te verantwoorden voor de hogere snelheid ?
  (NB: hierbij is alleen intern verkeer te betrekken; megabit is nog steeds voldoende voor de gangbare ISP-abbo's).
 • Ik zou op Cat 6 metteen beginnen, reden:

  Zo een netwerk is niet zomaar iets het is een grote onderneming en vervolgens blijft dit ook een tijd liggen. Mochten er uitbreidingen van het netwerk nodig zijn kan je dit makkelijk doen ivm bandbreedte van cat6.
 • [quote:ebaf2d98ea="rolfb"]megabit is nog steeds voldoende voor de gangbare ISP-abbo's).[/quote:ebaf2d98ea]

  Hou daar wel rekening mee met belasting van meerdere personen he
 • Cat5 is bedoeld voor 10/100 netwerken; cat5e en cat6 voor gigabit. Als het niet te belachelijk duur is, zou ik ook voor cat6 kiezen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.