Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Bekabeld netwerk van twee computers

Anoniem
kees2310
16 antwoorden
 • Hallo,

  Wie kan mij vertellen wat ik nodig heb? Ik heb een laptop en een desktop computer. Beide hebben een netwerktaansluiting (ethernet). Ik zou graag de twee computers op elkaar willen aansluiten, zodat ik met de laptop de desktop computer kan benaderen. Ik ben via een kpn Experia box verbonden met internet. Die box heeft een viertal netwerkaansluitingen. Naast het met elkaar bekabeld verbinden van de twee computers, wil ik ook internet op beide hebben. Ik heb ontdekt dat je gewoon een computer kunt aansluiten op de internetbox zonder daar verder instellingen voor hoeven te doen. Maar wat heb ik nodig en wat moet ik doen als ik twee computers op elkaar wil aansluiten en die dan ook nog eens onafhankelijk van elkaar kunnen internetten (ook als een van beide bijvoorbeeld uit staat)?

  Willem
 • Kijk eens even in deze Sticky.
 • Afgaande op jouw beschrijving van die box, is het een gecombineerde router/switch. In dat geval is het gewoon een kwestie van op beide computers dezelfde werkgroep instellen, file sharing aanzetten en (een deel van) de bestanden deelbaar maken.
 • We hebben van alles geprobeerd, maar het wil niet lukken. Nog even alles op een rijtje.

  In maak gebruik van XP Professional. Ik ben met internet verbonden d.m.v. de KPN Experia box (heeft vier netwerkaansluitingen). Beide computer zijn daarop aangesloten en hebben ook internet, maar bestanden delen lukt niet.

  Hoe stel ik alles zo in dat ik met beide computers beide computers kan benaderen? Ik heb het geprobeerd via netwerklocaties en dan een nieuw thuisnetwerk instellen, maar dat lukt ook niet. Wellicht doe ik iets verkeerd.

  Wie weet de oplossing?

  Willem
 • Wat lukt er niet, zie je geen computer namen onder netwerklocaties? Of zie je geen verschil in werking? Soms moet je even alles laten bezinken en het gewoon opnieuw proberen. Omdat internet werkt, moet je vooral niet twijfelen aan de hardware en de bijbehorende instellingen. Om het wat moeilijker te maken, soms ligt er een firewall dwars.

  Vertel eerst wat je precies hebt ingevuld in de netwerk wizard en vertel wat er niet werkt.
 • Bepaal de ip's van beide machines eens, een kijk of ze elkaar kunnen pingen. Wat gebeurt er als je eventuele firewalls (tijdelijk!) uitzet.
 • Ik heb het volgende gedaan:

  Netwerklocaties > thuisnetwerk instellen (wizard volgt) > daarna 'overige' gekozen > vervolgens de eerste optie ('computer maakt verbinding middels een hub. Ook de andere computers doen dat') > daarna namen invullen, enz.

  Dit heb ik ook bij de tweede computer gedaan. Daarna komt er bij een van beide computers niets te staan in het venster Netwerklocaties en bij de andere computer de melding dat er geen voldoende rechten zijn (terwijl beide ingelogd staan als Administrator).

  Beide computers hebben feen firewall. Ook die van de modem is uitgeschakeld. Is het overigens wel mogelijk om met de KPN Experia box (4 netwerkaansluitingen) een netwerk tussen twee computers aan te leggen? Als ik beide computers op de box aansluit (elk met een eigen netwerkkabel), dan hebben ze wel internet, maar ze kunnen elkaar niet vinden).
 • Volgens KPN zou je ze onderling moeten kunnen verbinden.
  http://www.kpnadsl.nl/support/index_experia.html
  "Met de KPN Experia Box kunt u naast bellen ook één of meerdere laptops en/of vaste PC's waar op Windows is geïnstalleerd draadloos [b:fcc7a2640b]met elkaar[/b:fcc7a2640b] en met internet verbinden. "
 • Er staat dan weer niet bij hoe je het voor elkaar kunt krijgen.
 • Kijk eens bij vraag 32:
  http://www.kpnadsl.nl/support/technischevragen-experia.html#32

  Vaste ip's instellen, en dan eens pingen.
 • Moet ik doen wat bij vraag 32 staat als beide computers op de box zijn aangesloten en ik bij Netwerklocaties een thuisnetwerk heb ingesteld of beide computers aansluiten op de box en daarna de stappen volgen van vraag 32?

  Is pingen ook om te achterhalen of er een verbinding met een andere computer is? Ik dacht dat het alleen was om internet te testen. Internet werkt wel op beide computers als ze op de box zijn aangesloten. Alleen het communiceren tussen beide computers lukt (nog) niet. Maar ik zal eerst bovenstaande even proberen.
 • Pingen is iha gewoon een methode om te kijken of een bepaald systeem zichtbaar is. Dus inderdaad op het internet, maar ook lokale pc's in een netwerk.

  Als je beide pc's verbinding hebben met het internet, heb ze dus ook een ip. Kun je zien met bijvoorbeeld ipconfig. Probeer met die ip's eens onderling te pingen. Laat die vraag 32 maar even zitten.
 • Inmiddels is het bijna anderhalf jaar sinds de laatste post, nu ik als nieuw forumlid kom binnenwandelen…
  Ik steek gelijk maar gelijk van wal:
  Ik heb pas sinds een paar weken InternetPlusBellen van Planet, eigenlijk gewóón KPN dus..
  Totnutoe geen problemen gehad, maar dat veranderde vandaag:
  Ik had al 2 pc's met UTP-kabel op de (zilvergrijze) Experia-box aangesloten staan, en het netwerk vertoont óók geen problemen, maar Internet wél! Dat schijnt zomaar niet met meerdere Ethernet-pc"s te lukken omdat KPN dat gewoon NIET op de Experia-box ondersteunt, zeiden ze mij althans op de "service"-lijn. "Ja, wél [i:397739af7b][b:397739af7b]draadloos[/b:397739af7b][/i:397739af7b]" dus, maar dat wil ik écht niet!
  Nou leuk zeg: bij mijn oude Planet ADSL + "KPN vast" had het Speedtouch Multi-pc-modem daar anders helemáál geen moeite mee!
  Bij mijn vraag of dat te verhelpen was, werd ik gelijk al "afgepoeierd" met:
  "Ga eens zoeken op Google of haal er een slimme buurman of buurjongen bij, die kunnen U vast wel verder helpen"
  Ik had nou echt geen zin om daar nog verder op in te gaan dus heb ik dat zinloze gesprek maar beëindigd…
  Mijn vraag is eigenlijk:
  Kan ik mijn oude multi-pc-modem wellicht nog gebruiken -"achter" de Experia-box- om alsnog die ene beschikbare ïnternetverbinding te verdelen?
 • Je moet gewoon die Experia box kunnen gebruiken.
  Heb laatst nog een netwerkje met 2 vaste pc's en een draadloze laptop aangesloten op zo'n box bij iemand. Werkt prima.
 • Wat ik al zei: het netwerk gaat goed, [b:41a493bdc9]Internet[/b:41a493bdc9] wil echter [b:41a493bdc9]niet[/b:41a493bdc9] op de 2e pc…dus heb ik misschien iets verkeerd staan bij de LAN-instellingen waar ik niet uit kan komen…wie heeft er nuttige tips voor mij? Ik gebruik verder gewone UTP-netwerkkabels (géén "cross-overs";) precies zoals voorheen bij gebruik van hubs en modem/routers.
 • [quote:a7e197c02e="kees2310"]Wat ik al zei: het netwerk gaat goed, [b:a7e197c02e]Internet[/b:a7e197c02e] wil echter [b:a7e197c02e]niet[/b:a7e197c02e] op de 2e pc…dus heb ik misschien iets verkeerd staan bij de LAN-instellingen waar ik niet uit kan komen…wie heeft er nuttige tips voor mij? Ik gebruik verder gewone UTP-netwerkkabels (géén "cross-overs";) precies zoals voorheen bij gebruik van hubs en modem/routers.[/quote:a7e197c02e]Wanneer internet werkt, dan zou een gewoon netwerk ook moeten werken. Instellingen router zijn voor internet iets complexer dan voor alleen een netwerk. Voor de computer is internet eenvoudiger (bij keuze van automatische instellingen). Dus ja, KPN lijkt onzin te zeggen, tenzij in de router nog 1 of meer firewall instellingen zitten die een en ander blokkeren.
  Op de computers moet je iha de netwerkwizard uitvoeren. Gewoon op iedere computer de instellingen invoeren en niet moeilijk doen door zo'n diskette aan te maken. Lijkt me meer werk vooral als het fout gaat. COntroleer op de computer(s) ook de firewall instellingen,vooral als speciale software zoals Norton, Panda wordt gebruikt die ook een firewall kunnen hebben. De netwerk wizard in Windows houdt alleen rekening met de WIndows firewall …

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.