Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerk tussen XP en 98SE

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Ook ik heb een soorgelijk probleem als serninpc: problemen met installatie en werking tussen beide computers.
  De verwevenheid tussen een netwerk en Internet is zodanig dat ik soms twijfel of wel een netwerk ZONDER Internet (aansluiting) mogelijk is.
  Ik heb toch geen EXEL nodig om met WORD te kunnen werken?
  Dus hoe zit het, heb ik (een) Internet (aansluiting) nodig om een netwerk aan te leggen?
  Ik heb voor de netwerkkaarten het ICP/IP hokje afgevinkt (dus voor de duidelijkheid UIT) en alleen de NETBEUI geinstalleerd. NETBEUI is speciaal bedoeld voor Netwerken, ICP/IP is voor Internet (via mijn 56K modem). Met de andere (win98SE) computer gebruik ik geen Internet dan zelden met het aldaar geinstalleerde modem. Dus zeker niet via het netwerk.
  NETBEUI is niet standaard te installeren voor WinXP maar is wel mogelijk. De drivers worden wel met de WinXP install CD meegeleverd.

  Nu de vraag: welk goed en uitgebreid boekje moet ik aanschaffen waar ALLES in staat over de aanleg en oplossen van problemen van een netwerk.

  Ondanks alle mooie berichten hoe gemakkelijk de aanleg van een netwerk is, is dit voor mij van alle problemen de grootste bottleneck. Soms werkt het, soms niet, soms half.

  Of zou de problemen kunnen zitten in de firewall ZoneAlarm? (Firewall van XP staat uit.) Morgen eens proberen.

  MVG perloc
 • Het zou kunnen liggen aan je firewall, maar ook aan je netwerkkaarten. DEze staan waarschijnlijk op automatisch de snelheid herkennen. Nu blijkt dat ze telkens overschakelen omdat de 1 op 100 staat en de ander op 10. Dat herkennen ze van elkaar en dus schakelen ze allebei over. Hierna staan ze dus weer fout.
  Zet dus voor 1 van de kaarten de snelheid vast.
 • Dit antwoord is vragen om vragen.
  Als beide kaarten 100Mb zijn, schakelen ze dan toch nog om naar 10Mb af en toe? Ook tussen slechts 2 computers?
  Ik heb de een vastgezet (maar weet nog niet het resultaat) op "TX Full Duplex"
  Ik neem aan dat dit juist is (Half Duplex slechts in een richting?)

  En dat dat gezeur om passwords! Ik heb GEEN passwords ingevoerd, en waarom zou ik als ik de enige gebruiker ben!!
  Despondanks wil Win2000 als enige (dus WinXP gaat in beide richtingen ZONDER password) van de Win98SE computer naar de Win2000 computer een password weten. Ik zou niet weten welk!! Hoe komt dat – maar vooral, hoe kom ik er vanaf!! Ik heb gezocht en gezocht: alles is te installeren met een netwerk, maar de-installeren of veranderen…. Kan het niet vinden. En steeds maar weer dat Internet er tussendoor. Ik wil een netwerk ZONDER internet. Is dat teveel gevraagd?
  Ik schat zo in dat de volgende computergeneratie zonder internet onbruikbaar is. Wat moet ik dan met mijn modempje en een download snelheid van onder de 1kByte/seconde?? (Je leest het goed!!)

  In ieder geval hartelijk dank voor een antwoord en belangstelling.

  MVG perloc
 • Persoonlijk zou ik alles automatisch laten staan. Nu zijn er 100Mbit hubs die niet overweg kunnen met 10Mbit, dus heel misschien bestaan er ook netwerkkaarten die niet kunnen omschakelen. Eigenlijk is mijn indruk dat de meeste netwerkkaarten prima bruikbaar zijn (zelf heb ik oa Intel, 3Com en Realtek netwerkkaarten, sommige zijn behoorlijk gedateerd).

  Internet zou het netwerk niet mogen beinvloeden. Vaak is het zelfs zo dat internet eerder werkt dan het Windows netwerk (met bestandsdellen). In dat geval is het de test dat de hardware in orde is.

  Zelf heb ik het begin (dat is alweer heel lang geleden) ook flink zitten worstelen. Vaak is het probleem terug te brengen tot slechte contacten, kabels en soms zelfs ook: een niet (goed) werkende netwerkkaart.
  Tja, als in zo geval dan ook nog de verkeerde Windows netwerk instellingen worden gebruikt, dan is het eind zoek. Ga dus nooit zomaar wat uitproberen. Iets wat fout ingesteld staat gaat sowieso niet werken. Terugvinden van een instelfout is soms ook nog heel erg lastig.
  Vorige week so een p2p netwerk tussen een w95 en een w98 systeem opgezet. Meeste werk had ik met de netwerkkaartjes omdat de eigenaar niet wist waar de Windows installatieschijven waren. Verder werkte het uiteindelijk direct. Windows XP vind ik zelf makkelijker omdat er betere waarschuwingen worden gegeven een een computer herstart vrijwel nooit nodig is.
 • [quote:6cd34383a6="perloc"]Ik heb voor de netwerkkaarten het ICP/IP hokje afgevinkt (dus voor de duidelijkheid UIT) en alleen de NETBEUI geinstalleerd. NETBEUI is speciaal bedoeld voor Netwerken, ICP/IP is voor Internet (via mijn 56K modem). Met de andere (win98SE) computer gebruik ik geen Internet dan zelden met het aldaar geinstalleerde modem. Dus zeker niet via het netwerk.
  NETBEUI is niet standaard te installeren voor WinXP maar is wel mogelijk. De drivers worden wel met de WinXP install CD meegeleverd. [/quote:6cd34383a6]Zelf zou ik geen boek aanschaffen. Internet staat vol met informatie, te beginnen met mijn eigen homepage. Een goed boek ken ik niet, de meeste beginnen gewoon niet bij het begin, of beschrijven net die situatie niet die je zelf gebruikt. EN dan kom je er zelf op dat moment ook niet uit. De WIndows help is noverigens vrij goed te noemen. Het start probleem is de terminologie. Zelf zou ik overigens geen NetBeui meer gebruiken. Is ook helemaal niet nodig. Ergo, wanneer zelfs Netbeui niet een werkend netwerk oplevert, dan wordt mijn vertrouwen in de hardware en kabel(s) nagenoeg nul. Let in ieder geval goed op het wel/niet branden van de ledjes. Niet branden betekent geen verbinding, en dan doen verder de netwerkinstellingen er niet toe. Oftewel maak eerst de hardware in orde voordat je begint met de software en het configureren.
  Zelf zou ik gewoon gaan voor TCP/IP. Netwerkkaartjes en modem zitten elkaar echt niet in de weg, alleen even opletten met het instellen van de standaard verbinding (moet dan inbelmodem zijn). Verder begrijp ik dat je op beide computers een inbelmodem hebt, dus dan hoef je je verder ook niet druk te maken over de internet gerelateerde netwerkinstellingen (DNS, gateway). Ik neem overigens aan dat het modem in het XP systeem zit. Ik hoop wel dat je een goede firewall en virusscanner gebruikt, want een inbelmodem is tegenwoordig onveilig te noemen. En dan komen we dus op de firewall, iha de grootste probleem veroorzaker omdat die vaak netjes ook het netwerkverkeer blokkeert.
 • [quote:470839055c="perloc"]En dat dat gezeur om passwords! Ik heb GEEN passwords ingevoerd, en waarom zou ik als ik de enige gebruiker ben!!
  Despondanks wil Win2000 als enige (dus WinXP gaat in beide richtingen ZONDER password) van de Win98SE computer naar de Win2000 computer een password weten. [/quote:470839055c]Het gedoe met wachtwoorden heeft soms wel en soms niet met de gebruikersnaam te maken. Wat heel belangrijk is, is de letterlijke tekst van de foutmelding. Mijn homepage bevat er vrij veel informatie over omdat ik die problemen ook allemaal ben tegengekomen en soms bij een nieuwe installatie, zelf ook weer tegenkom. In het Win98-Win2000 voorbeeld (geldt voor (Win9x-Win2000) is het vermoedelijk een gebruikersnaam probleem. Het vragen om een wachtwoord betekent lang niet altijd dat ook echt een wachtwoord moet worden ingevoerd. Het betekent vaak gewoon dat de rechten voor de huidige gebruiker en de uit te voeren actie niet in orde zijn. Jammer genoeg is WIndows daar in zelf niet altijd even duidelijk in. Of eigenlijk ook wel, je mag het gewoon niet doen. Dat wachtwoord vragen schept dan dus de verwarring. Zelfs met wachtwoord zal het niet werken omdat dat niet het probleem is. De oplossing is iha om de gebruikersnaam die gebruikt wordt op het Win9x systeem toe te voegen aan het WIn2000 systeem. Een andere oplossing is om de standaard gebruikersnaam op het Win9x systeem aan te passen aan die van het Win2000 systeem. Nog een andere oplossing is om echt alles open te zetten. Dat doe ik zelf dus niet! Je kan op het Win2000 eventueel wel toegant gevent tot een map.
 • Win2000 is bedoeld voor de zakelijke markt… Daarom zal je in boekjes in de standaard boekwinkel weinig vinden over Win2000 netwerkje thuis…. De help van win2000 is vrij duidelijk.

  Zelf een Netwerkje van een WinNT4.0 (voorloper Win2000) server met Win95 client en Win200 Client en die moeten allebei inloggen op het netwerk bij de WinNT server.

  Win2000 is inderdaad zo ingesteld dat als je een verbinding wil maken vanaf een andere computer moet je een geldige gebruiker zijn op het win2000 systeem… Bij één gebruiker op het win2000 systeem is dit automatisch de administrator / beheerder. Hiervan moet dan ook naam en wachtwoord ingegeven worden. Met Tweakui van MS kan je dit automatisch laten doen.

  In win2000 moet je anders een gebruiker maken met de naam van de Win98 machine, dan kan je er zeker in.

  Ik zou de crosskabel vervangen door twee rechte kabels en een hub/switchje… Dan kan je later nog een PC aankoppelen…
 • [quote:a5286556f3="RK"]Win2000 is inderdaad zo ingesteld dat als je een verbinding wil maken vanaf een andere computer moet je een geldige gebruiker zijn op het win2000 systeem… Bij één gebruiker op het win2000 systeem is dit automatisch de administrator / beheerder. Hiervan moet dan ook naam en wachtwoord ingegeven worden. Met Tweakui van MS kan je dit automatisch laten doen. [/quote:a5286556f3]Kan ook zonder Tweakui, onlangs tegen aangelopen. Voorwaarde is wel dat 2000 niet in domein mode/bedrijfsmode wordt gebruikt. Overigens heb ik een Administrator en een gebruiker. Alleen mag je er in dit geval (net zoals met WIndows XP) er maar eentje van hebben.
 • Ik zal zien of ik met deze informatie eruit kom.
  Ik gebruik zonealarm als Firewall en F-prot win als virusscanner.

  Dank voor alle informatie.
  perloc
 • Nog steeds zoekende om de verbinding Win98 –> Win2000 te realiseren.
  De rest: Win2000 –> win98. WinXP –> Win98 en Win98 –> WinXP gaat zonder problemen, ehhh…. nou ja, moeizaam.
  Waarom wil ik dat allemaal. Ik ben bezig in het eindstadium van een programma welk werkt in een netwerk, nou ja, als ik de verbinding voor elkaar krijg, tussen meerdere computers. Daarvoor moet ik testen hoe dat programma's zich gedraagt tussen meerdere computers.
  Door Hans Vosman werd gesteld dat de gebruikersnaam (username) van de Win98 moet worden ingevoerd in de Win2000 computer.
  Ik heb een Win98 computernaam: de naam van mijn zoon. Maar een gebruikersnaam….??? Zou niet weten welke.
  Hans Vosman meldde dat op zijn site veel is te vinden over een netwerk. Maar wat is het site-adres? www.hans.vosman.nl werkt niet.

  Verder, zo ik een gebruikersnaam zou kunnen realiseren, hoe voer ik die dan in in Win2000??
  Wat gaat dat toch allemaal moeizaam.

  MVG perloc
 • [quote:16377bfcc3="perloc"]Nog steeds zoekende om de verbinding Win98 –> Win2000 te realiseren.[/quote:16377bfcc3]Je moet op mijn www blokje klikken, bv te zien onder een berichtje van mij. Probeer eens Netwerk.
 • In Windows 98 staat, wanneer je op Start klinkt, een item met … afmelden. Wanneer je niet weet wat de gebruikersnaam is, nou dan is dat … de gebruikersnaam.
 • Voeg in ieder geval de 98SE en de XP pc toe aan de trusted zone (het ip nr invullen op de andere pc), optie zit bij Firewall tab en dan Zones..
  Lukt het dan nog niet gebruik dan eventueel een ftp om bestanden tussen pc's uit te wisselen en zoek toch verder naar een oplossing.
 • Sorry voor de late reactie maar de telefoon is 10 dagen defect geweest. Probleempje in de Centrale. Dat heb je wel eens als je in een ontwikkelingsland woont…

  Mijn probleem met de netverbinding met XP is nu zodanig dat XP meldt dat er "No or limited connectivity" is (geel uitroepteken) maar waar ik weinig van merk: de verbinding werkt van XP –> 98 en van 98 –> XP.

  Ook de verbinding van 98 –> Win2000 heb ik voor elkaar gekregen. Na enig doorspitten van setup-s kwam ik ergens tegen dat bezoekers alleen maar mochten kijken in de Win2000 keuken, maar niks aanraken. Dat kon ik veranderen in ALLES MAG en nu werkt dat ook.
  Ik weet alleen niet meer hoe en waar ik dat voor elkaar heb gekregen…..

  Alle helpers hartelijk dank.
  MVG perloc

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.