Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Vreemd netwerk probleem W98SE en XP

Anoniem
Hans.Vosman
11 antwoorden
 • Ik heb een vreemd probleem met mijn thuisnetwerk. De configuratie is: PC-1 dual-boot Windows XP Home SP2/Windows 98 SE; PC-2 Win 98 SE; PC-oud Win 98 SE; Sitecom ADSL Home station Router/Switch. Alles verbonden met Ethernet kabels. Alles geheel up-to-date via Windows Update, laatste drivers, geen virussen, geen spyware, etc.

  Als ik PC-1 opstart met Win 98, werkt alles correct. De 3 PCs kunnen elkaar zien (alle 3 in dezelfde werkgroep), en Internet en e-mail werkt op alles 3 PCs. Niets aan de hand dus. Alle hardware en software, inclusief instellingen, zijn dus OK.

  Als ik PC-1 opstart met Win XP, kunnen opeens PC-1 en PC-2 elkaar niet meer zien. Echter PC-oud en PC-1 kunnen elkaar wel zien. Ook Internet en e-mail werken op alle 3 PCs. De protocollen en instellingen op PC-2 en PC-oud zijn hetzelfde. De netwerkkaarten zijn wat verschillend, maar voor de rest is alles hetzelfde bij PC-2 en PC-oud. PC-1 en PC-oud zien elkaar dus altijd.

  Mijn vraag is dus: enig idee waarom PC-2 (W98) opeens PC-1 (XP) niet meer ziet, terwijl PC-oud (W98) dat wel doet? Alle suggesties waar ik het zoeken moet, zijn welkom.
 • Kijk eens naar de gebruikers die op de verschillende pc's gebruikt worden
 • Netwerkwizard op het XP systeem uitgevoerd? Werkgroep naam hetzelfde? Unieke computernaam, oftwel elke computer heeft een eigen naam? Bestandsdeling aan op XP systeem?
  Wat zie je in de netwerkomgeving?
  Gebruik je op het W98 de oude W98 links naar een station op het XP systeem? Dat werkt niet, je moet een nieuwe verbinding maken.
 • Dank voor de reacties! Mijn antwoorden:

  1. Op alle W98 PCs zijn geen gebruikers aangebracht. Bovendien: ik dacht dat netwerk connecties niets te maken hebben met gebruikers; ze worden op PC-niveau aangebracht.

  2. Netwerkwizard op het XP systeem uitgevoerd? Natuurlijk, en de bijbehorende NETSETUP diskette op de W98 PCs uitgevoerd.

  3. Werkgroep naam hetzelfde? Zeker.

  4. Unieke computernaam, oftwel elke computer heeft een eigen naam? Natuurlijk, hoewel PC-1 zowel onder W98 en XP dezelfde naam heeft. En PC-oud heeft er geen moeite mee: die ziet PC-1 altijd. PC-2 ziet PC-1 alleen onder W98.

  5. Bestandsdeling aan op XP systeem? Zeker.

  6. Wat zie je in de netwerkomgeving? Op alle PCs zie ik de werkgroep; PC-oud zie ik altijd vanaf de andere twee; PC-1 zie ik vanaf PC-oud altijd, en vanaf PC-2 alleen als PC-1 onder W98 draait; PC-2 zie ik vanuit PC-oud altijd, en vanuit PC-1 alleen onder W98.

  7. Gebruik je op het W98 de oude W98 links naar een station op het XP systeem? Dat werkt niet, je moet een nieuwe verbinding maken. Vanuit PC-oud gebruik ik gewoon de oude links, en dat werkt. Vanuit PC-2 krijg ik geen verbinding, wat ik ook probeer.
 • [quote:dc61b0c141="Henk van Aerle"]1. Op alle W98 PCs zijn geen gebruikers aangebracht. Bovendien: ik dacht dat netwerk connecties niets te maken hebben met gebruikers; ze worden op PC-niveau aangebracht.[/quote:dc61b0c141]
  Nee, W98 zou altijd een standaard gebruiker hebben, dat is de naam die tijden installatie moet worden ingevoerd. Tja, je kan er van alles voor kiezen, dus ook iets onzinnigs. Zonder een goede gebruiker, zal het netwerk niet werken. Zolang onder Start de kreet '… afmelden' staat, met … een leesbare gebruikersnaam, dan zit het vermoedelijk op dit punt wel goed. In alle andere gevallen, dus niet.
  [quote:dc61b0c141="Henk van Aerle"]
  2. Netwerkwizard op het XP systeem uitgevoerd? Natuurlijk, en de bijbehorende NETSETUP diskette op de W98 PCs uitgevoerd.[/quote:dc61b0c141]Dat laatste heb ik zelf nog nooit gedaan, maar zou gewoon moeten werken.
  [quote:dc61b0c141="Henk van Aerle"]
  3. Werkgroep naam hetzelfde? Zeker.[/quote:dc61b0c141]Okay
  [quote:dc61b0c141="Henk van Aerle"]
  4. Unieke computernaam, oftwel elke computer heeft een eigen naam? Natuurlijk, hoewel PC-1 zowel onder W98 en XP dezelfde naam heeft. En PC-oud heeft er geen moeite mee: die ziet PC-1 altijd. PC-2 ziet PC-1 alleen onder W98.[/quote:dc61b0c141]Okay.
  [quote:dc61b0c141="Henk van Aerle"]
  5. Bestandsdeling aan op XP systeem? Zeker.[/quote:dc61b0c141]Okay
  [quote:dc61b0c141="Henk van Aerle"]
  6. Wat zie je in de netwerkomgeving? Op alle PCs zie ik de werkgroep; PC-oud zie ik altijd vanaf de andere twee; PC-1 zie ik vanaf PC-oud altijd, en vanaf PC-2 alleen als PC-1 onder W98 draait; PC-2 zie ik vanuit PC-oud altijd, en vanuit PC-1 alleen onder W98.[/quote:dc61b0c141]Netwerkomgeving is specifiek W98. Onder XP is het netwerklocaties.
  [quote:dc61b0c141="Henk van Aerle"]
  7. Gebruik je op het W98 de oude W98 links naar een station op het XP systeem? Dat werkt niet, je moet een nieuwe verbinding maken. Vanuit PC-oud gebruik ik gewoon de oude links, en dat werkt. Vanuit PC-2 krijg ik geen verbinding, wat ik ook probeer.[/quote:dc61b0c141]Bij mij werken de W98 links niet. Maar op zich is dat minder relevant. Punt 6, is wel belangrijk omdat een systeem sowieso eerst zichtbaar moet zijn.
  Check de gebruikersnaam (en de firewall instellingen op W98 en XP systeem indien van toepassing).
 • Een pc hoeft niet zichtbaar te zijn in netwerkomgeving… Tik in de windows-verkenner in de balk het IP-adres van andere computer en hij moet zichtbaar worden…. Het probleem dat je schetst is een bekend probleem… Bij mij met WinNT4.0 Workstation, win2000 en win95/98, geen problemen met gedeelde schijven, ip-nummer of netwerknaam (beginnend met \\ ) is het alsnog te benaderen. Zelfde geld voor de printer.
 • [quote:4960e2b292="RK"]Een pc hoeft niet zichtbaar te zijn in netwerkomgeving… [/quote:4960e2b292]Wanneer de PC via zoeken zichtbaar wordt, verschijnt die ook in netwerkomgeving. SOms duurt het lang. Tips is verder okay, want rechtstreeks benaderen is in ieder geval effectief. Wanneer het niet werkt, if de foutmelding posten.
 • Inmiddels is het probleem opgelost. Het had bij nader inzien niets te maken met de suggesties die jullie allemaal zo vriendelijk waren aan te dragen (waarvoor dank!). Het lag ergens anders.

  Het bleek dat het probleem opgelost was na de installatie van NETBEUI onder XP (zie Knowledge Base artikel 301041). Dit zegt natuurlijk niets over de onderliggende oorzaak (waarom deed de ene PC met uitsluitend TCP/IP het wel, en de andere niet?), want die oorzaak zal wel verborgen blijven in de mysterieuze krochten van de Windows code.

  Ik berust er maar in dat ik de oplossing heb, zonder deze diepere oorzaak te kennen.

  Nogmaals dank!

  Henk van Aerle
 • volgens mij heb dat te maken dat winXP boxen altijd erg graag de DNS server uithangen in een netwerk. start je 1 pc op dan gaan ze altijd vechten wie nou precies de DNS server mag spelen. gaat de DNS server uit, dan blijven de andere pc's zitten mutsen.

  heb ik eens gelezen ergens…waarschijnlijk als je ze allemaal 1 voor 1 opstart, was het wel gelukt :)
 • [quote:d9d8f601c6="fabstar81"]volgens mij heb dat te maken dat winXP boxen altijd erg graag de DNS server uithangen in een netwerk. start je 1 pc op dan gaan ze altijd vechten wie nou precies de DNS server mag spelen. gaat de DNS server uit, dan blijven de andere pc's zitten mutsen. [/quote:d9d8f601c6]Je bedoeld DHCP server? In een router/switch combinatie is de router nagenoeg altijd de baas. Is ook eenvoudig te controleren met 'ipconfig /all' uitvoeren in de Opdrachtprompt. Dan kun je zien of de netwerkkaart het gewenste IP adres heeft of niet wil reageren op de router. Omdat netbeui werkt, is het probleem "opgelost". Betekent voor mij dat het ook voor TCP/IP is op te lossen. Mijn ervaring is dat de firewall vaak het grootste obstakel vormt.
 • neej, bedoelde niet DHCP. das wat anders…de DNS service. oftewel wie regelt de computer namen…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.