Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerk en ZoneAlarm

Anoniem
Joris
21 antwoorden
 • Ik heb een LAN van 2 pc's. PC1 is de hoofd-pc met een ADSL-aansluiting. In PC2 zit een Belkin-kaart die via een kabeltje met PC1 is verbonden. Internet, mail en printen vanaf PC2 lopen via PC1. Op PC1 is ZoneAlarm Security Suite (firewall + virusscanner) geinstalleerd.
  Tot voor kort werkte alles naar tevredenheid. Dit veranderde na een automatische update van ZA, drie weken geleden. Sindsdien kan PC2 geen verbinding meer maken met het internet. Er kan wel worden geprint.
  Ik heb het vraagstuk voorgelegd aan ZA Support in de USA maar wordt 'het bos ingestuurd'. Intussen heb ik tientallen uren besteed met opnieuw installeren van het netwerk en het aan/uitzetten van allerlei opties in ZA. Alles zonder resultaat.
  Is er onder de deelnemers aan dit onvolprezen forum iemand die over deze situatie iets zinnigs kan zeggen? Voor de goede orde: ik ben een gebruiker geen 'sleutelaar', dus hou daar met je reactie een beetje rekening mee, aub.
 • Misschien een rare oplossing: Verwijder Zonealarm, installeer de oude zone-alarm en zet de automatische update-functie uit… Een goede firewall hoeft niet iedere keer geupdate te worden.
 • Beter plan: Verwijder zonealarm, installeer winxp SP2 ;)
 • Beste,

  ik zelf heb ook zonelabs security suite. Ik denk dat jou PC in de zonelabs firewall functie ligt: Open eens zonelabs security suite op pc 1 en klik dan op het tabblad firewall, klik dan op het tabblad zones en zorg ervoor dat de verbinding met pc2 op trusted staat. Ik denk dat het dan opgelost is.

  Maes Sebastiaan
 • [quote:5c386e1d4c="Tupacrulezz"]Beter plan: Verwijder zonealarm, installeer winxp SP2 ;)[/quote:5c386e1d4c]

  Misschien is SP2 al geinstalleerd, maar dat is voor de rest totaal niet interessant, als je doelt op de ingebouwde firewall van SP2. Die is namelijk bagger. ZA werkt prima, het heeft soms alleen z'n beperkingen.

  Met het trusted maken van pc1 in pc2 is het probleem nog niet verholpen. Je moet ook zorgen dat bij het Main tabblad in het onderdeel firewall zowel internet zone security alswel trusted zone security op medium staat.
  Anders kan pc2 niet via pc1 het internet op. Voor bestandsdeling en printerdeling moet trusted zone security op medium en het trusted maken van pc2 in pc1 voldoende zijn.
 • Allen tot nog toe hartelijk dank, maar de adviezen lossen het probleem niet op. Misschien moet ik nog een keer benadrukken dat alles het to voor drie weken (sinds januari) uitstekend deed. Na de update kwamen de problemen. (Voor de duidelijkheid: firewall en antivirus zijn geintegreerd in 1 programma. Het is dus geen optie de firewall te skippen).
  In ZA/Firewall/main heb ik op dit moment de volgende instellingen: internet zone: medium en trusted zone: low. Dat moet eigenlijk high resp. medium zijnIn ZA/Firewall/zones heb ik alles op trusted staan.
  Ik heb de barrieresdus nu bewust laag gehouden, maar toch werkt het niet, d.w.z. met PC2 kan ik geen verbinding maken met het internet.
  Maar misschien heb ik nog een andere sleutel. Ik heb zo-even alle verbindingen verbroken en vervolgens eerst het LAN gestart en daarna de ADSL-verbinding. Wat mij nu opviel is dat in ZA/Firewall/zones dan achter elkaar tweemaal MSHOME (het LAN dus) in de tabel wordt opgenomen. Is dat de bedoeling of zou het een en dezelfde moeten zijn? Het lijkt erop dat het LAN is opgesplitst in twee delen: intern en internet. Het zou kunnen verklaren dat de netwerkprinter wel kan worden aangestuurd vanaf PC2 maar internet niet. Ik begrijp er niet veel van. Maar iemand anders misschien?
 • Dan weet ik het ook niet, ik heb mijn antwoord ook niet gebaseerd op directe ervaring, maar op beweringen van anderen bij soortgelijke vraagstellingen op dit forum. Volgens mij bleek het daar te werken, als het toch niet werkt zou ik het in ieder geval weer gewoon terugzetten, want nu is er alleen maar een onnodig beveiligingsrisico.
  De verbinding tussen pc1 en pc2 is wel goed toch, bestands- en printerdeling werken toch gewoon?
 • Nog wat doordenkend over de twee hierboven genoemde netwerken heb ik een poging gedaan er ze beide te verwijderen met het idee dat ik dan het netwerk gewoon opnieuw installeer. Dat ging echter niet. Ook het configuratiemenu/software biedt die mogelijkheid niet. Kan iemand vertellen hoe dat wel kan?
  Ook heb ik geprobeerd via uitvoeren/ipconfig achter de IP-gegevens van de beide netwerken te komen om ze eens te pingen. Maar dat ging weer niet omdat het DOS-venstertje dat dan verchijnt hooguit een halve seconde blijft staan en dan weer weg is. Weet iemand hoe ik de pop-uptijd kan verlengen?
 • Vanuit de command prompt onder accessoires werken.
 • Het probleem is opgelost. Na overleg met ZA Amerika kreeg ik van hen een commando om alle bestanden volledig van de schijf te verwijderen. Daarna heb ik het programma opnieuw gedownload en geinstalleerd. Het loopt nu weer perfect. Er is dus bij het updaten toch iets fout gegaan. Waarschijnlijk met het true vector bestand. Allen hartelijk dank voor het meedenken.
 • En dat commando is?
 • Als aan de 'gewone' uninstall regel met een spatie /clean wordt toegevoegd, wordt het programma in de meest volledige zin van de schijf verwijderd.
  Overigens: het probleem is intussen weer terug. Het schijnt iets te maken met de True Vector Engine waar ZA gebruik van maakt. Ik heb geen idee wat die TVE doet en bij ZA gaan ze op mijn vragen niet in.
  Ze lijken er duidelijk geen raad mee te weten. En ik ben dus ten einde raad. Het heeft mij ongelooflijk veel tijd gekost met alsmaar trial and error handelingen, zonder blijvend resultaat. Ik overweeg daarom nu ZA maar te vergeten, maar weet niet goed hoe het dan verder moet.
  Is de firewall van XS betrouwbaar? Zo ja, is McAfee dan een goede keuze als virusscanner? Of is een geintegreerd programma toch beter?
 • Als je googelt met "true vector engine" krijg je behoorlijk wat respons. Zit daar niets bruikbaars bij?
  De XP vuurmuur keert alleen inkomende ongerechtigheid, dus is niet voldoende.
  Er zijn plenty andere vuurmuren, bv. Agnitum Outpost. Integratie met een virusscanner lijkt me niet essentieel. Ik gebruik Zonealarm zonder problemen te hebben en als virusscanner Antivir (volgens anderen zijn er betere maar die zijn niet gratis). Indertijd Norton AV maar ik werd de vertraging van de computer hierdoor zat.
 • Even een beetje offtopic.
  Heb je ADSL met een ethernetmodem?
  Ja? -> koop dan een switchje van 10 euro. En je bent van het hele gedonder af en op de koop toe bespaar je ook nog eens geld met je electriciteitsrekening omdat PC1 niet aan hoeft voor Internet.
  Ook al zit er maar een uitgang op je modem, het zijn dan toch multi-modems zonder ingebouwde switch.

  Overigens zeg ik dit omdat ik zag staan dat Sailor meer een eindgebruiker is. Doe maar wat je er mee wilt.
 • Ik heb ADSL van KPN op een HP Pavilion 1470. Zit dat modum er dan automatisch bij? Ik heb in elk geval niets extra's in de kast gemonteerd. Hoe herken ik een ethernetmodum?
  En wat voor switchje bedoel je dan?
  Het netwerk maakt gebruik van een Belkin netwerkkaart die ik in PC2 heb gemonteerd. Het netwerk doet het op zich goed, want de netwerkprinter wordt keurig aangestuurd. Alleen wil de internetverbinding op PC2 maar niet tot stand komen. (Als ZA wordt gede-installeerd is er niets aan de hand, dus zit het probleem in het ZA Security Suite Control Center).
  Zelf had ik intussen bedacht dat ik misschien met een hub of een router het internetsignaal moet splitsen en dan op beide pc's ZA installeren. Maar als ik dan weer iets moet bedenken om de vanaf PC2 de netwerkprinter aan te sturen kom ik van de regen in de drop. Ik was juist zo blij al die draden en schakeltroep kwijt te zijn.
  Hoewel ik al 25 jaar computer (begonnen met een Bondwell onder CPM als iemand dat nog iets zegt) heb ik slechts een geringe notie van de techniek. Dus graag antwoorden op dummy-niveau.
 • Switch is een hub, maar dan beter. Velen malen beter.
  Een router bepaalt welke data naar welke pc moet en voorziet de data van de juiste adressering.
  Een hub en een switch splitst het netwerkvereer naar je pc's toe n.a.v. de adressering.

  Waar ik heen wil is dat je Internet deelt op twee pc's en dit oplost door een pc achter een ander te hangen. Je krijgt hier gedonder met firewalls instellingen in je Windows e.d. terwijl het delen van Internet hardwarematig velen makkelijker en stabieler is.
  Vaak zijn de modems van ADSL niet alleen modem, maar tevens router met slechts uitgang en zonder ingebouwde switch.
  Overigens kun je met een switch je netwerkje sneller uitbreiden in de toekomst.

  Nu (fw) = firewall
  [code:1:a882e45c44]
  INTERNET —-> modem(fw) –> PC1(fw) –> PC2
  [/code:1:a882e45c44]
  PC1 is nu router en gebruikers PC
  PC2 is gebruikers PC

  Beter
  [code:1:a882e45c44]
  INTERNET —–> modem(fw) –> switch —> PC1(fw)
  |
  +-> PC2(fw)
  :
  +….. extra dingen
  [/code:1:a882e45c44]

  Modem is nu router
  PC1 en PC2 zijn gebruikers PC's.

  Een ehternetmodem is het kastje van KPN die een netwerkkabeltje naar je netwerkkaart op je pc heeft. Heeft de modem een USB-kabel naar je pc, dan is het een USB-modem.
  Wanneer je modem van KPN een Speedtouch is met een netwerkkabelje dan kun je zonder problemen een switch halen en is vanavond je hele netwerk online. Speedtouch is een modem-router.
  En als ik me niet vergis is een Speedtouch standaard bij een KPN-ADSL abonnement.

  Ik heb een speedtouch 510 met een switch hier draaien.

  Anders ga je met je beschrijving naar een computerwinkel en vraag hoe je Internet het beste kan delen. Thuisnetwerkjes zijn namelijk big-business en binnen een kwartiertje ben je goed geholpen.
 • Ik was dat knipperende kastje helemaal vergeten. Het is Ericsson HM121Di met een USB aansluiting op de pc. Dus toch geen ethernetmodum? Of is dit zelfs beter? Laat svp nog even weten.
  Je oplossing lijkt vrij simpel en spreekt mij dus erg aan.
  Is het woord 'switch' voldoende voor de kenner?
  Ik ben euforisch na je laatste antwoord. Zou het probleem na zoveel weken etteren dan eindelijk opgelost worden?!
 • Modem met USB wordt standaard meegeleverd, maar het zijn ondingen zodra je er wat meer mee wilt gaan doen. Ik behoor tot de groep mensen die netwerk/Internet via USB afraad en adviseer om dit te doen met de apparatuur dat er voor gemaakt is namelijk met netwerkkaarten en een ethernetmodem.

  De keuzes die je hebt zijn:
  -Router voor USB-modems.
  -Nieuwe ehternetmodem en geschikt voor meerder PC's.

  Houd in het achterhoofd dat je misschien later draadloos wilt gaan en wat je budget is.

  Het beste wat je kan gaan doen is om naar een computerwinkel te gaan en je probleem voorleggen. Schrijf de serienummers op en neem de handleidingen van je ADSL-spul mee en je wordt goed geholpen. Teken ook even de situatie van nu uit. Internet –> USB-modem -> pc1 -> pc2

  Wordt je verkeerd geholpen dan heb je [i:e4758e59f0]wettelijk[/i:e4758e59f0] recht op het goede product en teruggave. Leve de EU-wetgeving ;)
  Dus schrijf goed op wat je wilt: Internet delen met een USB-modem voor twee of meer PC's.
 • Overigens kun je nu verder hier kijken
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=154825
 • In aanvulling op Joris' adviezen. Ik heb ook jaren een USB modem gebruikt (KPN) maar kreeg behoefte aan een draadloze opzet. Daarvoor heb ik een Linksys WAG354G ADSL ethernetmodem gekocht, modem, router en draadloos accesspoint in een klein plat kastje, dat je aan de wand kunt hangen, met ingebouwde antenne en ook nog vier aansluitingen voor bekabelde verbindingen. De laatste zijn sneller dan draadloos, wat handig kan zijn bij het overhalen van grote bestanden. Bij www.netwerkshop.nl kost dat met BTW € 88. Ik heb het sinds september in gebruik en het bevalt uitstekend. Voor mijn laptop heb ik tegelijk een Linksys draadloos PCMCIA kaartje (WPC54G voor €57) gekocht en nu is die overal in huis te gebruiken. Voor bekabelde verbindingen heb je natuurlijk ethernetkaartjes nodig maar die heb je waarschijnlijk al en anders kosten ze maar weinig.
  Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden en merken maar dit geeft je een idee van mogelijkheden en prijzen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.