Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Firewire

Anoniem
Hans.Vosman
7 antwoorden
 • Gisteren haakte ik aan bij een oude vraag over het gebruik van een 1394-netwerk. Dat werd mij verboden, vandaar dat ik nu een nieuwe thread begin.
  Ik heb een LAN op basis van een Belkin-kaart tussen twee pc's. PC1 maakt verbinding met het internet en PC2 is daarmee via het LAN verbonden. Het vreemd is nu dat PC2 alleen toegang toegang tot PC1 krijgt via een netwerkbrug tussen LAN en 1394.
  Omdat ik niets van 1394 weet stelde ik de vraag wat 1394 eigenlijk is. Het antwoord was kort: voor de firewire. Ik zal wel weer vreselijk dom gevonden worden maar ik heb geen idee wat ik mij bij firewire moet voorstellen. Ik heb nu dus vier vragen:
  1. wat en waarvoor is 1394;
  2. wat en waarvoor is firewire;
  3. wat en waarvoor is een netwerkbrug;
  4. waarom moet het LAN via de brug met 1394 verbonden zijn?
  Graag een antwoord op dummy-niveau, want ik ben bepaald geen wizzkid.
 • Hmm, 1394=firewire. Er zijn tegenwoordig 2 snelheden, 400Mb/s en 800Mb/s. Volgens mij gebruikt nagenoeg iedereen de eerste. Gebruiksdoel vergelijkbaar met USB (2). Een firewire apparaat kan als master fungeren en dus zelf opdrachten geven. Dat kan een USB apparaat niet. Die is afhankelijk van een master. Nu zijn er wel USB apparaatjes die zonder computer werken, alleen hebben die dus ook wat extra intelligentie en zijn dan eigenlijk een kleine computer geworden.
  Firewire wordt in het bijzonder gebruikt op videocamera's zodat deze gekoppeld kunnen worden aan de computer. Met firewire kan veel meer worden gedaan, dus ook voor een HD externe case of verbinding tussen 2 computers.

  Brug is nodig omdat firewire niet direct is te koppelen aan een UTP netwerk. Bus en kabels passen niet :roll:. Dus wordt het een apart netwerk. Om 2 netwerken te koppelen is een netwerkbrug nodig. Voor internet gebruik is de netwerkbrug nodig wanneer het internet via UTP gaat. Voor Windows gebruik alleen als contact gezocht wordt met een andere computer op het netwerk dan waar de kabel naar toegaat.
 • Door de opstelling die jij gekozen hebt moet PC1 altijd aanstaan om op PC2 te kunnen internetten… Daardoor is PC1 eigenlijk een server geworden voor het "interne netwerk" tussen PC1 en PC2. Werkt het? laat het werken… tenzij je onafhankelijk van elkaar het internet op wil…

  Heb je ADSL of Kabel dan kan je een keertje overwegen om een ADSL-modem of kabel-modem te kopen met een aantal netwerkaansluitingen… Hierop sluit je alletwee de PC's op aan en dan kan je onafhankelijk van elkaar op het internet, PC1 hoeft niet meer aan te staand om PC2 op het internet te laten…
 • Omdat ik het netwerk alleen gebruik om ook PC2 toegang tot het internet te geven en het LAN het ondanks vele uren veranderen/herstarten van firewall en netwerkinstellingen nog steeds niet doet, overweeg ik inderdaad om het hele netwerk maar te vergeten. Maar ja, dan moet ik ook weer terug naar een andere aansturing van de printer. En ik was nou juist zo blij dat ik van die kabels en het schakelkastje af was.
  Het rare is dat het netwerk het nu zelfs niet meer doet als de firewall helemaal schoon van PC1 is verwijderd. Het is echt om gek van te worden.
  Daarom nog een laatste vraag: zou een WiFi-verbinding een oplossing kunnen bieden? Of is dat lood om oud ijzer?
 • Dat is ook lood om ijzer… Want dan ga je weer een netwerk aanleggen… alleen dan zonder draden… om het dan weer werkend te krijgen moet je alles opnieuw instellen en nog eens beveiliging voor het draadloos gedeelte…

  Succes
 • Je moet uitkijken on van alles en nog wat uit te proberen. Soms gooi je Windows een beetje in de war. Het verwijderen van de firewall is iha niet nodig, uitzetten kan best handig zijn, denk alleen wel aan je veiligheid. Beter is om in begin gewoon gebruik te maken van de standaard Windows XP firewall en vervolgens de netwerk wizard te gebruiken. Als de juiste antwoorden zijn gegeven zullen alle instellingen voor bestandsdeling goed staan. Ander punt is dan de werkgroepnaam? Is die overal hetzelfde? De computernaam, is die anders (moet)? Internet werkt dus in principe is de basis van het netwerk prima in orde! Ga geen rare dingen doen, krijg je alleen nog meer problemen. Internet werkt overigens nog steeds? Zo ja, dan is dat in ieder geval een goed teken! Herstarten zou met WIndows XP in veel gevallen niet nodig zijn …
 • Alle problemen zijn begonnen met de laatste update van ZoneAlarm, waarvan ik sinds januari de pro-versie met de combinatie van firewall en virusscanner tot volle tevredenheid gebruikte. Maar na de laatste update is er iets grondig mis. Mijn indruk op dit moment is dat het iets te maken heeft met een True Vector systeem of zo. Ik baseer die gedachte op het feit dat als ik ZA volledig van het systeem verwijder en daarna weer installeer, alle functies het goed doen tot het moment waarop het installatieprogramma meldt iets met True Vector te gaan doen. Op dat moment wordt PC2 namelijk van de toegang naar het internet afgesloten (terwijl de toegang tot de netwerkprinter in stand blijft). Nu heb ik geen idee wat True Vector is en waartoe het dient, dus zit ik (weer) vast. Ik heb dit ook aan ZA (USA) gemeld, maar de communicatie loopt wat moeizaam. Weet iemand iets van True Vector af?
  Als het allemaal niet verder komt zit er denk ik niets anders op dan ZA weg te gooien, de firewall van XS in te schakelen en de virusscanner van McAfee of zo maar weer te downloaden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.