Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

hulp bij aanleggen thuisnetwerk

Anoniem
Hans.Vosman
28 antwoorden
 • Ik heb 2 pc's.

  Nr 1 staat beneden en nr 2 staat boven.


  De computers zijn met internet verbonden door een hub die op zijn beurt verbonden is met de modem.

  Ik heb reeds geprobeerd op beide computers de wizard thuisnetwerk instellen uit te voeren maar ik kan nog steeds geen verbinding tussen de twee maken. Heb reeds in andere topics gekeken op dit forum maar vond de oplossing tot nog toe niet…


  Beide pc's staan op dezelfde werkgroep: THUIS.

  Op pc 2 kan ik via Netwerklocaties pc nr 1 zien. Wanneer ik daarop klik komt er dat dat niet toegestaan is.

  Als ik op pc 2 bij Netwerklocaties kijk, en op "Zoeken naar computers in netwerkgroepen komt er volgende melding te staan.

  [img:81a8b53f8e]http://img515.imageshack.us/img515/7875/naamloos8jv.png[/img:81a8b53f8e]
 • Firewalls op de computer? Probeer andere instellingen voor die firewall. De standaard Windows XP firewall zou overigens via de netwerkwizard (uitvoeren op beide computers) goed moeten worden geconfigureerd wanneer op de vragen de juiste antwoorden zijn gegeven. Bestandsdeling aan? Ook in te stellen via de netwerkwizard. Omdat internet werkt en je op 1 computer de ander kan zien, is de bekabeling en hardware verder in orde. Niets aan wijzigen dus!

  Controleer de werkgroepnaam (dezelfde?).
 • Heb nu firewall op pc1 iets minder streng gezet. Nu kan ik idd pc 2 zien.

  Dus momenteel kunnen beide pc's elkaar zien, maar wanneer ik via netwerklocaties wil binnengaan in de andere pc, geeft hij dezelfde melding als hierboven afgebeeld, alleen is "thuis" vervangen door de naam van de pc waarmee ik verbinding wil maken.
 • Heb je bestandsdeling wel aangezet? Je moet daarvoor ergens een vinkje zetten, in de Netwerk wizard. Standaard zou dan Shared documents zichtbaar moeten worden. Voor eventuele stations moet je dat per station instellen. Maar kan alleen als dat vinkje ook echt is geplaatst. Hebben biede computers Windows XP? Ingeval van WIndows 2000 is de gebruikersnaam nog van belang. Alleen zou ik dan een vraag om een (niet bestaand) wachtwoord verwachten.
 • Bestandsdeling staat aan.

  Beide computers hebben Windows XP. Pc 1 werkt met Pro, pc 2 met de Home versie.
 • Weer hetzelfde probleem als in het begin. Op pc1 kan ik geen toegang krijgen tot het THUIS-netwerk. Dezelfde foutmelding als in mijn eerste post.


  Ik heb nochtans niets veranderd aan de instellingen of wat dan ook. De firewall heb ik zelfs volledig uitgezet. Niets helpt. :(
 • Ga naar windows verkenner, klik vervolgens met de rechtermuisknop op een station wat je wilt delen, er opent een menu, klik hierin delen aan, werk de wizard af, als het goed is gebeurd komt er onder desbetreffende station een handje te staan, ten teken dat deze gedeeld is.

  Heb je vaste ip adressen voor de pc's? lijkt misschien makkelijker met het instellen van de firewalls, kun je de toegewezen ip adressen doorlaten.
 • Met de Firewall kan het niet te maken hebben, denk ik althans. Ik heb reeds geprobeerd om op beide pc's de Firewall uit te schakelen.

  Is het delen van een volledig station wel veilig, drupke?

  Ik denk niet dat ik vaste ip-adressen heb. Heb dat toch nooit ingesteld ofzo…
 • Veilig is wat je zelf vind. Geldt zeker voor C: kies bv eerst lezen. Kan je later weer veranderen in volledig of geheel verwijderen. Wat betreft de gegeven instellingen, zie ik geen problemen, tenzij de informatie niet klopt. Hoofdverdachte blijft voor mij de firewall, welke gebruik je, alleen de standaard XP versie? Die zou dus gewoon via de netwerk wizard goed moeten worden ingesteld.
 • Op beide pc's staat Zone-alarm. Maakt het nog uit of de Firewall van Windows zelf aan of uit staat?

  Bij beide staat bestandsdeling aangevinkt btw.
 • [quote:7eb2f72617="Pruis"]Op beide pc's staat Zone-alarm. Maakt het nog uit of de Firewall van Windows zelf aan of uit staat?

  Bij beide staat bestandsdeling aangevinkt btw.[/quote:7eb2f72617]De standaard Windows firewall zou ik zeker UIT zetten als je Zone-alarm wilt gebruiken.
 • Zonealarm? mooi, gewoon de pc's een vast ip adres geven, vervolgens windows firewall uitzetten, in zonealarm de ip adressen doorlaten die je wilt, schuif voor trusted zone half zetten.

  Voor wat betreft delen van schijven, als je weet waar je mee bezig bent is het niet onveiliger dan bijvoorbeeld aardappelen schillen.

  Als je meerdere partities hebt zou ik gewoon een van de partities, behalve de windowspartitie gedeeld zetten, en hier de bestanden op zetten die je wilt delen.
 • [quote:99eb67f6d1="drupke"]Zonealarm? mooi, gewoon de pc's een vast ip adres geven, vervolgens windows firewall uitzetten, in zonealarm de ip adressen doorlaten die je wilt, schuif voor trusted zone half zetten.

  Voor wat betreft delen van schijven, als je weet waar je mee bezig bent is het niet onveiliger dan bijvoorbeeld aardappelen schillen.

  Als je meerdere partities hebt zou ik gewoon een van de partities, behalve de windowspartitie gedeeld zetten, en hier de bestanden op zetten die je wilt delen.[/quote:99eb67f6d1]

  Hoe moet ik die pc's een vast ip geven?
 • Configuratiescherm- netwerkverbindingen- rechter muisknop op lan verbinding- egenschappen- ga naar internetprotocol (TCP IP)- eigenschappen.

  Hier kun je gewoon jouw ip adressen invoeren.
  Wel even checken wat het ip adres van jouw router is, vervolgens kun je een ip adres invoeren in dezelfde range als jouw router, niet hetzelfde ip adres).
  Stel, de router heeft als ip adres 10.0.0.1 dan kun je voor de andere pc's als ip adres 10.0.0.x invoeren (x is een willekeurig getal tussen de 0 en 255), als subnetmask voer je voor alle pc's 255.255.255.0 in, als gateway vul je op alle pc's het ip adrea van de router in, bij DNS servers vul je de DNS servewrs van jouw provider in, eventueel terug te vinden op de website van jouw provider.
  LET OP: geen 2 dezelfde ipadressen in één netwerk toepassen.

  Hint voor het bepalen van de ip adressen: ga naar de dosprompt, type in het zwarte dos venster ipconfig/all bevestigd met een enter.
  Vervolgens kun je verschillende nerwerkeigenschappen van de pc aflezen.
  Dan weet je in ieder geval in welke ip reeks jouw router staat ( meestal 192.168.0.x of 10.0.0.x reeks).
  Hierin kun je ook aflezen wat de gateway is (ip adres van de router en eventueel ook de DNS servers kun je hierin aflezen, vervolgens kun je deze gegevens gebruiken voor het invullen van jouw ip gegevens.

  Succes ermee.
 • [quote:22e4218f49="drupke"]Configuratiescherm- netwerkverbindingen- rechter muisknop op lan verbinding- egenschappen- ga naar internetprotocol (TCP IP)- eigenschappen.

  Hier kun je gewoon jouw ip adressen invoeren.
  Wel even checken wat het ip adres van jouw router is, vervolgens kun je een ip adres invoeren in dezelfde range als jouw router, niet hetzelfde ip adres).
  Stel, de router heeft als ip adres 10.0.0.1 dan kun je voor de andere pc's als ip adres 10.0.0.x invoeren (x is een willekeurig getal tussen de 0 en 255), als subnetmask voer je voor alle pc's 255.255.255.0 in, als gateway vul je op alle pc's het ip adrea van de router in, bij DNS servers vul je de DNS servewrs van jouw provider in, eventueel terug te vinden op de website van jouw provider.
  LET OP: geen 2 dezelfde ipadressen in één netwerk toepassen.[/quote:22e4218f49]

  Tnx voor de info drupke!

  Hier kan ik echt wel wat mee denk ik.

  Maar hoe kom ik de DNS Server van mijn provider te weten?
  Ik zit bij Telenet (België)

  En hoe kom ik het IP adres van mijn router te weten? Trouwens, heb ik wel een router? Of bedoel je die hub die de twee pc's van internet voorziet?
 • Even mijn verhaaltje verder lezen, ik heb er wat bij gezet.
 • Zelf zou ik niet kiezen voor een vast IP adres!!! Zeker ook nog omdat je netwerk prima in orde lijkt te zijn. Je kon toch internetten? Je zet nu echt alles op het spel. Gewoon de Zonealarm instelling nog eens controleren. Volgens mij zit daar je probleem.
 • Het spijt me drupke, wanneer ik alle gegevens ingeef zoals jij zegt, heb ik geen internetverbinding meer.

  Mijn subnetmask staat standaard wel niet op 255.255.255.0 maar op 255.255.240.0. Kan het daarmee iets te maken hebben?

  EDIT: even geprobeerd met dat andere subnetmask maar ook dat lukt niet. Geen connectie met internet meer wanneer ik de instellingen toepas.
 • [quote:785f21470a="Hans.Vosman"]Zelf zou ik niet kiezen voor een vast IP adres!!! Zeker ook nog omdat je netwerk prima in orde lijkt te zijn. Je kon toch internetten? Je zet nu echt alles op het spel. Gewoon de Zonealarm instelling nog eens controleren. Volgens mij zit daar je probleem.[/quote:785f21470a]

  Ik heb Zone alarm op beide computers zelfs al uitgeschakeld, dus daaraan ligt het m.i. niet…
 • Geen idee, maar je neemt een risico om je IP adres aan te passen. BIj het gebruik van een hub en een modem (vermoedelijk heeft 1 vd 2 nog een router), neem je een groot risico omdat je vaak geen vrije keuze in de IP adressen hebt. Verder kan je ook foute DNS en gateway invullen en daarmee help je internet om zeep. Geen probleem als je weet waarmee je bezig bent. Je kan overigens met ipconfig de IP instellingen controleren (wel in een DOS prompt venster). Als dat okay is, dan heeft het geëxperimenteer echt geen zin! Dan is het toevoegen van Netbeui een betere tijdsbesteding. Desondanks heb je nog steeds ergens een ongeschikte instelling. Omdat ik (te)veel met netwerken werk, en omdat dateigenlijk altijd vanzelf gaat, is er meestal gewoon in het begin 1 of andere fout gemaakt of iets simpels over het hoofd gezien. IP adressen aanpassen reken ik niet tot iets simpels. Dwarsligger is nagenoeg altijd de firewall, een gebruikersnaam (gast gebruiker, alleen ja, die wordt niet zomaar geblokkeerd), werkgroepnaam verschillend oid.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.