Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Router instelling leasetime

Anoniem
Vandread
4 antwoorden
 • Ik ben een beetje aan het grasduinen in mijn routersettings. Heb geen reden tot klagen, alleen zo heel af en toe moet ik hem een reset geven (even stekker uit modem en router). Oorzaak ??? Misschien dipje in de Chello-verbinding? Hoe dan ook toen ik met de PC rechtstreeks op de modem zat, herstelde de verbinding zich gewoon vanzelf na zo'n dipje. Alleen moest ik toen wel de software-router steeds herstarten (Sygate). Nu moet ik de hardwarerouter herstarten, dus in feite ben ik nog even ver.
  Het is een Trust Speedshare 340. Niet mijn eigen keuze, ik kreeg hem cadeau van een familielid. Volgens een artikel C!T eender aan een exemplaar van Sweex en Edimax.
  Wat ik mij afvraag is wat de beste instelling is voor LAN/LAN Settings/Lease Time. Mogelijke instellingen:
  [code:1:ac222db4a4]
  Half hour
  One hour
  Two hours
  Half day
  One day
  Two days
  One week
  Two weeks
  For ever.[/code:1:ac222db4a4]
  Ik heb gekozen voor de laatste, want de huidige opstelling is permanent (was mijn gedachtengang). Verdere relevante instelling: Dynamisch toewijzen van IP-adressen, verder geen instellingen.
  Alleen vraag ik mij af wat de zin zou kunnen zijn van een kortere instelling van die leasetime, b.v. een half uur. Tot nu toe heb ik hierover niets kunnen vinden.
 • Een kortere leasetime is handig wanneer er frequent nieuwe werkstations aan het netwerk toegevoegd worden en weer verwijderd. Dat voorkomt nl. dat je door het aantal beschikbare IP adressen raakt, wanneer clients die verwijdert worden hun adres niet 'terug geven'.

  In een 'statische omgeving' kun je best de leasetijd op één of twee weken zetten. 'Forever' zou ik persoonlijk niet doen, dat heeft niet zoveel meerwaarde boven bv. 2 weken en kan mogelijk ergens in de toekomst problemen op leveren. Ik heb bv. zelf wel eens een PC ter reparatie staan, die ook een DHCP adrtes toegewezen moet krijgen…

  Een hele korte leasetijd is ook weer niet altijd handig, want levert alleen maar extra netwerkverkeer (zij het beperkt) op en bovendien bestaat de kans dat je morgen een ander IP adres hebt dan vandaag (wanneer er tussentijds PC's toegevoegd en verwijdert worden).
 • Dus als je een server hebt maakt het niet uit als je op die server maar een static ip adres instelt?
 • [quote:ec397847ec="Vandread"]Dus als je een server hebt maakt het niet uit als je op die server maar een static ip adres instelt?[/quote:ec397847ec]Ja. Als je een statisch IP adres op die client machine configureert (in dit geval de server) dan doet die client geen DHCP request bij de DHCP server (in dit geval de router). De DHCP server settings worden dan dus 'genegeerd' door het client OS. Voor de duidelijkheid: een DHCP server 'forceert' dus geen dynamisch adrres bij een client, een client doet een verzoek aan de DHCP server, tenzij anders opgedragen (in het geval van een statisch IP adres). Bedoel je dat?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.