Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Extra router als printerserver aan netwerk hangen

Anoniem
Norwin
8 antwoorden
 • Hoi allemaal, ik heb een vraag en waarschijnlijk is er snel een antwoord, maar toch even zekerheid.

  Ik heb thuis een draadloos netwerk liggen met een DSL-aansluiting. Hart van het geheel is een Linksys WAG54G (modem, router en accespoint). Hieraan zitten een een desktop met draad en 2 laptops draadloos. De Linksys heeft geen printerserver, zodat als ik wil printen vanaf mijn laptop ik eerst de desktop aan moet zetten, omdat daar de printer aan zit. Deze is dan wel geshared en werkt verder prima.

  Nu heb ik op de rommelmarkt een Sitecom WL-026 gekocht voor 2 euro (hoop dat ie het nog doet) welk dezelfde functies heeft, alleen mét printerserver. Kan ik de Sitecom aan mijn Linksys hangen zodat het kan functioneren ALLEEN als printerserver? Tevens kan ik deze dan misschien op andere plaats zetten om Roaming in gehele huis te krijgen. Op de rommelmarkt was geen software of iets te krijgen, dus weet ik niet of het veilig kan. Wil namelijk niet dat andere mensen nu ineens wel kunnen komen rotzooien alleen omdat de printer aan moet.

  Weet iemand er iets over?? Groetjes :lol:
 • Kleine correctie: de Sitecom is geen modem.
 • Heb even op de website van sitecom gekeken, heb de WL- 026 gevonden onder customer support, hier zul je waarschijnlijk wel de nodige info en drivers kunnen downloaden.
 • Klopt, ik had deze ook al gevonden op hun site. Firmware geupgrade en het een en ander getest (of de Router het nog wel doet). Ik denk dat ik het wel voor elkaar kan foepsen.

  Alleen mijn vraag is: een router aan een router hangen: kan dat zonder dat ik de internetverbinding doorgeef aan de 2de router? Moet ik deze dan anders beveiligen aangezien hij ook draadloos toegankelijk is.

  Zelf het idee volgende schema:

  INTERNET
  -> ROUTER 1
  —-> PC 1
  —-> PC 2
  —-> PC 3
  —-> ROUTER 2 (printerserver)

  De verbinding tussen router 1 en 2 tussen 2 netwerkaansluitingen (niet de WAN), zodat de 2de geen internet ontvangt.
 • Zelf heb ik ook een prinserver/router aan een wireless router hangen.
  De printserver heb ik als bridge ingesteld en heb ik met de wan aansluiting op een van de lan aansluitingen van de hoofdrouter geprikt, verder zou je het wifi gedeelte van de printserver uit kunnen schakelen of met wep of wpa kunnen beveiligen.
 • Top! Dank je, ik ga het proberen!

  Om dat wifi gedeelte uit te schakelen, moet ik ergens specifiek naar zoeken? Zoiets als dhcp? Want die actie staat niet omschrijven in de (inmiddels gedownloade) handleiding. :(
 • Nee, dhcp heeft niets met de werking van het wifi gedeelte te maken, als dchp ingeschakeld staat spuugt de router bij aanmelding van een pc automatisch een ip adres uit.
  Om wifi uit te schalkelen zul je in de router interface moeten wezen.
  Bij mijn router (linksys wrt 54 g) kan ik het onder de kop wireless vinden, hier kan ik verschillende snelheden en disable selecteren, zou je bij jouw eigen router zelf even uit moeten dokteren.
  Misschien een tip omdat het een tweedehandse is, geef hem een reset d.m.v. een resetknopje in te drukken, dan kun je in ieder geval via het ip adres volgens de gebruiksaanwijzing in de router komen.
 • [quote:59679956a7="Norwin"]Top! Dank je, ik ga het proberen!

  Om dat wifi gedeelte uit te schakelen, moet ik ergens specifiek naar zoeken? Zoiets als dhcp? Want die actie staat niet omschrijven in de (inmiddels gedownloade) handleiding. :([/quote:59679956a7]

  Je gaat naar de configuratie van de router / AP en dan zorg je dat in het wireless menu kijkt naar je het draadloze gedeelte. Het kan wel zo zijn dat je het draadloos-gedeelte niet kan uitzetten. Dan zou ik het beveiligen met WPA-PSK dan kunnen ze niet bij je netwerk komen. Je kan ook de DHCP-server uitzetten van de router… dan wordt de router een soort switch…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.