Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

router, access point, bridge wat moet ik nu hebben?

Anoniem
None
13 antwoorden
 • beste lezers,

  ik heb op dit moment een desktop met een vaste internetverbinding en een printer die op de pc met een usbkabel is aangesloten.

  ik krijg binnenkort een laptop en natuurlijk wil ik hiermee draadloos op het internet kunnen. aangezien ik geen zin heb om de desktop op te starten om te printen moet de printer op het netwerk worden aangesloten ipv op de desktop.(ingebouwde printserver lijkt me dus wel handig)

  wat moet ik dus hebben: een 'ding' waarop ik de internetverbinding binnen laat komen(bekabeld), waarop ik de pc kan aansluiten(bekabeld), waarop ik de printer kan aansluiten(bekabeld) en waarop ik de laptop kan aansluiten(draadloos) zodat ik van biede pc's kan internetten, printen en bestanden kan delen.

  mijn grote vraag is: wat moet het 'ding' zijn? een router, acces point, bridge of iets anders.

  mijn 2de vraag: als ik een 'ding' koop met een snelheid van 108, 125, 140 mbps enzz kan iemand met een 54mbps ook gewoon interntten via mijn netwerk, of werkt dit dan niet meer?????


  alvast bedankt voor de antwoorden!!!

  alain dacier
 • Een draadloze router met ingebouwde USB-printerserver zou de mooiste oplossing zijn. Netgear levert die bijvoorbeeld (zie HIER). Die heeft ook 4 bedrade netwerkpoorten.

  Die dingen zijn wel nogal prijzig dus alternatief kun je ook een bedrade router met USB-printerserver nemen en daar een draadloos accesspoint op aansluiten voor de laptop. Dan bespaar je een handvol euri.

  Apparaten die afwijken van de 54G standaard zou ik vermijden, de leveranciers daarvan volgen allemaal hun eigen weg en dat betekent dat ze alleen werken met andere apparaten van de zelfde fabrikant. En aangezien die nieuwe laptop hoogstwaarschijnlijk al een ingebouwde draadloze 54G-netwerkkaart heeft is dat vragen om problemen.

  Gr,
  Jim
 • ok, ik denk dat het begrijp, alhouwel ik dat voorbeeld van een bekabelde router met en access point niet begrijp, want dan kom ik op een bijna even groot bedrag als jou voorbeeld

  ik heb zelf deze gevonden
  http://www.alternate.nl/html/shop/productDetails.html?showTechData=true&artno=O1SU15&#tecData
  de heeft alles wat ik moet hebben en kost maar 79 euro
  het enige "nadeel" is dat deze afwijkt van de 54mbps, maar kan deze dan niet functioneren met een standaars 54mbps kaartje in een laptop??

  alain
 • en deze:

  http://www.alternate.nl/html/shop/productDetails.html?showTechData=true&artno=O1SS04&#tecData

  deze heeft toch alles wat ik nodig heb en zelfs de standaard snelheid of niet???????

  alain
 • Nou kijk ik natuurlijk niet iedere dag naar dat soort apparaten en dus loop ik blijkbaar een tikje achter :( . Zijn inmiddels spotgoedkoop geworden zo te zien.

  Die tweede heeft inderdaad alles wat je nodig hebt en ik vond hem zelfs voor nog een paar euri minder bij Centralpoint.

  Enfin, voor een dubbeltje op de eerste rang dus :) .

  Gr,
  Jim
 • De genoemde apparaten zijn uitstekend geschikt voor wat jij er mee wilt. Modem erop aansluiten en klaar is Kees….

  De hogere snelheden dan 54mBit zijn voor internetgebruik vrij zinloos. Deze snelheid haal je toch niet. Wel zinvol is het om sneller grote bestanden BINNEN je netwerk van aangesloten computers te transporteren. En om grotere afstanden tussen draadloos aangesloten computers en de draadloze router te kunnen overbruggen met een acceptabele datasterkte.

  Maar zoals Jim al zei: voor het bereiken van die hogere dan 54mBit-snelheden moeten alle aangesloten apparaten een draadloze netwerkkaart hebben die met DIE specifieke router kunnen samenwerken. Dat doen de standaard meegeleverde netwerkkaarten in laptops niet.
 • ok, mijn laptop is lowbudget, dus er zit nog geen draadloosnetwerk kaark ingebouwd, maar ik moet gewoon zo'n pcmcia of usb netwerk kaartje kopen, en in dat geval zou ik dus best wel die met een hogere snelheid kunnen nemen, omdat dan de router en de netwerkkaart op elkaar zijn afgestemd, toch???

  enige probleem hierbij is dat als andere mensen(vriendin, vrienden, enz) eens verbinding moeten maken (met een standaard kaart…) zij dus geen verbinding kunnen krijgen met mijn router, dat zou dus waardeloos zijn.
  maar wat ik nu nog niet begrijp is: is er dan geen oplossing om met een standaard kaartje toch met een hogere snelheidrouter verbinding te kunnen maken??????

  alain
 • ps. wat ik alleen nog ff niet begrijp bij het laatste produkt, waar jij had gevonden bij centralpoint..daar staat bij 4xrj45 en vervolgens 1xrj34(wan). ik heb bij een wan toch geen rj45 poort nodig???

  alain
 • ik las deze net nog:

  http://www.alternate.nl/html/shop/productDetails.html?artno=LWAS40&

  hier staat duidelijk in de laatse regel: De Nitro XM standaard is volledig automatisch compatible met andere draadloze standaarden die werken op de 2,4 GHz frequentie, zonder dat hiervoor instellingen gewijzigd hoeven te worden.

  hoe zit dat dan met die compatibiliteit, want ik begrijp het allemaal niet meer denk ik
 • De WAN-poort is voor het aansluitkabeltje van je modem.

  Ik vraag me sterk af waarom je nou absoluut voor die hoge snelheden moet gaan. Je noemt zelf al het zo nu en dan aansluiten van een standaard PC op het netwerk. Dat gaat dan dus niet.

  Als je draadloze computers niet te gek ver van de draadloze router staan (een verdiepingkje lager/hoger mag best) dan heb je er niet gek veel aan. Je mag best voor het uiterste gaan, maar dat betekent nauwelijks keuze voor je laptopkaart en in de praktijk koop je er, in een gemiddelde thuissituatie, niets voor. Internet gaat er niets sneller van, tenzij je je draadloze apparaten achter in de tuin wilt gebruiken. En in zonlicht zie je geen mallemoer meer op een laptopscherm……

  Voor je laptop kun je een pcmcia kaart kopen of een -goedkopere- USB dongle. De pcmcia kaartjes zijn vaak wat stabieler in hun zenden/ontvangen, maar duurder.
 • [b:237e2ec3ac]20010196dacier schreef:[/b:237e2ec3ac][quote:237e2ec3ac]daar staat bij 4xrj45 en vervolgens 1xrj34(wan)[/quote:237e2ec3ac]Zal wel een foutje wezen. In de specs bij Alternate staat gewoon een RJ45 WAN-poort in de specs. Allemaal standaard ethernet dus zowel aan de LAN- als aan de WAN-kant. en zo hoort het natuurlijk ook.

  Gr,
  Jim
 • Kan je niet beter een goede w-lan accesspoint, bekabelde switch en router in één kopen en daar een printserver aanhangen.
  Overigens zijn sommige van die hogesnelheidsproducten wel volgens een [b:a011d00e37]nieuwe[/b:a011d00e37] IEEE standaard, volgens mij 802.11n of 802.11i ik weet niet meer welke het nou was.
  Merken als belkin en linksys volgen ook die standaard, en je hebt ook nog 802.11a+g.

  by the way, er bestaat helemaal geen RJ34 voor zover ik weet, en ze worden zeker niet gebruikt voor computers mochten ze wel bestaan. Ik ken alleen RJ11, RJ12 en RJ45.

  en nog iets, ik weet niet meer precies welk nummer, maar er heeft een tijdje geleden ook een test in de C!T gestaan met van die snelle netwerkproducten.
 • sorry, met die rj34 bedoelde ik natuurlijk rj45, maar waar het mij om ging is dat je bij een wan toch geen aansluiting nodig hebt, het is toch draadloos??

  en over die snelheden, hoe kan het dan dat ik met een kaartje met hogere snelheden nog maar weinig snelheid overhoudt??

  alain

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.