Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Worsteling: W98 --> Win2000 in een netwerk

Anoniem
RK
3 antwoorden
 • Ik heb het onderwerp al een paar keer aangekaart in deze rubriek maar nog steeds geen goede tip gezien die het zou kunnen oplossen.
  Het probleem is dat met Win98 (en WinME) een window verschijnt die een password zou willen weten om network connectie met Win2000 te maken. Ik zou niet weten welk. Het is duidelijk dat Win2000 de boot afhoudt.
  Vanmorgen ben ik op mijn zoveelste zoektocht in Win2000 het volgende tegengekomen:
  - start – help
  - Zoek: File Permissions
  - In de tweede "Note" bij mij staat:
  "You can set file and folder permissions only on drives fomatted to use NTFS"
  Dit zou betekenen dat Win98 (want werkt niet met NTFS) geen toegang tot Win2000 zou kunnen krijgen. Dat lijkt me niet alleen sterk, maar ik heb toegang gehad in het verleden!!
  Ik heb veel geprobeerd maar kennelijk nog niet alles om het probleem op te lossen. Wie heeft de gouden tip!!!

  MVG perloc
 • File systeem maakt voor het netwerk niet uit. Eventueel aparte instellingen per partitie weer wel alleen doet NTFS of FAT daar verder niet toe, tenzij de beveiliging dit tegenhoudt.. In dit geval is de exacte foutmelding belangrijk. Is het iets met IPC oid dan is het puur een aanmeldingsprobleem, gebruikersnaam op Windows 98 onbekend op Windows 2000 systeem. Op alle systemen moet bestandsdeling ook toegestaan zijn. Verder moet je kijken wat de rechten zijn, standaard staat C bv op C$ en dat betekent alleen voor lokaal gebruik. ZO'n beveiliging moet dus echt worden aangepast, bv in C (ipv C$) met gewenste wachtwoord voor lezen/schrijven. Van Windows 2000 naar 98 zou het gewoon moeten werken, in zoverre dat de 98 systemen dat toestaan. Soms moet je ook even geduld hebben voordat de systemen worden herkend.
 • Het is inderdaad een aanmeldingsprobleem. Als Resource staat opgegeven: \\cvanp\IPC$ (cvanp is de naam de de Win2000 computer)
  Ik heb het zelf kunnen oplossen. Het zit allemaal wel diep weggestopt in Win2000 en zo langzamerhand ben ik zo ervaren geworden dat ik een en ander weer kan terugvinden. Maar er zijn wel veel instellingen die je kunt veranderen en waarvan vaak niet duidelijk is wat ermee kan worden bereikt, soms zelfs niet of het voor de Host of de Client (Guest) is!
  Het sharing probleem van een Drive aangeduid als C$ of D$ heb ik allang geleden kunnen oplossen. Dat geldt trouwens alleen maar voor een hele drive: een folder kun je zondermeer als Shared installeren.
  Hier de oplossing en misschien voor u toch nog wel interessant:
  Start - Settings - Control Panel
  Administrative tools - Computer management
  Local users en groups - users
  Daar staan bij mij 3 items:
  – Adminstrator
  – cvanp - Full name cvanp (Win2000 computer naam)
  – guest - Full name peter (is de naam van de Win98 computer)
  R-click guest - Properties
  In description:
  – checked - user must change password at next logon
  – unchecked - Account is disabled
  checked heb ik unchecked, en ik heb
  – Password always valid checked
  EUREKA: ik kan nu met de Win98 in deWin2000 computer!!
  Het heeft me weken zoeken gekost en de aanschaf van een pil van 500 bladzijden "This Wired Home" van Alan Neibauer, waar het misschien wel in is te vinden, maar ja, waar… Ik heb het boek in grote trekkken doorgespit, maar niet gevonden.

  In ieder geval dank!!
  MVG perloc
  P.s. van Win2000 –> Win98 heeft altijd zonder meer gewerkt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.