Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Wie kan me helpen aan een UTP-BNC verloopstuk?

Anoniem
Hans.Vosman
17 antwoorden
 • Ik ben op zoek naar een verloopstuk om een Netwerkkaart met UTP-aansluiting aan te sluien op een Coax netwerkkabel met BNC aansluiting (vrouwtje). Ikheb een oude netwerkkaart met UTP/BNC aansluiting geplaast maar XP ziet de BNC-uitgang niet. Er zijn verloopstukken inde handel maar ik weet niet waar ik die kan vinden (ook niet met behulp van Google)
 • Kun je niet beter een utp netwerkkaartje kopen?
  http://tweakers.net/pricewatch/?Sortering=Prijs&Cat2=310
 • Jawel maar er ligt een Coax-kabel onder de grond naar de andere (zeer oude) computer. Met een verlopstuk hoef je niet veel te veranderen.
 • Op die manier. Mocht je geen verloopstuk kunnen vinden, er zijn meen ik ook wel hubs met zowel coax als utp aansluitingen.
 • Oude netwerkkaarten hebben vaak een setup diskette. start daarmee op en schakel de coax optie in, die zal wel uitgeschakeld zijn. Je kunt evenuteel ook IRQ e.d aanpassen (en checken of het klopt…)
  setup disk te downloaden bij de fabrikant van de kaart, of www.driverguide.com of googlen…
 • [quote:701efc4773="andre@home"]Oude netwerkkaarten hebben vaak een setup diskette. start daarmee op en schakel de coax optie in, die zal wel uitgeschakeld zijn. Je kunt evenuteel ook IRQ e.d aanpassen (en checken of het klopt…)
  setup disk te downloaden bij de fabrikant van de kaart, of www.driverguide.com of googlen…[/quote:701efc4773]
  En daarna kun je gewoon een netwerkkaart voor UTP-bekabeling aansluiten op een coax-kabel?
 • neen, dan zou XP de BNC aansluiting moeten herkennen. Als de driver van XP dat ondersteunt. Maar vaak wordt en optie in de setup uitgezet, dus

  Voor een NE2000 kaart
  http://pc104.winsystems.com/products/pc104/pcmne2000bnc.html

  Voor een 3Com de genoemde check of de coax "aan" staan
  http://www.le.ac.uk/cc/dsss/docs/w2kprob.shtml
  boot the system from the 3Com configuration utility diskette and ensure that the 3Com Ethernet adapter is configured to use the UTP port if UTP cabling is in use or[b:38da0e3a69] the Coax/BNC port if Thinwire cabling is in use[/b:38da0e3a69]. Also set the "Network Driver optimization" parameter to "Minimized CPU Utilization" (this has been helpful on systems where Thinwire (coax) media is in use). For information on how to make a 3Com configuration utility diskette refer to the section entitled "Creating CFS Registration and Installer Disks" in "Co
 • Het gaat hier niet om een probleem met een netwerkkaart, maar het gaat er hier om of er een stukje hardware is, waarmee je van een UTP-netwerk naar een coax-netwerk gaat. Dit kan, zoals Gerben al opmerkte, met een hubje die zowel UTP- als coax-aansluiting heeft.
 • Probleem opgelost? Verder sluit ik me aan bij het antwoord van Gerben. Op een normal netwerkkaart kunnen de BNC en UTP uitgang overigens niet tegelijk gebruikt worden. Zelf heb ik daar ook wel eens over nagedacht. Ik heb overigens nog wel zo'n ding (eigenlijk 2) staan, 8p + 1BNC.
 • [quote:fd3e5339d5="bennauw"] Ikheb een oude netwerkkaart met UTP/BNC aansluiting geplaast maar XP ziet de BNC-uitgang niet. )[/quote:fd3e5339d5]http://groups.google.nl/group/comp.windows.misc/browse_thread/thread/ed79f348b2ddf228/e396d8d2ad61c18b?lnk=st&q=utp+coax+windows+xp+network+card&rnum=7&hl=nl#e396d8d2ad61c18b
  hier staat toch echt dat XP dat niet kan (herkend normaal alleen UTP) en je dus een nieuwe driver moet downloaden voor XP als je BNC wilt gebruiken. Vaak werkt een NT of Windows 2000 driver oo, soms er er ook een diskette om van te booten om de BNC aansluiting te activeren.
  De vraag is wel of er voor jouw kaart een driver is. Maar anders…. de 509 3COM combi kaarten kosten niets meer of zoek een andere kaar waar een xp driver voor te vinden is..
 • [quote:6e1043f2f5="andre@home"]De vraag is wel of er voor jouw kaart een driver is. Maar anders…. de 509 3COM combi kaarten kosten niets meer of zoek een andere kaar waar een xp driver voor te vinden is..[/quote:6e1043f2f5]Officieel wordt die kaart niet door XP ondersteund. Ik heb dat eigenlijk nooit gecontroleerd. Ook niet of er misschien wel drivers voor zouden bestaan. Dat soort kaartjes heb ik zelf nog wel (bijna allemaal ISA en zelfs nog een PCI kaartje). Ik heb dus ook nooit gechecked of coax echt niet is te gebruiken. Ik zou dat wel raar vinden.
 • http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/wxpne2k.html
  hier staat een workaround… dus als je via de driver diskette dan de coax eerst acitveert?
  Het geen garantie maar wel het proberen waard, immers kost alleen de moeite en is nog leuk ook als het werkt….
  gezocht via:
  http://www.google.nl/search?hl=nl&q=3c509+windows+xp+driver&btnG=Zoeken&meta=

  en als ik daar "coax aan toevoeg…

  http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/wxpisanc.html

  deze combi-kaarten met coax lijken dus toch compatible?
  Network/Ethernet 3Com 3Com EtherLink III ISAPNP Ethernet Adapter (Generic 3C509b) [ISAPNP ] Click for details
  Network/Ethernet 3Com Corporation 3C509 EtherLink III Parallel Tasking Adapter - ISA (Coax, TP and Combo) [ISA ]


  dus: gewoon proberen… niet geschoten is altijd mis…
 • Volgens mij kun je BNC en UTP niet op elkaar aansluiten aangezien er verschil is in snelheid (BNC 10 en UTP 100), Bnc "slechts" 2 aansluitpunten heeft en UTP 8. Dus er zal een soort hub tussen moeten waar Gerben het over had. Maar het datatransport is zó verschillend dat ik me afvraag of dat wel in de handel is.
  Als bennauw bij de BNC wil blijven zal hij een kaart op de kop moeten zien te tikken die BNC ondesteunt. Ik neem aan, bennauw, dat je weet dat je de BNC aan de twee uiteinden moet afsluiten met een afsluiter van 75 ohm.
  Beter is UTP te nemen, is in ieder geval 10x sneller.
  Ik denk dat elke windows met een kaart met BNC kan omgaan omdat windows alleen de kaart "ziet" en op de kaart het singnaal wordt gevormd voor BNC dan wel UTP.
  MVG perloc
 • [quote:e057217db2="perloc"]Volgens mij kun je BNC en UTP niet op elkaar aansluiten aangezien er verschil is in snelheid (BNC 10 en UTP 100), Bnc "slechts" 2 aansluitpunten heeft en UTP 8. …………………………
  Ik denk dat elke windows met een kaart met BNC kan omgaan omdat windows alleen de kaart "ziet" en op de kaart het singnaal wordt gevormd voor BNC dan wel UTP.
  MVG perloc[/quote:e057217db2]1. rechtstreeks aansluiten kan inderdaad niet…
  2. windows xp is soms wel precies met de drivers, daarom zou mijn bovenstaande link dit probleem kunnen omzeilen. Voor Vista: oude drivers worden helemaal niet geaccepteerd, ivm de stabiliteit …. tot iemand een workaround heeft.. ;)
 • [quote:b8d81f86a0="perloc"]Volgens mij kun je BNC en UTP niet op elkaar aansluiten aangezien er verschil is in snelheid (BNC 10 en UTP 100), Bnc "slechts" 2 aansluitpunten heeft en UTP 8. Dus er zal een soort hub tussen moeten waar Gerben het over had. Maar het datatransport is zó verschillend dat ik me afvraag of dat wel in de handel is.
  [/quote:b8d81f86a0]Ik heb twee van die hubs gewoon thuis staan (1-tje in gebruik), werkt heel goed. Er is ook wel een niet hub oplossing, maar die ligt in de honderden euro's. Wil je geheel onafhankelijk werken, dan zou ik gaan voor een hubje. Wil je graag puzzelen, dan kan de driver oplossing worden geprobeerd. Ik weet niet hoe lang de kabel gebruikt gaat worden en voor welke WIndows versies. Wil je de minste problemen, dan moet je voor een paar euro wel een geschikt kastje kunnen bemachtigen. Een uurtje puzzelen met drivers kost afhankelijk van wie het doet, ook een boel euro's.
 • Je kan aan het uiteinde van de coax kabel de UTP kabel vastmaken en dan de kabel doortrekken. Dat is het gemakkelijkste.

  Op een coax kabel werkt het link-protocol anders dan op een UTP kabel.
  Die twee protocollen verstaan elkaar niet en zijn dus niet compatibel.

  Coax werkt meestal niet omdat de default van de kaart UTP is. Ook de laagste snelheid van UTP geeft betere performance dan Coax.
  Je hebt een setup utility nodig om de UTP aansluiting uit te schakelen en de coax aansluiting te activeren. Je kan de coax kabel dan gewoon gebruiken.

  Er zijn switches/repeaters (S/R) die UTP/Coax door elkaar heen kunnen gebruiken. Coax is niet meer in.

  Ik denk dat een nieuwe UTP kabel de goedkoopste, de eenvoudigste en snelste oplossing is.
 • [quote:7ba49c2c10="perloc"]Volgens mij kun je BNC en UTP niet op elkaar aansluiten aangezien er verschil is in snelheid (BNC 10 en UTP 100), Bnc "slechts" 2 aansluitpunten heeft en UTP 8. Dus er zal een soort hub tussen moeten waar Gerben het over had. Maar het datatransport is zó verschillend dat ik me afvraag of dat wel in de handel is.
  [/quote:7ba49c2c10]
  Het spijt me, maar hier moet ik toch het eea corrigeren. (Voor de rest van het verhaal ga ik even uit van de meest voorkomende (ethernet)varianten die je thuis en op kantoor tegen kunt komen, anders wordt het érg uitgebreid.)

  Het door jou genoemde verschil in snelheid is niet correct/volledig. BNC en UTP zijn aanduidingen voor het soort kabel/connector en hebben an sich niets te maken met de snelheid van het netwerk. De (oude) BNC-netwerken (thincoax) lopen idd op 10 Mbps. UTP loopt, afhankelijk van de netwerkkaart, op 10, 100 of 1000 Mbps. 10 Mbps UTP is even snel als 10 Mbps BNC, klaar. Niks snelheidsverschil dus. Bijna alle 100 en 1000 Mbps kunnen tevens automatisch terugschakelen naar 10 Mbps. De snelheid zal geen enkel probleem opleveren dus.

  Daarnaast kun je zonder problemen een verloopstukje van BNC naar UTP aansluiten: ik heb er zelf twee of drie liggen, welke hun werk altijd prima gedaan hebben. Ideaal om een ouwe bak nog even op een modern netwerk aan te sluiten!

  En uiteraard kun je natuurlijk ten allen tijde een oude hub opduiken waar, naast de gebruikelijke UTP-aansluiting ook één of twee BNC-aansluitingen op zitten.

  Resumerend:
  - er zijn verloopjes voor BNC naar UTP;
  - er zijn hubs met BNC- én UTP-aansluitingen.

  Met beide oplossingen is TS geholpen, al zijn zowel de hub als de verloopjes tegenwoordig wsl wat lastig te vinden. Nieuw is én lastig én duur, tweedehands wsl alleen lastig. ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.